Tokarnia 26 maja 2024, województwo ŚWIĘTOKRZYSKIE
Kolejny rok z rzędu finał w woj. świętokrzyskim miał miejsce w Muzeum Wsi Kieleckiej na terenie Parku Etnograficznego w Tokarni. Podczas zmagań konkursowych brali udział przedstawiciele lokalnych winnic, masarni, serowarni, pasiek, piekarni, gospodarstw rybackich i sadowniczych oraz KGW. Konkursowi towarzyszył jarmark żywności tradycyjnej oraz rękodzieła. Na licznych stoiskach prezentowali się świętokrzyscy producenci oraz koła gospodyń wiejskich ze swoimi wyjątkowymi specjałami. Ze sceny rozbrzmiewał śpiew i muzyka ludowa zespołów regionalnych.
Do oceny konkursowej przedstawiono 34 produkty. Komisja nominowała do nagrody ,,Perła 2024” 5 produktów.
Wyniki XXIII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” – finał woj. świętokrzyskie, który odbył się 26 maja 2024 roku w Tokarni
LAUREACI I WYRÓŻNIENI
NAJLEPSZY REGIONALNY PRODUKT ŻYWNOŚCIOWY
I. W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:
Podkategoria: produkty i przetwory mięsne
I nagroda: Tradycyjne Wyroby Wędliniarskie Tadeusz Matuszewski za boczek zawijany z polędwicą
Podkategoria: produkty i przetwory z ryb
I nagroda: KGW „Małyszyniec” Joanna Wieczorek za farsz z karpia małyszyńskiego smażonego z pęczakiem
Podkategoria: produkty mleczne
I nagroda: Farma Kozy spod Pacanowa Katarzyna i Stanisław Polijańscy za ser kozi — Filip z konopi wędzony
Podkategoria: miody
I nagroda: Pasieka Dobra Pszczoła Rafał Zacharski za miód gryczany
I nagroda: Gospodarstwo Pasieczne ,,Pasieka Brzezina” Agnieszka i Krzysztof Bolon za nadwiślański miód nawłociowy
I nagroda: Pasieka Zawichojski Miodowskaz Patryk Śliwiński za miód ze spadzi liściastej
Wyróżnienia:
KGW w Bebelnie Małgorzata Giec za kiełbasę wiejską bebelską
Gospodarstwo Rybackie Stawy Piotr Suchoń za paprykarz z jesiotra wędzonego
II. W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego:
Podkategoria: przetwory owocowe
I nagroda: KGW w Bebelnie Małgorzata Giec za dżem z szyszek sosnowych z cytryną
Podkategoria: przetwory warzywne
I nagroda: nie przyznano
Podkategoria: produkty zbożowe
I nagroda: Piekarnia Sojda Krzysztof Sojda za chleb staszowski
Podkategoria: wyroby cukiernicze
I nagroda: nie przyznano
Wyróżnienia:
Jacentowska Piwniczka Anna Bojek za ekologiczną śliwkę w occie
KGW w Szumsku za pączki ziemniaczane
III. W kategorii napoje regionalne:
Podkategoria: napoje bezalkoholowe
I nagroda: nie przyznano
Podkategoria: napoje alkoholowe
I nagroda: Winnica Fodymskich Mariusz Fodymski za wino Fodymskich
I nagroda: Winnica Rytwiany za wino Reson
Wyróżnienia:
Tomasz Bejm za sok z malin
Gospodarstwo agroturystyczne „Świętokrzyski Zakątek” Beata Brożyna za syrop z aronii
Winnica 2wilki Robert Silniewicz za wino Cuve Rose 2022
IV. Inne produkty regionalne:
I nagroda: KGW w Sadłowicach Monika Zacharska za sadłowskie nadzianko jaglane z kaszy gierczyckiej
Wyróżnienia:
Aleksandra Gawrońska za nadzienie tatarczane
Ponadto Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2024” następujące produkty:
- Staropolska szynka z tłuszczykiem z Bęczkowa – Tradycyjne Wyroby Wędliniarskie Tadeusz Matuszewski
- Buncok strzałkowski – Farma Łukasików Teresa i Piotr Łukasik
- Miód „Pola-niecki Wielokwiat” – Gospodarstwo Pasieczne ,,Pasieka Brzezina” Agnieszka i Krzysztof Bolon
- Zakwas na barszcz – Jacentowska Piwniczka Anna Bojek
- Precle staszowskie – Piekarnia Sojda Krzysztof Sojda