Płońsk 8 czerwca 2024, województwo MAZOWIECKIE
Finał regionalny konkursu, po kilku latach przerwy, wrócił do Płońska, gdzie został zorganizowany podczas ,,XXIV Mazowieckich Dni Rolnictwa” w Mazowieckim Ośrodku Doradztwa Rolniczego Oddział Poświętne. Jest to jedno z największych na Mazowszu wydarzeń ogrodniczo-rolnych, które gromadzi tysiące uczestników. Na licznych stoiskach można było kupić tradycyjne i ekologiczne produkty żywnościowe z różnych części Mazowsza.
Na konkursie zostały zaprezentowane tradycyjne produkty i potrawy regionalne, m.in. przez KGW, właścicieli lokalnych masarni, pasiek, nalewkarni oraz gospodarstw ekologicznych i agroturystycznych. Zgłoszonych zostało 43 produkty i 20 potraw. Komisja nominowała do nagrody ,,Perła 2024” 5 produktów i 2 potrawy.
NAJLEPSZY REGIONALNY PRODUKT ŻYWNOŚCIOWY
I. W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:
Podkategoria: produkty i przetwory mięsne
I nagroda: KGW w Niemojkach za słoninę w przyprawach
I nagroda: Adam Węgłowski Wyrób Wędlin Tradycyjnych za baleron dworski
Podkategoria: produkty i przetwory z ryb
I nagroda: KGW ,,Czerwone Korale” w Klaskach za nadnarwiańskiego okonia
Podkategoria: miody
I nagroda: Marcin Milewski Pasieka „Miodomilowy Las” za miód wiosenny z mazowieckich łąk z nektarem rzepakowym i akacjowym
Podkategoria: produkty mleczne
I nagroda: nie przyznano
Wyróżnienia:
KGW w Czernicach Borowych za roladę z kurczaka
Radosław Góral za ser kozi podpuszczkowy świeży
II. W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego:
Podkategoria: przetwory owocowe
I nagroda: KGW w Ludwikowie za powidła śliwkowe
Podkategoria: przetwory warzywne
I nagroda: Anna Gogół za kiszoną sałatę
Podkategoria: produkty zbożowe
I nagroda: nie przyznano
Podkategoria: wyroby cukiernicze
I nagroda: KGW w Świniarowie za pierniczki ze Świniarowa
I nagroda: KGW w Humięcinie za wiszącą babkę
Wyróżnienia:
Bożena Hawryluk za pieczarki marynowane
Anna Goliszewska Gospodarstwo Agroturystyczne „U Ani" za ogórki kiszone
Anna Gogół za babę drożdżową
III. W kategorii napoje regionalne:
Podkategoria: napoje bezalkoholowe
I nagroda: KGW ,,Ruskowianki” w Ruskowie za jałowcowiak nadbużański
Podkategoria: napoje alkoholowe
I nagroda: Daniel Siemiątkowski ,,Michrowska Piwniczka” za miętowy jabłecznik
Wyróżnienia:
Iwona Kowalska za sok pomidorowy
Rafał Dziliński Nalewkarnia Longinus za nalewkę Szeptuchy z kwiatów czarnego bzu
KGW ,,Goździczanki” w Goździku za śliwowicę goździczanek
IV. Inne produkty regionalne:
I nagroda: Krzysztof Kowalski Gospodarstwo Produkcyjno-Handlowo-Usługowe ,,Kowalski” za olej rydzowy
Wyróżnienia: nie przyznano
NAJLEPSZA POTRAWA REGIONALNA
I miejsce: „Starowiejska" Tomasz Ptasiewicz za starowiejską brzozę oraz pierogi starowiejskie z mięsem
II miejsce: KGW w Świniarowie za pyzy w rosole oraz roladę ziemniaczaną
III miejsce: KGW ,,Goździczanki” w Goździku za zupiec z kulkami mięsnymi oraz babkę gołąbkową
Wyróżnienia:
KGW w Niemojkach za krupnik oraz pierogi niemojskie
Ponadto Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2024” następujące produkty:
- Ozory wołowe ozory w galarecie – Adam Węgłowski Wyrób Wędlin Tradycyjnych
- Schab dojrzewający ze świni złotnickiej – Krzysztof Kowalski Gospodarstwo Produkcyjno-Handlowo-Usługowe ,,Kowalski”
- Miód ze spadzi liściastej – Marcin Milewski Pasieka „Miodomilowy Las”
- Kiszone ogórki niepasteryzowane – Barbara Szymańczak ,,Michrowska Piwniczka
- Podpiwek po kurpiowsku – KGW ,,Czerwone Korale” w Klaskach
oraz potrawy: starowiejska brzoza i pierogi starowiejskie z mięsem – ,,Starowiejska” Tomasz Ptasiewicz