Rudawka Rymanowska 24 sierpnia 2024, województwo PODKARPACKIE
Podczas imprezy plenerowej ,,Pożegnanie Wakacji” w Rudawce Rymanowskiej odbył się na Podkarpaciu finał regionalny konkursu. Tym razem finał odbył się bez udziału władz samorządowych województwa. Zmagania w tym roku były wyjątkowo w czterech kategoriach – produkty zbożowe, produkty wieprzowe oraz potrawy z produktami zbożowymi i potrawy z wieprzowiną. Ta największa, weekendowa impreza rolniczo-wystawiennicza w południowo-wschodniej Polsce zgromadziła też hodowców bydła simentalskiego, koni huculskich i ras rodzimych. Dodatkowo na imprezie pojawili się producenci maszyn rolniczych wraz ze swoim najnowocześniejszym zapleczem, liczne stoiska instytucji państwowych związanych z rolnictwem, leśnictwem oraz żywnością. Zgłoszonych zostało 25 produktów. Komisja nominowała do nagrody ,,Perła 2024” 2 produkty.
NAJLEPSZY REGIONALNY PRODUKT ŻYWNOŚCIOWY
I. W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:
Podkategoria: produkty i przetwory mięsne
I nagroda: Spółdzielnia Socjalna ,,Dzikie Wino” za pieczeń wieprzową na gałęzi jałowca i świerka
II nagroda: Zakład Mięsny Jasiołka za szynkę z puławiaka
III nagroda: KGW Bukowiec za mięso po świniobiciu z Bukowca
Wyróżnienia:
KGW nr 2 Nowa Wieś za pasztet dworski z grzybami i kurdybankiem
II. W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego:
Podkategoria: produkty zbożowe
I nagroda: KGW Bukowiec za pączki z nadzieniem z jabłka i leśnej jagody
II nagroda: Zakład Piekarniczo-Cukierniczy ,,IZA” za chleb sędziszowski żytni pieczony na liściu kapusty
III nagroda: Stowarzyszenie Polska Ekologia za złote pierogi z maczużnikiem bojowym
Wyróżnienia:
Stowarzyszenie KGW Brzyzna za bułkę drożdżową ropczycką
III. Potrawy z wieprzowiną:
I nagroda: KGW nr 2 Nowa Wieś za rzodkie ziemnioki ze skwarkami ze smażonego boczku i hreczanyki w sosie grzybowym
II nagroda: Spółdzielnia Socjalna ,,Dzikie Wino” za żur grzybowy na kości z boczkiem wędzonym i hryczanok z grzybami
III nagroda: OSP Jaćmierz za krupnik i żeberko z boczkiem
Wyróżnienia:
OSP Pielnia za grochówkę i karczek wieprzowy nadziewany
IV. Potrawy z produktami zbożowymi:
I nagroda: Stowarzyszenie KGW Brzyzna za proziaki z nutą mięty i pęczak z suszem
II nagroda: OSP Nowosielce za proziaki z czarnuszką i bułeczki z nadzieniem serowym
III nagroda: OSP Długie za banionkę z proziakiem i pierogi z moczką
Ponadto Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2024” następujące produkty:
- Placek ze sztucznym serem – Stowarzyszenie KGW Brzyzna
- Gołąbki bez zawijania z sosem grzybowym – Maria Potoczna