Finały regionalne 2024
Gdańsk 26 maja 2024, województwo POMORSKIE
Przestrzeń restauracji „Gdańska Wytwórnia Historycznych Smaków” była miejsce, w którym kandydaci do nagrody „Perła 2024” byli wybierani w trakcie Konkursu o Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego.
Tykocin 23 sierpnia 2024, województwo PODLASKIE
W tym roku wojewódzki finał konkursu w woj. podlaskim zorganizowano na Zamku w Tykocinie, położonym na prawym brzegu rzeki Narwi. Regionalni producenci, jak zwykle bardzo bogato zaprezentowali przywiezione produkty i potrawy ze wszystkich części województwa.
Rudawka Rymanowska 24 sierpnia 2024, województwo PODKARPACKIE
Podczas imprezy plenerowej ,,Pożegnanie Wakacji” w Rudawce Rymanowskiej odbył się na Podkarpaciu finał regionalny konkursu. Tym razem finał odbył się bez udziału władz samorządowych województwa.
8 września 2023, Stary Sącz, województwo MAŁOPOLSKIE
Trzeci rok z rzędu regionalny finał konkursu w województwie małopolskim odbył się w Diecezjalnym Centrum Pielgrzymowania im. Jana Pawła II w Starym Sączu. Zmagania konkursowe przebiegały podczas wystawy rolniczej ,,Agropromocja 2024”, która jest największym cyklicznym wydarzeniem poświęconym rolnictwu w Małopolsce.
31 sierpnia 2024, Przelewice, województwo ZACHODNIOPOMORSKIE
W sierpniową, pogodną sobotę w Ogrodach przelewickich, w Centrum Kultury Obszarów Wiejskich i Edukacji Ekologicznej w Przelewicach odbył się finał regionalny XXIII edycji konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów. Od kilku już lat prezentowane i oceniane są produkty z różnych zakątków regionu.
31 sierpnia 2024, Wrocław, województwo DOLNOŚLĄSKIE
Po rocznej przerwie finał wojewódzki konkursu na Dolnym Śląsku powrócił do Wrocławia. Odbył się na terenie Dolnośląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w trakcie imprezy ,,Dolnośląska Wieś Zaprasza”.
28 lipca 2024, Chorzów, województwo ŚLĄSKIE
Wojewódzki finał konkursu już kolejny rok z rzędu odbywa się na terenie Górnośląskiego Parku Etnograficznego w Chorzowie w trakcie ,,Jarmarku Produktów Tradycyjnych”. Śląska tradycja kulinarna to zbiór praktyk i przepisów sztuki kulinarnej, które są przekazywane z pokolenia na pokolenie
Minikowo 12 maja 2024, województwo KUJAWSKO-POMORSKIE
Tradycją już się stało, że pierwszy finał konkursu został zorganizowany w Kujawsko-Pomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Minikowie w trakcie tragów kulinarnych ,,Lato na Wsi – Święto Smaku i Tradycji”.
Tokarnia 26 maja 2024, województwo ŚWIĘTOKRZYSKIE
Kolejny rok z rzędu finał w woj. świętokrzyskim miał miejsce w Muzeum Wsi Kieleckiej na terenie Parku Etnograficznego w Tokarni. Podczas zmagań konkursowych brali udział przedstawiciele lokalnych winnic, masarni, serowarni, pasiek, piekarni, gospodarstw rybackich i sadowniczych oraz KGW.
2 czerwca 2024, Moszna, województwo OPOLSKIE
Drugi rok z rzędu wojewódzki finał konkursu został rozstrzygnięty podczas ,,Święta Województwa Opolskiego” w bajecznej scenerii Zamku w Mosznej. Mieszkańcy regionu po raz kolejny pokazali, że Opolszczyzna to prawdziwy tygiel kulinarny. Prezentowały się zarówno specjały śląskie, jak i kresowe.
Lublin 22 czerwca 2024, województwo LUBELSKIE
Prawie tradycją konkursowa stało się, że kolejny rok z rzędu finał w woj. lubelskim odbył się przy kapryśnej, letniej pogodzie. Mimo ulewy, burzy i silnego wiatru to humor towarzyszył uczestnikom zmagań konkursowych przez cały dzień.
Olsztyn 16 czerwca 2024, województwo WARMIŃSKO-MAZURSKIE
Na terenie olsztyńskiej starówki odbyła się wojewódzka edycja konkursu na Warmii i Mazurach. W siedzibie Starego Ratusza – do zmagań konkursowych przystąpili właściciele lokalnych masarni, pasiek, gospodarstw rybackich i sadowniczych, okręgowej spółdzielni mleczarskiej, browaru, olejarni oraz regionalni restauratorzy
Płońsk 8 czerwca 2024, województwo MAZOWIECKIE
Finał regionalny konkursu, po kilku latach przerwy, wrócił do Płońska, gdzie został zorganizowany podczas ,,XXIV Mazowieckich Dni Rolnictwa” w Mazowieckim Ośrodku Doradztwa Rolniczego Oddział Poświętne. Jest to jedno z największych na Mazowszu wydarzeń ogrodniczo-rolnych, które gromadzi tysiące uczestników.
Wijewo 13 lipca 2024, województwo WIELKOPOLSKIE
Finał konkursu odbył się w Wijewie w powiecie leszczyńskim, podczas corocznego festynu „Wijewiada”. Uczestnicy konkursu zaprezentowali potrawy regionalne oraz rozmaite produkty tradycyjne, takie jak: sery, pieczywo, miody, nalewki, wędliny, wyroby cukiernicze.