Facebook twitter
produkty regionalne produkty tradycyjne izba produktu regionalnego i lokalnego nasze kulinarne dziedzictwo

Wijewo 13 lipca 2024, województwo WIELKOPOLSKIE

Finał konkursu odbył się w Wijewie w powiecie leszczyńskim, podczas corocznego festynu „Wijewiada”. Uczestnicy konkursu zaprezentowali potrawy regionalne oraz rozmaite produkty tradycyjne, takie jak: sery, pieczywo, miody, nalewki, wędliny, wyroby cukiernicze. Swoje wyroby prezentowały restauracje, Koła Gospodyń Wiejskich, wielkopolskie manufaktury oraz firmy przetwórcze opierające produkcję na tradycyjnych metodach. Uczestnicy konkursu mogli skorzystać z licznych, przygotowanych przez gminę atrakcji kulturalnych w ramach „Wijewiady”.

Zaprezentowanych zostało 51 produktów i 22 potrawy. Komisja nominowała do nagrody ,,Perła 2024” 8 produktów i 2 potrawy.

 

NAJLEPSZY REGIONALNY PRODUKT ŻYWNOŚCIOWY


I. W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:

Podkategoria: produkty i przetwory mięsne

I nagroda: Irena Olejniczak – Smak Tradycji za mięsiwo staropolskie

Podkategoria: produkty i przetwory z ryb

I nagroda: nie przyznano

Podkategoria: produkty mleczne

I nagroda: Marek Turbański – Gospodarstwo Rolne ,,Markowe sery kozie” za koźlaka wielkopolskiego dojrzewającego z pieprzem i kozieradką

I nagroda: Spółdzielnia Mleczarska Września za wrzesiński serek śmietankowy

I nagroda: Zakład Produkcji Spożywczej i Handlu Frąckowiak sp. z o.o za wielkopolski ser smażony

 

Podkategoria: miody

I nagroda: Nasza Pszczelarnia za miód spadziowy – spadź liściasta

 

Wyróżnienia:

PPHU Familijna za czerninę z żołądkami

Chata pod Lipami za owczy skrzypek

Pasieka na Słonecznej za miód plastrowy – sekcyjny w okresie kwitnienia akacji

Pasieka „Noteckie Miody” za miód lipowy

 

 

II. W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego:

Podkategoria: przetwory owocowe

I nagroda: Monika Zawierowska-Srocka za konfiturę agrestową z miętą

Podkategoria: przetwory warzywne

I nagroda: ,,FRYKAS” Sp. z o.o. za przecier szparagowy

Podkategoria: produkty zbożowe

I nagroda: nie przyznano

Podkategoria: wyroby cukiernicze

I nagroda: Barbara Wawrzyniak – RHD „Żółty Parasol” za tort wielkanocny

Wyróżnienia:

Marta Ignasiak-Kciuk – KGW w Błażejewie za paprykę z kórnickiej spiżarni

Grażyna Zawierowska za ciastka z maszynki

            

III. W kategorii napoje regionalne:

Podkategoria: napoje bezalkoholowe

I nagroda: Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Jarocinie za kefir naturalny

Podkategoria: napoje alkoholowe

I nagroda: nie przyznano

 

Wyróżnienia:

Barbara Wawrzyniak – RHD ,,Żółty Parasol” za syrop z owoców czeremchy

KGW Orpiszew za aro wiśnia

 

IV Inne produkty regionalne:

I nagroda: PPHU VitaCorn za olej z orzechów włoskich

I nagroda: Semco sp. z o.o za olej z prażonych nasion Rydzowy

 

Wyróżnienia:

nie przyznano

 

    

NAJLEPSZA POTRAWA REGIONALNA:

I miejsce: RTM sp. z. o.o „Olandia za sałatkę z wędzoną kaczką oraz miętusa warciańskiego na puree z skorzonery z pasternakiem

II miejsce: Restauracja „P jak Pysznie” Paweł Powroźnik za zupę chłodnik porzeczkowy oraz udo perliczki z kaszą gryczaną z kurkami

III miejsce: KGW w Wijewie za czerninę oraz pieczone udka kaczki z pampuchami i buraczkami zasmażanymi

 

Ponadto Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2024” następujące produkty:

  1. Smalec zapiekany z cebulką – PPHU Familijna w Żerkowie
  2. Twaróg półtłusty z Wrześni – Spółdzielnia Mleczarska Września
  3. Serek śmietankowy – Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Jarocinie
  4. Rokpol – Ordoblue – Grażyna Szłapka Serowarnia Mera Vallis
  5. Marmelada z rabarberem i hyćką – KGW w Skrzynkach
  6. Olej rzepakowy tłoczony na zimno – Oleje Trawińscy Sp. z o.o. Sp.k
  7. Kórnicki tort cytrynowy – KGW w Błażejewie
  8. Herbatka owocowa – Barbara Wawrzyniak RHD „Żółty Parasol”

oraz potrawy: miętusa warciańskiego na puree z skorzonery z pasternakiem – RTM sp. z. o.o „Olandia i czerninę oraz pieczone udka kaczki z pampuchami i buraczkami zasmażanymi – KGW w Wijewie