Perły 2022
„Perła 2022” w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”
„PERŁA 2022” PRODUKT REGIONALNY
Woj. dolnośląskie
- Szynka wołowa przedgórza sudeckiego – Andrzej Szczypka – Gospodarstwo Rolne Szczypiorki
- Karp milicki wędzony – Stawy Milickie S.A.
- Ser wędzony podpuszczkowy niedojrzewający chrzanowy na wędzonym liściu chrzanu – Przedsiębiorstwo Farmerskie Sery Ślubowskie – Igor Pietrzyk
- Piernikarka Wrocławska – Pierniki Wrocławskie – Piernikowe Dekoracje – Anna Kuśmierek-Rudy
- Piwo Sowie Marcowe – Bielawska Wytwórnia Napojów Sp. z o.o. Sp. Komandytowa
- Kapusta kiszona z sokiem z kiszonego buraka – Gospodarstwo Rolne Przetwórnia Warzyw – Michał Sznajder
Woj. kujawsko-pomorskie
- Kaczka po myśliwsku – KGW w Brzeźnie „Żurawinki”
- Piernik notecki – KGW Pturek
- Piwo jasne pełne „Gruczniak” – „Gruczniak” Elżbieta Górska
- Kulis – kwas z buraczków – Anna Patyk
Woj. lubelskie
- Sekret Sapiehów – wędlina dojrzewająca – Danuta Pietrusik, Paulina Pietrusik Frykasy z Kodnia
- Karpiarz z Bełżca – Anna Kuśmierczak-Kucel Gospodarswo Rybackie Bełżec
- Czereśnie suszone bez pestek – Jolanta Chlebek Gospodarstwo Ekologiczne Vita Natura
- Pieróg (pieczony) z makiem i marchewką – Gminne Stowarzyszenie Aktywnych Kobiet z Fajsławic
- Beza z Ostrowa Lubelskiego – Henryk Szkuat P.H.U. „HESZKU”
- Kulebiak jaglany z Perkowic – Urszula Nowicka – Pracownia Kulinariów Regionalnych w Perkowicach GOK Biała Podlaska
Woj. łódzkie – laureaci Łódzkiego Tygla - wysłane
- Baleron w pęcherzu – GS – Samopomoc Chłopska w Szadku
- Kiełbasa krakowska sucha – AR-KOS Sp. z o.o.
- Kwas chlebowy tradycyjny – EKO-Natura s.c
- Makaron swojski 4 jajeczny – PPHU ,,ADMAR” Jerzy Adamkowski
- Ogórki kiszone domowe – Przedsiębiorstwo ,,Hektor” Sp. z o.o.
- Śliwki z goździkami – Przetwórstwo owoców i warzyw ,,DROS” Marian Błaszczyk Sp.j.
- Chleb staropolski – Zakład Piekarski Elżbieta Olszyńska
Woj. małopolskie
- Kabanos wieprzowy – Zakład Masarski Kmak – Dariusz Kmak
- Pstrąg Ojcowski – Agnieszka Sendor
- Parzeniok – Jędrzej Jakubowski Gospodarstwo Agroturystyczne „Gościniec Banica”
- Sok z kiszonych buraków i jabłek – Krzysztof Maurer PPUH Tłocznia Maurer
- Sok z czarnej porzeczki – Tłocznia Owoców ,,Pawłowski”
Woj. mazowieckie
- Kiełbasa swojska z Karniewa – Wyrób Wędlin Tradycyjnych Adam Węgłowski
- Olej konopny – GPHU „Kowalski” Krzysztof Kowalski
- Kwas z buraków czerwonych – Anna Goliszewska Gospodarstwo Agroturystyczne „U Ani"
Woj. opolskie
- Zakwas z buraków kiszonych – KGW w Chróścinie
- Chleb mleczny praszkowki – Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska” z Praszki
- Lody z dawnych lat – Lody Szypuła 1974 Tomasz Szypuła
- Ciastka wigilijne – Cukiernia „Magosz”
- Marcepan Śląski - marcepan Wielkanocny – Stowarzyszenie „Odnowa Wsi Biedrzychowice”
- Soleier – Śląskie jajka w zalewie kminkowej – Teresa Kamieniecka - Hreczaniuk
Woj. podkarpackie
- Napój bojkowski – Bożena Wisła
- Ser krowicki dojrzewający – Leszek Jakimowicz „Leda-ser”
- Salceson wiejski z Kamienia – CIAK Zakład Mięsny Wyroby Tradycyjne Mariusz Ciak
- Porzeczkówka Nadwisłocka – Stanisław Majewski
- Ucierane płatki róży z Krasiczyna – Przetwory z Krasiczyna Janina Olszańska
Woj. podlaskie
- Gęsi pipek – KGW w Radziłowie
- Salceson ozorkowy – RHD Swojskie Wędliny
- Kapusta kiszona w główce – Anna Sienkiewicz ,,Kiszenie z Tradycją”
- Chleb wiejski na zakwasie – Marianna Rogało Gospodarstwo Agroturystyczne „Biebrzańskie Eldorado”
- Augustowskie rogale – Małgorzata Ostapowicz Agroturystka „Leśny Dworek”
Woj. pomorskie – Laureaci Konkursu Pomorskie Smaki
- Kaszubskie bretlingi – Stowarzyszenie Dziedzictwo Kulturowe Szlakiem Północ
- Twaróg świeży - naturalnie tradycyjny, półtłusty – OSM „Maluta” Nowy Dwór Gdański
- Miód leśny spadziowo-nektarowy z Biernatki – Ekologiczne Gospodarstwo Pszczelarskie „Eko-Barć”
- Mirabelka do mięs i deserów – Fungopol Sp. z o.o. Sp. K.
