Facebook twitter
produkty regionalne produkty tradycyjne izba produktu regionalnego i lokalnego nasze kulinarne dziedzictwo

Perły 2023

„Perła 2023” w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” w kategorii: Produkt regionalny i Danie regionalne

Woj. dolnośląskie – nie brało udziału

   
Woj. kujawsko-pomorskie

1. Kiełbasa borowiacka – KGW „Żurawinki” w Brzeźnie
2. Piwo ciemne „Gruczniak nocą” – Elżbieta Górska „Gruczniak”
3. Zakwas na żur kujawski – KGW Czołówek
4. Danie: Szynka gotowana z kością z gruszkami w syropie – KGW Tupadły

    
Woj. lubelskie

5. Frykas kodeński – pasztet wątróbkowy – Danuta i Paulina Pietrusik „Frykasy z Kodnia”
6. Szczupak marynowany z Wieprza – Marianna Płachta Gospodarstwo Agroturystyczne „Gościniec nad Wieprzem”
7. Mus z owoców dzikiej róży z dodatkiem pigwowca – Aleksandra Mazurkiewicz ,,Manufaktura Różana”
8. Grzyby po wiejsku – Jolanta Gawryluk KGW w Łobaczewie Małym
9. Pełnoziarniste mąki z Zabłocia – Jolanta i Eligiusz Pecio Gospodarstwo Ekologiczne ,,Skarby Natury”
10. Korowaj weselny z Siemierza – KGW w Siemierzu
11. Kołacz z jagłami z Perkowic – Urszula Nowicka Pracownia Kulinariów Regionalnych w Perkowicach GOK Biała Podlaska
12. Danie: Tatar z baraniny + Gołąbki jagnięce – Restauracja Czarna Dama w Janowcu, Łukasz Skowyra i Piotr Wierdo

 

Woj. lubuskie: nie brało udziału

Woj. łódzkie – laureaci Łódzkiego Tygla 

13. Konfitura z ałyczy – Czesław Maszczyk
14. Twaróg – Marek Zawiasa ,,Rarytasy od Zawiasy”
15. Miód koniczynowo – lipowy – Adam Wiklak Pasieka Pszczelarska ,,Boży Dar”
16. Chleb żytni z kozieradką – Agnieszka Gajda-Sokołowska PPHU
17. Danie: Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami – Aleksandra Kowalska ,,KOWAL”

    
Woj. małopolskie

18. Boczek faszerowany mięsem kiełbasianym – Dariusz Kmak Zakład Masarski
19. Szynka na soli kamiennej – Szczepan Gawor Produkcja Wędlin ,,Jakość i Tradycja”
20. Pasztetowa podwędzana – Danuta Jeruzalska i Andrzej Mądry ,,U Mądrego” sp. cywilna
21. Kozia bryndza z miętą – Jędrzej Jakubowski Gospodarstwo Agroturystyczne „Gościniec Banica”
22. Ocet z kwiatów lawendy – Anna i Michał Sitek ,,Lavendziarnia”
23. Śliwowica łącka – Krzysztof Maurer
24. Danie: Rosół z kluseczkami łojowymi + Gołąbki w sosie z grzybów leśnych – KGW Wsi Rzeplin: tel. 537 307 488;

    
Woj. mazowieckie

25. Słonina z przyzuchą – Adam Węgłowski Wyrób Wędlin Tradycyjnych
26. Żywy ocet czereśniowy – Monika Szymańczak-Siemiątkowska i Daniel Siemiątkowski ,,Michrowska Piwniczka”
27. Mąka nadbużańska pszenna typ 550 jasna – EKOOAZA Młyny Wodne Sp. z o. o.
28. Danie: Szczawianka z łyżakami + Nadbużański zawijaniec – KGW Rusków Ruskowianki

    
Woj. opolskie

29. Półgęsek wędzony – Bożena Kała ,,Lis w Kurniku”
30. Bułczanka – Anita i Jan Gorzelik Gospodarstwo Rolne
31. Karp wędzony z Niemodlina – Państwowe Gospodarstwo Leśne. Lasy Państwowe. Gospodarstwo Rybackie Niemodlin
32. Opawski miód lipowy – Katarzyna Maryniak Pasieka ,,Opawska Barć”
33. Chleb na maślance z ziarnami – Zakład Piekarniczo-Cukierniczy L.B. Zimmermann
34. Frankfurter Kranz – KGW Dziouchy z Klasą
35. Danie: Armerittry + Kessler – S towarzyszenie „Nasze Górki”:

  
Woj. podkarpackie

36. Bieszczadzki ser pasterski – Bożena Wisła
37. Kiełbasianka z Kamienia – Mariusz Ciak ,,CIAK Zakład Mięsny Wyroby Tradycyjne”
38. Dereniówka nadwisłocka – Stanisław Majewski
39. Nalewka z zielonych orzechów – Janina Olszańska ,,Przetwory z Krasiczyna” Krasiczyn
40. Powidło ze śliwek smażone w ziemi – Dorota Bocheńska KGW Woliczanki

