Wijewo 13 lipca 2024, województwo WIELKOPOLSKIE
Finał konkursu odbył się w Wijewie w powiecie leszczyńskim, podczas corocznego festynu „Wijewiada”. Uczestnicy konkursu zaprezentowali potrawy regionalne oraz rozmaite produkty tradycyjne, takie jak: sery, pieczywo, miody, nalewki, wędliny, wyroby cukiernicze. Swoje wyroby prezentowały restauracje, Koła Gospodyń Wiejskich, wielkopolskie manufaktury oraz firmy przetwórcze opierające produkcję na tradycyjnych metodach. Uczestnicy konkursu mogli skorzystać z licznych, przygotowanych przez gminę atrakcji kulturalnych w ramach „Wijewiady”.
Zaprezentowanych zostało 51 produktów i 22 potrawy. Komisja nominowała do nagrody ,,Perła 2024” 8 produktów i 2 potrawy.
NAJLEPSZY REGIONALNY PRODUKT ŻYWNOŚCIOWY
I. W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:
Podkategoria: produkty i przetwory mięsne
I nagroda: Irena Olejniczak – Smak Tradycji za mięsiwo staropolskie
Podkategoria: produkty i przetwory z ryb
I nagroda: nie przyznano
Podkategoria: produkty mleczne
I nagroda: Marek Turbański – Gospodarstwo Rolne ,,Markowe sery kozie” za koźlaka wielkopolskiego dojrzewającego z pieprzem i kozieradką
I nagroda: Spółdzielnia Mleczarska Września za wrzesiński serek śmietankowy
I nagroda: Zakład Produkcji Spożywczej i Handlu Frąckowiak sp. z o.o za wielkopolski ser smażony
Podkategoria: miody
I nagroda: Nasza Pszczelarnia za miód spadziowy – spadź liściasta
Wyróżnienia:
PPHU Familijna za czerninę z żołądkami
Chata pod Lipami za owczy skrzypek
Pasieka na Słonecznej za miód plastrowy – sekcyjny w okresie kwitnienia akacji
Pasieka „Noteckie Miody” za miód lipowy
II. W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego:
Podkategoria: przetwory owocowe
I nagroda: Monika Zawierowska-Srocka za konfiturę agrestową z miętą
Podkategoria: przetwory warzywne
I nagroda: ,,FRYKAS” Sp. z o.o. za przecier szparagowy
Podkategoria: produkty zbożowe
I nagroda: nie przyznano
Podkategoria: wyroby cukiernicze
I nagroda: Barbara Wawrzyniak – RHD „Żółty Parasol” za tort wielkanocny
Wyróżnienia:
Marta Ignasiak-Kciuk – KGW w Błażejewie za paprykę z kórnickiej spiżarni
Grażyna Zawierowska za ciastka z maszynki
III. W kategorii napoje regionalne:
Podkategoria: napoje bezalkoholowe
I nagroda: Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Jarocinie za kefir naturalny
Podkategoria: napoje alkoholowe
I nagroda: nie przyznano
Wyróżnienia:
Barbara Wawrzyniak – RHD ,,Żółty Parasol” za syrop z owoców czeremchy
KGW Orpiszew za aro wiśnia
IV Inne produkty regionalne:
I nagroda: PPHU VitaCorn za olej z orzechów włoskich
I nagroda: Semco sp. z o.o za olej z prażonych nasion Rydzowy
Wyróżnienia:
nie przyznano
NAJLEPSZA POTRAWA REGIONALNA:
I miejsce: RTM sp. z. o.o „Olandia za sałatkę z wędzoną kaczką oraz miętusa warciańskiego na puree z skorzonery z pasternakiem
II miejsce: Restauracja „P jak Pysznie” Paweł Powroźnik za zupę chłodnik porzeczkowy oraz udo perliczki z kaszą gryczaną z kurkami
III miejsce: KGW w Wijewie za czerninę oraz pieczone udka kaczki z pampuchami i buraczkami zasmażanymi
Ponadto Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2024” następujące produkty:
- Smalec zapiekany z cebulką – PPHU Familijna w Żerkowie
- Twaróg półtłusty z Wrześni – Spółdzielnia Mleczarska Września
- Serek śmietankowy – Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Jarocinie
- Rokpol – Ordoblue – Grażyna Szłapka Serowarnia Mera Vallis
- Marmelada z rabarberem i hyćką – KGW w Skrzynkach
- Olej rzepakowy tłoczony na zimno – Oleje Trawińscy Sp. z o.o. Sp.k
- Kórnicki tort cytrynowy – KGW w Błażejewie
- Herbatka owocowa – Barbara Wawrzyniak RHD „Żółty Parasol”
oraz potrawy: miętusa warciańskiego na puree z skorzonery z pasternakiem – RTM sp. z. o.o „Olandia i czerninę oraz pieczone udka kaczki z pampuchami i buraczkami zasmażanymi – KGW w Wijewie