Facebook twitter
produkty regionalne produkty tradycyjne izba produktu regionalnego i lokalnego nasze kulinarne dziedzictwo

Rudawka Rymanowska 24 sierpnia 2024, województwo PODKARPACKIE

Podczas imprezy plenerowej ,,Pożegnanie Wakacji” w Rudawce Rymanowskiej odbył się na Podkarpaciu finał regionalny konkursu. Tym razem finał odbył się bez udziału władz samorządowych województwa. Zmagania w tym roku były wyjątkowo w czterech kategoriach – produkty zbożowe, produkty wieprzowe oraz potrawy z produktami zbożowymi i potrawy z wieprzowiną. Ta największa, weekendowa impreza rolniczo-wystawiennicza w południowo-wschodniej Polsce zgromadziła też hodowców bydła simentalskiego, koni huculskich i ras rodzimych. Dodatkowo na imprezie pojawili się producenci maszyn rolniczych wraz ze swoim najnowocześniejszym zapleczem, liczne stoiska instytucji państwowych związanych z rolnictwem, leśnictwem oraz żywnością. Zgłoszonych zostało 25 produktów. Komisja nominowała do nagrody ,,Perła 2024” 2 produkty.

 

NAJLEPSZY REGIONALNY PRODUKT ŻYWNOŚCIOWY

I. W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:

Podkategoria: produkty i przetwory mięsne

I nagroda: Spółdzielnia Socjalna ,,Dzikie Wino” za pieczeń wieprzową na gałęzi jałowca i świerka

II nagroda: Zakład Mięsny Jasiołka za szynkę z puławiaka

III nagroda: KGW Bukowiec za mięso po świniobiciu z Bukowca

 

Wyróżnienia:

KGW nr 2 Nowa Wieś za pasztet dworski z grzybami i kurdybankiem

     

II. W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego:

Podkategoria: produkty zbożowe

I nagroda: KGW Bukowiec za pączki z nadzieniem z jabłka i leśnej jagody

II nagroda: Zakład Piekarniczo-Cukierniczy ,,IZA” za chleb sędziszowski żytni pieczony na liściu kapusty

III nagroda: Stowarzyszenie Polska Ekologia za złote pierogi z maczużnikiem bojowym

 

Wyróżnienia:

Stowarzyszenie KGW Brzyzna za bułkę drożdżową ropczycką

 

III. Potrawy z wieprzowiną:

I nagroda: KGW nr 2 Nowa Wieś za rzodkie ziemnioki ze skwarkami ze smażonego boczku i hreczanyki w sosie grzybowym

II nagroda: Spółdzielnia Socjalna ,,Dzikie Wino” za żur grzybowy na kości z boczkiem wędzonym i hryczanok z grzybami

III nagroda: OSP Jaćmierz za krupnik i żeberko z boczkiem

 

Wyróżnienia:

OSP Pielnia za grochówkę i karczek wieprzowy nadziewany

 

IV. Potrawy z produktami zbożowymi:

I nagroda: Stowarzyszenie KGW Brzyzna za proziaki z nutą mięty i pęczak z suszem

II nagroda: OSP Nowosielce za proziaki z czarnuszką i bułeczki z nadzieniem serowym

III nagroda: OSP Długie za banionkę z proziakiem i pierogi z moczką

 

 

Ponadto Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2024” następujące produkty:

  1. Placek ze sztucznym serem – Stowarzyszenie KGW Brzyzna
  2. Gołąbki bez zawijania z sosem grzybowym – Maria Potoczna