Facebook twitter
produkty regionalne produkty tradycyjne izba produktu regionalnego i lokalnego nasze kulinarne dziedzictwo

Tykocin 23 sierpnia 2024, województwo PODLASKIE

W tym roku wojewódzki finał konkursu w woj. podlaskim zorganizowano na Zamku w Tykocinie, położonym na prawym brzegu rzeki Narwi. Regionalni producenci, jak zwykle bardzo bogato zaprezentowali przywiezione produkty i potrawy ze wszystkich części województwa. Niemal wszystkie specjały kuchni podlaskiej mogły pochwalić się niezwykle bogatą historią oraz wielopokoleniową praktyką kulinarną. Wystawcy w trakcie oceny konkursowej podkreślali swoje przywiązanie do kultywowania tradycji żywieniowych, które wynieśli z rodzinnych domów. Prezentowały się KGW, gospodarstwa agroturystyczne, regionalne restauracje, a także właściciele lokalnych masarni, serowarni, pasiek, piekarni i cukierni. Zgłoszonych zostało 75 produktów. Komisja nominowała do nagrody ,,Perła 2024” 8 produktów i 2 potrawy.

 

NAJLEPSZY REGIONALNY PRODUKT ŻYWNOŚCIOWY


I. W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:

Podkategoria: produkty i przetwory mięsne

I miejsce: Joanna Putkowska Dażynka WAW za kawał mięcha

I miejsce: Magdalena i Marcin Kosakowski RHD Swojskie Wędliny za schab suszony na zapiecku

 

Podkategoria: produkty i przetwory z ryb

I nagroda: nie przyznano

 

Podkategoria: produkty mleczne

I nagroda: nie przyznano

 

Podkategoria: miody

I nagroda: Iwona Siniło „RHD Barć Podlaska” za miód z podlaskich łąk i lasów z Wierzchlesia wielokwiatowy

 

Wyróżnienia:

Maria Giczewska Catering NIKA za domową słoninę soloną

Adam Lewczuk „Sery z Puszczy Białowieskiej” za sonatkę

 

II. W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego:

Podkategoria: przetwory owocowe

I nagroda: Helena Datczuk za rajską marmoladę

 

Podkategoria: przetwory warzywne

I nagroda: KGW w Przystawańcach za kapustę kiszoną Dzuków

 

Podkategoria: produkty zbożowe

I nagroda: Bogusław Mroczkowski, Piekarnia I. B. Mroczkowscy za chleb wiejski żytni

 

Podkategoria: wyroby cukiernicze

I nagroda: Aldona Wołyniec Użejga Zajazd Litewski za raguolis – sękacz

I nagroda: KGW w Radziłowie za rumbambarkę

 

Wyróżnienia:

Iwona Wykowska RHD Gospodarstwo Ogrodniczo-Sadownicze za gruszki królowej Bony z szafranem

KGW w Przystawańcach za kuciukai

Oksana Tomaszewska RHD „Olszański Smak” za sernik wiejski

Aneta Kraśko KGW z Orzeszkowa za sernik z Orzeszkowa

Wanda Sokołowska KGW w Truszkach za chrusty

 

        

III. W kategorii napoje regionalne:

Podkategoria: napoje bezalkoholowe

I nagroda: Ewa Omelianowicz KGW ,,Hołodzianki” za kompot z mirabelki żółtej i jabłek

I nagroda: Alina Jankowska za piwo kozicowe

 

Podkategoria: napoje alkoholowe

I nagroda: Alicja Sienkiewicz-Dawidowska KGW w Rudzie za nalewkę z czerwonej porzeczki

 

Wyróżnienia:

nie przyznano

     

IV.  Inne produkty regionalne:

I nagroda: Krystyna Grygorczuk KGW w Moszczonie Królewskiej za kiszkę ziemniaczaną z krwią

 

Wyróżnienia:

nie przyznano

 

NAJLEPSZA POTRAWA REGIONALNA

I miejsce: KGW Świsłoczanki za kwas z tołkanicą oraz maczankę z jajaecznią

II miejsce: KGW Zalewianka za zalewajkę z kwasem i okrasą oraz confit z kaczki

III miejsce: Użejga – Zajazd Litewski za sałamokas oraz czenaki

 

Wyróżnienia:

nie przyznano

 

Ponadto Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2024” następujące produkty:

  1. Rolada z dzikiej kaczki – KGW w Rudzie Alicja Sienkiewicz-Dawidowska
  2. Kiełbasa spod strzechy – Magdalena i Marcin Kosakowski RHD Swojskie Wędliny
  3. Karp wędzony – Monika Giczewska Catering NIKA
  4. Żurawina z gruszką – Krystyna Czarnecka
  5. Chleb Motules – Piekarnia I. B. Mroczkowscy
  6. Mielnickie korowajczyki weselne – Helena Datczuk
  7. Rogaliki ,,Dzukeliai” – Aldona Szupszyńska
  8. Podpiwek – KGW ,,Hołodzianki” w Hołodach Marta Grygoruk

oraz potrawy: kwas z tołkanicą oraz maczankę z jajaecznią – KGW Świsłoczanki

    

W podlaskiej kategorii „Od pola do stołu”, której patronem jest Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego nagrodzono:

Nagroda:

Monika Giczewska Catering NIKA za jajko od kurki zielononóżki

    

Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie ufundował „Nagrodę Dyrektora PODR” za kultywowanie tradycji podlaskiego dziedzictwa kulinarnego i propagowanie idei konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo” nagrodzono:

Nagroda:

Anna Gąska „Siedlisko u Gąski” za podlaskie ciastka ze skwarkami