Perły 2021
„Perła 2021” w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”
w kategorii: Produkt regionalny i danie regionalne
Woj. dolnośląskie
- Ser podpuszczkowy dojrzewający gouda – Przetwórstwo Farmerskie SERY ŚLUBOWSKIE Igor Pietrzyk
- Piwo Sowie Miodowe – Bielawska Wytwórnia Napojów sp. z o.o., sp. komandytowa
- Główka kiszonej kapusty z Doliny Baryczy – Gospodarstwo Rolne Przetwórnia Warzyw Michał Sznajder
- Wito Majo – Witomar Marzena Ciastoń
Woj. kujawsko-pomorskie
- Konfitura z borówki czerwonej – Małgorzata Wesołowska-Piesik
- Olej rzepakowy tłoczony na zimno – Michał Musiał
- Pączki drożdżowe parzone – KGW Jagna Tłuchów
Danie regionalne Koło Gospodyń Wiejskich MOKRZANKI za Zupę z karpia i Karpia w polskim sosie na Wiliją.
Woj. lubelskie
- Karp wędzony z Bełżca – Anna Kuśmierzak-Kucel Gospodarstwo Rybackie Bełżec
- Ryba w soli – Koło Aktywnych Kobiet z Łobaczewa Małego
- Miód akacjowo-malinowy – Pasieka Malinowa Kraina Ireneusz Kwaśniak
- Konfitura różana z Końskowoli – Aleksandra Mazurkiewicz Manufaktura Różana
- Niepalona kasza gryczana z Zabłocia – Jolanta i Eligiusz Pecio Gospodarstwo Ekologiczne Skarby Natury z Zabłocia
- 6. Krupnik Staropolski – Jolanta Dobrzyńska
Danie regionalne: Koło Aktywnych Kobiet w Tarzymiechach Trzecich za Zupę koperkową zakraszaną z kluskami spod pachy i Pierś z kaczki z sodziakami.
Woj. łódzkie
- Szynka Brzozowiecka – „Rol-Gaz” W. K. Świerczyńscy sp. j.
- Chleb żytni z mlekiem – PPHU Agnieszka Gajda-Sokołowska
- Bio syrop z pigwowca – Tłocznia Soków Owocowych VERO Dariusz Kuna
- Ser twarogowy tłusty klinka – OSM Wart-Milk w Sieradzu
- Sok wiśniowy – Wiatrowy Sad Grażyna Wiatr
Danie regionalne: Kacze udka z Głowna – „KOWAL” Aleksandra Kowalska
Woj. Małopolskie
- Kiełbasa schabowa tradycyjna – Janusz Zalarski Przetwórstwo Mięsne „Płatek” sp. j.
- Sok jabłkowo-gruszkowy – Antoni Pawłowski Tłocznia Owoców „Pawłowski”
- Syrop z kwiatów lawendy – Lavendziarnia Stoki 6 Michał Sitek
Dania regionalne: Koło Gospodyń Wiejskich w Stróżnej za Żur na zakwasie „Stróżniańskim”.
Spółdzielnia Socjalna TRADYCJE REGIONALNE za Kluski kudłate z gęsią w sosie borowikowym.
Woj. mazowieckie
- Smalec ze świni złotnickiej białej – Krzysztof Kowalski
- Salceson czosnkowy z Karniewa – Wyrób Wędlin Tradycyjnych Adam Węgłowski
- Miód pitny trójniak Urzęcki – Gospodarstwo Pasieczne Księżycowa Pasieka Renata Rudolf
Danie regionalne: Koło Gospodyń Wiejskich w Niemojkach za Zupę letnią ogórkową i serowniki słowiańskie.
Woj. Opolskie
- Salami z jelenia z zielonym pieprzem – Leśniczówka Gościejowice Sp. z o.o.
- Karp Markowy wędzony – Gospodarstwo Rybackie Markowe Elżbieta Bartosik
- Sery białe z mleka koziego z dodatkami – Gospodarstwo Rolne ‘”Kozi dar” Małgorzata i Roman Famuła
- Miód lipowy – Pasieka Gucio Niezdrowice Agnieszka i Adam Urbańczyk
- Kordiał z szyszek sosny – Gerard Kosytorz
- Ciasto z suszoną śliwką – Lidia Fronia
Danie regionalne: Opolanka sp. z o.o. sp. k. Pstrąg marynowany i Panczkraut.