- Beza z kaszubską maliną – Piekarnia-Cukiernia Bernard i Jacek Jarzębińscy sp.j.
- Deser Żuławskich Kolejarzy – P.H.U Opitz Beata Opitz
- Piwo TAFEL – Browar PG4 (BRH Versus sp. z o.o. Sp. k.)
Woj. śląskie
- Cieszyńska kita wędzona – PPUH Stanisław Panek
- Pieczki – Gospodarstwo Ekologiczne EKO RAJ Maria i Adrian Najda
- Aromatyczny syrop z róży – Michał Podgórski
Woj. świętokrzyskie
- Olej rydzowy z Mikułowic – Olejarnia Zagłoby Mariusz Roszkowski
- Chleb wiejski – Piekarnia R. Dobrowolski Halina Dobrowolska
- Sok jabłkowy z Bielin – PPH „Smaki Ogrodu” Edyta Kot
Woj. warmińsko-mazurskie
- Szynka wiejska – Masarnia z tradycją Dreszler
- Ser pełnotłusty Złota Gouda z dziurami – OSM w Olecku
- Miód wielokwiatowy – Pasieka Ranczo w Kaczej Dolinie, Robert Wiśniewski
- Miód lipowy – Pasieka Jabłońscy, Monika i Grzegorz Jabłońscy
Woj. wielkopolskie
- Kaszanka – Anna Wróblewicz Masarnia Wiejska
- Rybne klopsiki z octem jabłkowym – Katarzyna Kaptur
- Śmietana ukwaszona 18% z Wrześni – Spółdzielnia Mleczarska Września
- Ser ,,Kucharski” z czosnkiem niedźwiedzim – Przyzagrodowa produkcja sera ,,Serownia Kuchary”
- Miód leśny – Jerzy Ptak Pasieka na Słonecznej
- Marmelada z rabarberu i imbiru – Monika Zawierowska-Srocka
- Powidła koprowe – KGW ,,Włościanki” Białośliwie
- Chleb żytni razowy z dodatkiem nasion konopi – Jakub Buszko Manufaktura Rodzinna
Woj. zachodniopomorskie
- Schab swojski świdwiński – Danuta Szymurska
- Jesiotr wędzony – Małgorzata i Piotr Kozłowscy Gospodarstwo ,,Ryby Lubie”
- Masło 82% ze śmietanki ukwaszonej – Stara Mleczarnia w Bobolicach
- Miód pszczeli leśny nektarowo-spadziowy – Tomasz Sadowski Gospodarstwo Pasieczne ,,Cuda z Ula”
- Produkty z dyni – Gospodarstwo Ekologiczne ,,SEDINA” Bożena i Ryszard Jaszczowscy
- Chleb gwdowski – Danuta i Lech Szlaz
- Wino Solaris 2020 – półwytrawne białe – Winnica Bekasiak
„PERŁA 2022” POTRAWY REGIONALNE
- Kujawsko-Pomorskie – zupa klopsowa i kaczka z weka – KGW Gminy Górzno.
- Lubelskie
- Nadwiślańska zupa z suma i Gulasz barani z Janowca z plackami słomianymi – Restauracja Czarna Dama w Janowcu,
- Szynka pascha pod kołderką z kapusty kiszonej – KGW Swańki z Wyryk
- Małopolska – Zupa kminkowa i Płucka na kwaśno – KGW w Nowem Bystrem
- Mazowieckie – Kluseczki z gruszczanką i maczanką oraz Fusie z klopsem szczawiowym – KGW ,,Ruskowianki” w Ruskowie
- Opolskie
- Policzki wieprzowe z ciapkapustą – KGW Zimna Wódka;
- Placki Kartoflane z blachy z wędzonym pstrągiem – Feldman-Restaurant
- Śląskie
- Kartofelzupa i Kardinadle (górnośląskie) z zielonym szałotym – Gospodarstwo Agroturystyczne „Ranczo”,
- Królik w śmietanie – Gospodarstwo Agroturystyczne „Ranczo Haflinger”;
- Warmińsko-Mazurskie – Szczupak faszerowany zieleniną i Frytki z okonia – KGW Stradunianki;
- Wielkopolskie – Zupa szczawiowa i Policzki złotnickie – RTM Sp. z o.o. „Olandia”;