Facebook twitter
produkty regionalne produkty tradycyjne izba produktu regionalnego i lokalnego nasze kulinarne dziedzictwo

Tokarnia 26 maja 2024, województwo ŚWIĘTOKRZYSKIE

Kolejny rok z rzędu finał w woj. świętokrzyskim miał miejsce w Muzeum Wsi Kieleckiej na terenie Parku Etnograficznego w Tokarni. Podczas zmagań konkursowych brali udział przedstawiciele lokalnych winnic, masarni, serowarni, pasiek, piekarni, gospodarstw rybackich i sadowniczych oraz KGW. Konkursowi towarzyszył jarmark żywności tradycyjnej oraz rękodzieła. Na licznych stoiskach prezentowali się świętokrzyscy producenci oraz koła gospodyń wiejskich ze swoimi wyjątkowymi specjałami. Ze sceny rozbrzmiewał śpiew i muzyka ludowa zespołów regionalnych.

Do oceny konkursowej przedstawiono 34 produkty. Komisja nominowała do nagrody ,,Perła 2024” 5 produktów.

 

Wyniki  XXIII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”  –  finał woj. świętokrzyskie, który odbył się 26 maja 2024 roku w Tokarni


LAUREACI I WYRÓŻNIENI 

NAJLEPSZY REGIONALNY PRODUKT ŻYWNOŚCIOWY

I. W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:

 

Podkategoria: produkty i przetwory mięsne

I nagroda: Tradycyjne Wyroby Wędliniarskie Tadeusz Matuszewski za boczek zawijany z polędwicą

 

Podkategoria: produkty i przetwory z ryb

I nagroda: KGW „Małyszyniec” Joanna Wieczorek za farsz z karpia małyszyńskiego smażonego z pęczakiem

 

Podkategoria: produkty mleczne

I nagroda: Farma Kozy spod Pacanowa Katarzyna i Stanisław Polijańscy za ser kozi — Filip z konopi wędzony

 

Podkategoria: miody

I nagroda: Pasieka Dobra Pszczoła Rafał Zacharski za miód gryczany

I nagroda: Gospodarstwo Pasieczne ,,Pasieka Brzezina” Agnieszka i Krzysztof Bolon za nadwiślański miód nawłociowy

I nagroda: Pasieka Zawichojski Miodowskaz Patryk Śliwiński za miód ze spadzi liściastej

 

Wyróżnienia:

KGW w Bebelnie Małgorzata Giec za kiełbasę wiejską bebelską

Gospodarstwo Rybackie Stawy Piotr Suchoń za paprykarz z jesiotra wędzonego


II. W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego:

 

Podkategoria: przetwory owocowe

I nagroda: KGW w Bebelnie Małgorzata Giec za dżem z szyszek sosnowych z cytryną

 

Podkategoria: przetwory warzywne

I nagroda: nie przyznano

 

Podkategoria: produkty zbożowe

I nagroda: Piekarnia Sojda Krzysztof Sojda za chleb staszowski

 

Podkategoria: wyroby cukiernicze

I nagroda: nie przyznano

 

Wyróżnienia:

Jacentowska Piwniczka Anna Bojek za ekologiczną śliwkę w occie

KGW w Szumsku za pączki ziemniaczane

 

III. W kategorii napoje regionalne:

 

Podkategoria: napoje bezalkoholowe

I nagroda: nie przyznano

 

Podkategoria: napoje alkoholowe

I nagroda: Winnica Fodymskich Mariusz Fodymski za wino Fodymskich

I nagroda: Winnica Rytwiany za wino Reson

 

Wyróżnienia:

Tomasz Bejm za sok z malin

Gospodarstwo agroturystyczne „Świętokrzyski Zakątek” Beata Brożyna za syrop z aronii

Winnica 2wilki Robert Silniewicz za wino Cuve Rose 2022

 

IV. Inne produkty regionalne:

I nagroda: KGW w Sadłowicach Monika Zacharska za sadłowskie nadzianko jaglane z kaszy gierczyckiej

 

Wyróżnienia:

Aleksandra Gawrońska za nadzienie tatarczane

 

Ponadto Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2024” następujące produkty:

  1. Staropolska szynka z tłuszczykiem z Bęczkowa – Tradycyjne Wyroby Wędliniarskie Tadeusz Matuszewski
  2. Buncok strzałkowski – Farma Łukasików Teresa i Piotr Łukasik
  3. Miód „Pola-niecki Wielokwiat” – Gospodarstwo Pasieczne ,,Pasieka Brzezina” Agnieszka i Krzysztof Bolon
  4. Zakwas na barszcz – Jacentowska Piwniczka Anna Bojek
  5. Precle staszowskie – Piekarnia Sojda Krzysztof Sojda