Woj. podkarpackie
- Kiełbasa wiejska kamieńska – CIAK Zakład Mięsny Wyroby Tradycyjne Mariusz Ciak
- Polędwica wędzona z Nowego Sioła – Wyrób Wędlin Bogusław Szymański
- Ser bieszczadzki z ziołami – Bożena Wisła, Gospodarstwo Agro Eko Bukowiec
- Ciastka moczone w wodzie – Wiesława Jednacz
Woj. podlaskie
- Szpikowany udziec z dzika – Małgorzata Ostapowicz Agroturystyka „Leśny Dworek”
- Udziec z pieca chlebowego – Małgorzata Wojtach Masarnia „Biebrzańskie Smaki”
- Szczupak z angielki – Agnieszka Chrzanowska KGW w Radziłowie
- Kompot z rajskich jabłuszek – Władysław Gryka Agroturystyka Suszczy Borek
- Sok z kiszonego buraka – Marek Sienkiewicz „Kiszenie z Tradycją”
Woj. pomorskie
- Piwo Krollinger – Browar PG4,
- Miód żuławski – Pasieka Miodolandia
- Korzenny śledź w czerwonym winie – restauracja Kafëbë Mirosława Smilgin
- Marynowana morynka – Koło Gospodyń Wiejskich „Modraki” w Borzechowie
- Półgęsek (pierśnik) – Gospoda Swołowo Anna Gadomska
- Śledź mancowy po kaszubsku – Stowarzyszenie Dziedzictwo Kulturowe Szlakiem Północy
Woj. Śląskie
- Pstrąg górski – Specjalistyczne Gospodarstwo Rybackie „Nałęże” Artur Bylok
- Chleb żytni na zakwasie – Gospodarstwo Rolne Ryszard Halabowski
- Piernik do moczki – „Cukiernia Meisel” FPHU Lucjan Meisel
- Bołla – Maria Mańka, KGW Popielów-Radziejów
Danie regionalne: Koło Gospodyń Wiejskich w Bujakowie za Hekele (hekerle) i kluski kładzione ze smażoną cebulką i boczkiem
Koło Gospodyń Wiejskich w Popielowie-Radziejowie za Garnuszek górniczy
Woj. świętokrzyskie
- Kiełbasa klonowska hycowana – DEF Dariusz Furmańczyk
- Miód fasolowy – Gospodarstwo Pasieczne Mateusz Zygmunt
- Pan Paweł – piwo z Kurozwęk - Aurore Strapart Browar Kurozwęki,
- Szydłowianka śliwka w czekoladzie – Agnieszka Wierzbicka-Baxter PURPLE VALLEY Sp.z o.o.
Woj. warmińsko-mazurskie
- Szynka dylewska dojrzewająca – Kalinówka Wzgórza Dylewskie Barbara Gęstwińska
- Masło naturalne Olecko z Warmii i Mazur – OSM w Olecku
- Ocet jabłkowy 6% ekologiczny z Olsztynka – OCTIM Wytwórnia Octu i Musztardy Sp. z o.o.
- Chleb wieloziarnisty – GS „SCh” Dźwierzuty
- Miód lipowy nektarowo-spadziowy – Pasieka Ranczo w Kaczej Dolinie
Woj. wielkopolskie
- Smalec z mięsem z piekarnika – Grupa dla Rybna Wielkiego
- Serek śmietankowy ręcznie wyrabiany – SM Września
- Szparagi marynowane – Allium Spółdzielnia Rolników Grupa Producentów Warzyw
- Miód wielokwiatowy – Barbara Wawrzyniak „Żółty Parasol”
- Chleb żółwieniecki „Krzyca” – Manufaktura Rodzinna Jakub Buszko
- Olej z nasion wiesiołka – SemCo
Danie regionalne: Stowarzyszenie Tradycja i Regionalność, Piotr Klejna za rosół polski z ryżem na kapłonie i Kapłon pieczony na słodko w szafranie (za przywrócenie i promowanie kapłona)
Koło Gospodyń Wiejskich w Kurnatowicach za Pyrowiankę i Kaczkę nadziewaną z pyzami
Woj. zachodniopomorskie
- Faszerowany udziec z dzika – Justyna i Roman Kaweccy
- Miód lipowy – Maria i Jan Kołosowscy Miody Puszczy Barlineckiej
- Tort Mocca – Jan Tabiński PPH TAST
- Sok jabłkowy NFC 100% - Sady Rajewscy
- Salceson przelewicki – Ireneusz Jung