      
Woj. podlaskie

41. Korona weselna – Rafał Dyczewski Zakład Mięsny Spółka Jawna ,,Dyczewscy”
42. Jaziowe nóżki – KGW w Radziłowie
43. Miód znad Buga – Tadeusz Kruszewski ,,Pasieka Majowa”
44. Podlaski kisiel owsiany – Helena Koroluk Stowarzyszenie „Moszczonka” w Moszczonie Pańskiej
45. Mrowisko/Skruzdelynas – Regina Pik ,,Reni Ciasta Domowe”
46. Wigilijne pączki z kapustą – Marta Grygoruk KGW ,,Hołodzianki”
47. Danie: Safor + Pierogi ze szczupakiem – KGW w Radziłowie:

    
Woj. pomorskie – Laureaci Konkursu Pomorskie Smaki

48. Pasztet maślany z bałtyckiej flądry – Restauracja ,,PG4” z Gdańska
49. Masło jabłkowe/Apple butter/Appelstrop – Gospoda Mały Holender w Żelichowie
50. Praliny – ,,Cappucino Cafe” z Sopotu
51. Piernik staropolski z Powiśla – Elżbieta i Ryszard Szczukowscy Gospodarstwo Rolne z Rakowca
52. Goldwasser – Gdańska Wytwórnia Historycznych Smaków
53. Danie: Kaszubska zupa bańtkowa – Stowarzyszenie Dziedzictwo Kulturowe Szlakiem Północy z Gdyni

    
Woj. śląskie

54. Smalec golcowski – KGW Golce
55. Niegowonickie kozie kulki twarogowe – Jakub Wątor ,,Dalidówka Sery Kozie i Krowie”
56. Ciasto drożdżowe maślane – CONSONNI Spółka z o.o. Spółka Komandytowa
57. Ciastka maślane orzechowe – Wiesława Babula i Danuta Janicka ZPHU „Ba-Ja” s.c.
58. Miód pitny starowiejski trójniak jakościowy – Aneta i Grzegorz Śliwka ,,Pasieka Skowronek”
59. Danie: Ślonsko wilijo, czyli sieminiotka + karp i kapusta z grochem – Gospodarstwo Agroturystyczne „Ranczo” Kornelia i Krystian Kiełbasa

          
Woj. świętokrzyskie

60. Pasta z wędzonego jesiotra – Piotr Suchoń Gospodarstwo Rybackie ,,Stawy”
61. Miód wielokwiatowy (wiosenny) – Rafał Zacharski Pasieka „Dobra Pszczoła”
62. Powidła szydłowskie – Aneta Grochowska RHD ,,Manufaktura Anety”
63. Chałka zdobna – Halina Dobrowolska Piekarnia R. Dobrowolski

        
Woj. warmińsko-mazurskie

64. Olej z lnu złocistego – Monika i Grzegorz Jabłońscy ,,Pasieka Jabłońscy”
65. Ciastka na palcu kręcone – Aleksandra Wiśniewska
66. Twaróg naturalny półtłusty mazury Smak Natury – OSM w Olecku
67. Danie: Pasztet pruski + Mazurska zupa rakowa – Restauracja „Cudne Manowce” w Olsztynie, Tomasz Szmitkowski

              
Woj. wielkopolskie

68. Gęsina pieczona – Irena Olejniczak ,,Smak Tradycji”
69. Naturalny serek śmietankowy z Buku – Zakład Mleczarski w Buku ,,Levant Foods”
70. Masło ekstra – Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Jarocinie
71. Szparagi konserwowe całe – ,,FRYKAS” Sp. z o.o.
72. Auflauf – omlet z cukrem i owocami zapiekany w piecu – KGW w Orpiszewie
73. Syrop z kwiatu czarnego bzu – Hyćka – Marcin Sadowski Restauracja ,,Hyćka”
74. Danie: Pyrczanka z wędzonką – KGW „Grupa dla Rybna Wielkiego”

    
Woj. zachodniopomorskie

75. Miód chabrowy – Elżbieta i Zygmunt Świnoga Pasieka „Pszczeli raj”
76. Miód drahimski gryczany – Grzegorz Fujarski ,,Pasieka Fujarskich”
77. Domysłowskie maślaczki – Waldemar Borecki
78. Zakwas buraczany z Dębna – Aneta i Stanisław Dobropolscy
79. Miód pitny trójniak dębowy – Łukasz Kołosowski Miody Puszczy Barlineckiej
80. Paszteciki gwdowskie – Danuta Szlaz

    

 

 

KLUCZ DO POLSKIEJ SPIŻARNI 2023

1. Kujawsko-Pomorskie – Wojciech Grześkowiak,
2. Lubelskie – Ewa Szałachwiej – Dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich
3. Łódzkie – Grażyna Wiatr
4. Mazowieckie – Leszek Przybytniak +
5. Mazowieckie – Jarosław Uściński
6. Opolskie – Justyna Osiecka-Sułek +
7. Śląskie – Dobrawa Skonieczna-Gawlik +
8. Zachodniopomorskie – Zbigniew Trojanowski +