Aktualności

Europejskie Forum Rolnicze
Pod koniec marca (26 i 27) 2025 w G2A Arena Centrum Wystawienniczo–Kongresowym Województwa Podkarpackiego w Jasionce k. Rzeszowa odbędzie się po raz siódmy Europejskie Forum Rolnicze. PIPRiL już po raz kolejny jest partnerem branżowym wydarzenia.

XI edycja targów Worldfood Poland
Międzynarodowe wydarzeniu dla branży spożywczej organizowanym w Polsce. Jego najbliższa odsłona planowana jest 8-10 kwietnia 2025 roku, odbędzie się w jak co roku, na terenie EXPO XXI Warszawa. To miejscem, gdzie branża spożywcza spotka się, aby nawiązać nowe relacje biznesowe, wymienić kontakty i wziąć udział w degustacjach specjałów kuchni z różnych zakątków świata oraz innych wydarzeniach specjalnych.

Aktualizacja danych członków – 2025
Prosimy Członków PIPRiL o przesyłanie informacji dot. ewentualnych zmian: nazwy firmy, adresu lub telefonu czy adresu e-mail.

Polskie tłumaczenie "Ogólnych zasad higieny żywności"
Wychodząc naprzeciw potrzebom i oczekiwaniom rodzimych przedsiębiorców z branży spożywczej, gastronomicznej i handlowej, Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) przygotowała polskie tłumaczenie najnowszej, międzynarodowej edycji „Ogólnych zasad higieny żywności” z rozdziałem obejmującym system HACCP.

List w sprawie systemu Nutri-Score
Uprzejmie informujemy, że we wrześniu 2022 r. rumuński odpowiednik UOKiK (AUTORITATEA NAȚIONALĂ PENTRU PROTECȚIA CONSUMATORILOR – ANPC) ogłosił zakaz stosowania systemu Nutri-Score na opakowaniach produktów spożywczych w całej Rumunii.

Protest przeciwko znakowaniu systemem Nutri-Score
19 stycznia 2022 roku, z inicjatywy Polskiej Unii Producentów Soków, wysłane zostało pismo do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi – wspólne stanowisko branży rolno-spożywczej dotyczące „projektu przeciwdziałania wprowadzeniu obowiązkowego systemu znakowania wartością odżywczą opartego na kolorach (traffic lights) tj. systemu Nutri-Score”, który ma być systemem obowiązkowym w UE.

Wieś polska zaprasza…
Polska wieś, słynąca z sielskich krajobrazów, smakowitej kuchni i gościnności, to idealne miejsce na letni wypoczynek. Pobyt na wsi daje nie tylko możliwość obcowania z naturą, ale również to idealna propozycja, dla tych którzy pragną na chwilę zapomnieć o zgiełku miasta, szybkim tempie życia czy stresującej pracy.

Rozwój obszarów wiejskich w oparciu o turystykę kulinarną
Zapraszamy do udziału w operacji pn. „ Rozwój obszarów wiejskich w oparciu o turystykę kulinarną”

Informacja na temat etykietowania żywności
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi uprzejmie informuje, że Komisja Europejska opublikowała System dotyczący informacji na temat etykietowania żywności – FLIS od ang. Labelling Information System.

Poradnik dla KGW
Zapraszamy Państwa do zapoznania się z Poradnikiem dla KGW przygotowanym w ramach operacji „Lokalne, regionalne i tradycyjne szansą dla Kół Gospodyń Wiejskich II".

1,5% na zachowanie tradycji i dziedzictwa kulinarnego
Żywność produkowana z dobrej jakości surowców, metodami tradycyjnymi, według sprawdzonych receptur, bez konserwantów, polepszaczy i innych środków chemicznych jest wpisana w dziedzictwo kulinarne naszego kraju. Takie produkty wytwarzają setki lokalnych firm: masarnie, piekarnie, mleczarnie, przetwórnie warzyw i owoców.

Jak otwierać zakładki
„Nasze Kulinarne Dziedzictwo” oraz znak „Jakość Tradycja”? Wystarczy „kliknąć” odpowiedni znak graficzny, umieszczony w lewej części strony.