Facebook twitter
produkty regionalne produkty tradycyjne izba produktu regionalnego i lokalnego nasze kulinarne dziedzictwo

Płońsk 8 czerwca 2024, województwo MAZOWIECKIE

Finał regionalny konkursu, po kilku latach przerwy, wrócił do Płońska, gdzie został zorganizowany podczas ,,XXIV Mazowieckich Dni Rolnictwa” w Mazowieckim Ośrodku Doradztwa Rolniczego Oddział Poświętne. Jest to jedno z największych na Mazowszu wydarzeń ogrodniczo-rolnych, które gromadzi tysiące uczestników. Na licznych stoiskach można było kupić tradycyjne i ekologiczne produkty żywnościowe z różnych części Mazowsza.

Na konkursie zostały zaprezentowane tradycyjne produkty i potrawy regionalne, m.in. przez KGW, właścicieli lokalnych masarni, pasiek, nalewkarni oraz gospodarstw ekologicznych i agroturystycznych. Zgłoszonych zostało 43 produkty i 20 potraw. Komisja nominowała do nagrody ,,Perła 2024” 5 produktów i 2 potrawy.

    

NAJLEPSZY REGIONALNY PRODUKT ŻYWNOŚCIOWY

I. W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:

 

Podkategoria: produkty i przetwory mięsne

I nagroda: KGW w Niemojkach za słoninę w przyprawach

I nagroda: Adam Węgłowski Wyrób Wędlin Tradycyjnych za baleron dworski

 

Podkategoria: produkty i przetwory z ryb

I nagroda: KGW ,,Czerwone Korale” w Klaskach za nadnarwiańskiego okonia

 

Podkategoria: miody

I nagroda: Marcin Milewski Pasieka „Miodomilowy Las” za miód wiosenny z mazowieckich łąk z nektarem rzepakowym i akacjowym

 

Podkategoria: produkty mleczne

I nagroda: nie przyznano

 

Wyróżnienia:

KGW w Czernicach Borowych za roladę z kurczaka

Radosław Góral za ser kozi podpuszczkowy świeży

 

 

II. W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego:

 

Podkategoria: przetwory owocowe

I nagroda: KGW w Ludwikowie za powidła śliwkowe

 

Podkategoria: przetwory warzywne

I nagroda: Anna Gogół za kiszoną sałatę

 

Podkategoria: produkty zbożowe

I nagroda: nie przyznano

 

Podkategoria: wyroby cukiernicze

I nagroda: KGW w Świniarowie za pierniczki ze Świniarowa

I nagroda: KGW w Humięcinie za wiszącą babkę

 

Wyróżnienia:

Bożena Hawryluk za pieczarki marynowane

Anna Goliszewska Gospodarstwo Agroturystyczne „U Ani" za ogórki kiszone

Anna Gogół za babę drożdżową

 

 

III. W kategorii napoje regionalne:

 

Podkategoria: napoje bezalkoholowe

I nagroda: KGW ,,Ruskowianki” w Ruskowie za jałowcowiak nadbużański

 

Podkategoria: napoje alkoholowe

I nagroda: Daniel Siemiątkowski ,,Michrowska Piwniczka” za miętowy jabłecznik

 

Wyróżnienia:

Iwona Kowalska za sok pomidorowy

Rafał Dziliński Nalewkarnia Longinus za nalewkę Szeptuchy z kwiatów czarnego bzu

KGW ,,Goździczanki” w Goździku za śliwowicę goździczanek

    

IV.  Inne produkty regionalne:

 

I nagroda: Krzysztof Kowalski Gospodarstwo Produkcyjno-Handlowo-Usługowe ,,Kowalski” za olej rydzowy

 

Wyróżnienia: nie przyznano

 

 

NAJLEPSZA POTRAWA REGIONALNA

I miejsce: „Starowiejska" Tomasz Ptasiewicz za starowiejską brzozę oraz pierogi starowiejskie z mięsem

II miejsce: KGW w Świniarowie za pyzy w rosole oraz roladę ziemniaczaną

III miejsce: KGW ,,Goździczanki” w Goździku za zupiec z kulkami mięsnymi oraz babkę gołąbkową

 

Wyróżnienia:

KGW w Niemojkach za krupnik oraz pierogi niemojskie

 

Ponadto Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2024” następujące produkty:

  1. Ozory wołowe ozory w galarecie – Adam Węgłowski Wyrób Wędlin Tradycyjnych
  2. Schab dojrzewający ze świni złotnickiej – Krzysztof Kowalski Gospodarstwo Produkcyjno-Handlowo-Usługowe ,,Kowalski”
  3. Miód ze spadzi liściastej – Marcin Milewski Pasieka „Miodomilowy Las”
  4. Kiszone ogórki niepasteryzowane – Barbara Szymańczak ,,Michrowska Piwniczka
  5. Podpiwek po kurpiowsku – KGW ,,Czerwone Korale” w Klaskach

oraz potrawy: starowiejska brzoza i pierogi starowiejskie z mięsem – ,,Starowiejska” Tomasz Ptasiewicz