Tykocin 23 sierpnia 2024, województwo PODLASKIE
W tym roku wojewódzki finał konkursu w woj. podlaskim zorganizowano na Zamku w Tykocinie, położonym na prawym brzegu rzeki Narwi. Regionalni producenci, jak zwykle bardzo bogato zaprezentowali przywiezione produkty i potrawy ze wszystkich części województwa. Niemal wszystkie specjały kuchni podlaskiej mogły pochwalić się niezwykle bogatą historią oraz wielopokoleniową praktyką kulinarną. Wystawcy w trakcie oceny konkursowej podkreślali swoje przywiązanie do kultywowania tradycji żywieniowych, które wynieśli z rodzinnych domów. Prezentowały się KGW, gospodarstwa agroturystyczne, regionalne restauracje, a także właściciele lokalnych masarni, serowarni, pasiek, piekarni i cukierni. Zgłoszonych zostało 75 produktów. Komisja nominowała do nagrody ,,Perła 2024” 8 produktów i 2 potrawy.
NAJLEPSZY REGIONALNY PRODUKT ŻYWNOŚCIOWY
I. W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:
Podkategoria: produkty i przetwory mięsne
I miejsce: Joanna Putkowska Dażynka WAW za kawał mięcha
I miejsce: Magdalena i Marcin Kosakowski RHD Swojskie Wędliny za schab suszony na zapiecku
Podkategoria: produkty i przetwory z ryb
I nagroda: nie przyznano
Podkategoria: produkty mleczne
I nagroda: nie przyznano
Podkategoria: miody
I nagroda: Iwona Siniło „RHD Barć Podlaska” za miód z podlaskich łąk i lasów z Wierzchlesia wielokwiatowy
Wyróżnienia:
Maria Giczewska Catering NIKA za domową słoninę soloną
Adam Lewczuk „Sery z Puszczy Białowieskiej” za sonatkę
II. W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego:
Podkategoria: przetwory owocowe
I nagroda: Helena Datczuk za rajską marmoladę
Podkategoria: przetwory warzywne
I nagroda: KGW w Przystawańcach za kapustę kiszoną Dzuków
Podkategoria: produkty zbożowe
I nagroda: Bogusław Mroczkowski, Piekarnia I. B. Mroczkowscy za chleb wiejski żytni
Podkategoria: wyroby cukiernicze
I nagroda: Aldona Wołyniec Użejga Zajazd Litewski za raguolis – sękacz
I nagroda: KGW w Radziłowie za rumbambarkę
Wyróżnienia:
Iwona Wykowska RHD Gospodarstwo Ogrodniczo-Sadownicze za gruszki królowej Bony z szafranem
KGW w Przystawańcach za kuciukai
Oksana Tomaszewska RHD „Olszański Smak” za sernik wiejski
Aneta Kraśko KGW z Orzeszkowa za sernik z Orzeszkowa
Wanda Sokołowska KGW w Truszkach za chrusty
III. W kategorii napoje regionalne:
Podkategoria: napoje bezalkoholowe
I nagroda: Ewa Omelianowicz KGW ,,Hołodzianki” za kompot z mirabelki żółtej i jabłek
I nagroda: Alina Jankowska za piwo kozicowe
Podkategoria: napoje alkoholowe
I nagroda: Alicja Sienkiewicz-Dawidowska KGW w Rudzie za nalewkę z czerwonej porzeczki
Wyróżnienia:
nie przyznano
IV. Inne produkty regionalne:
I nagroda: Krystyna Grygorczuk KGW w Moszczonie Królewskiej za kiszkę ziemniaczaną z krwią
Wyróżnienia:
nie przyznano
NAJLEPSZA POTRAWA REGIONALNA
I miejsce: KGW Świsłoczanki za kwas z tołkanicą oraz maczankę z jajaecznią
II miejsce: KGW Zalewianka za zalewajkę z kwasem i okrasą oraz confit z kaczki
III miejsce: Użejga – Zajazd Litewski za sałamokas oraz czenaki
Wyróżnienia:
nie przyznano
Ponadto Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2024” następujące produkty:
- Rolada z dzikiej kaczki – KGW w Rudzie Alicja Sienkiewicz-Dawidowska
- Kiełbasa spod strzechy – Magdalena i Marcin Kosakowski RHD Swojskie Wędliny
- Karp wędzony – Monika Giczewska Catering NIKA
- Żurawina z gruszką – Krystyna Czarnecka
- Chleb Motules – Piekarnia I. B. Mroczkowscy
- Mielnickie korowajczyki weselne – Helena Datczuk
- Rogaliki ,,Dzukeliai” – Aldona Szupszyńska
- Podpiwek – KGW ,,Hołodzianki” w Hołodach Marta Grygoruk
oraz potrawy: kwas z tołkanicą oraz maczankę z jajaecznią – KGW Świsłoczanki
W podlaskiej kategorii „Od pola do stołu”, której patronem jest Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego nagrodzono:
Nagroda:
Monika Giczewska Catering NIKA za jajko od kurki zielononóżki
Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie ufundował „Nagrodę Dyrektora PODR” za kultywowanie tradycji podlaskiego dziedzictwa kulinarnego i propagowanie idei konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo” nagrodzono:
Nagroda:
Anna Gąska „Siedlisko u Gąski” za podlaskie ciastka ze skwarkami