Facebook twitter
produkty regionalne produkty tradycyjne izba produktu regionalnego i lokalnego nasze kulinarne dziedzictwo

Perły 2021

„Perła 2021” w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”


w kategorii: Produkt regionalny i danie regionalne


Woj. dolnośląskie

  1. Ser podpuszczkowy dojrzewający gouda – Przetwórstwo Farmerskie SERY ŚLUBOWSKIE Igor Pietrzyk
  2. Piwo Sowie Miodowe – Bielawska Wytwórnia Napojów sp. z o.o., sp. komandytowa
  3. Główka kiszonej kapusty z Doliny Baryczy  – Gospodarstwo Rolne Przetwórnia Warzyw Michał Sznajder
  4. Wito Majo – Witomar Marzena Ciastoń


Woj. kujawsko-pomorskie

  1. Konfitura z borówki czerwonej – Małgorzata Wesołowska-Piesik
  2. Olej rzepakowy tłoczony na zimno – Michał Musiał
  3. Pączki drożdżowe parzone – KGW Jagna Tłuchów

Danie regionalne Koło Gospodyń Wiejskich MOKRZANKI za Zupę z karpia i Karpia w polskim sosie na Wiliją.


Woj. lubelskie

  1. Karp wędzony z Bełżca – Anna Kuśmierzak-Kucel Gospodarstwo Rybackie Bełżec
  2. Ryba w soli – Koło Aktywnych Kobiet z Łobaczewa Małego
  3. Miód akacjowo-malinowy – Pasieka Malinowa Kraina Ireneusz Kwaśniak
  4. Konfitura różana z Końskowoli – Aleksandra Mazurkiewicz Manufaktura Różana
  5. Niepalona kasza gryczana z Zabłocia – Jolanta i Eligiusz Pecio Gospodarstwo Ekologiczne Skarby Natury z Zabłocia
  6. 6.    Krupnik Staropolski – Jolanta Dobrzyńska

Danie regionalne: Koło Aktywnych Kobiet w Tarzymiechach Trzecich za Zupę koperkową zakraszaną z kluskami spod pachy i Pierś z kaczki z sodziakami.

 

Woj. łódzkie

  1. Szynka Brzozowiecka – „Rol-Gaz” W. K. Świerczyńscy sp. j.
  2. Chleb żytni z mlekiem – PPHU Agnieszka Gajda-Sokołowska
  3. Bio syrop z pigwowca – Tłocznia Soków Owocowych VERO Dariusz Kuna
  4. Ser twarogowy tłusty klinka – OSM Wart-Milk w Sieradzu
  5. Sok wiśniowy – Wiatrowy Sad Grażyna Wiatr

Danie regionalne: Kacze udka z Głowna – „KOWAL” Aleksandra Kowalska


Woj. Małopolskie

  1. Kiełbasa schabowa tradycyjna – Janusz Zalarski Przetwórstwo Mięsne „Płatek” sp. j.
  2. Sok jabłkowo-gruszkowy – Antoni Pawłowski Tłocznia Owoców „Pawłowski”
  3. Syrop z kwiatów lawendy – Lavendziarnia Stoki 6 Michał Sitek

Dania regionalne: Koło Gospodyń Wiejskich w Stróżnej za Żur na zakwasie „Stróżniańskim”.

Spółdzielnia Socjalna TRADYCJE REGIONALNE za Kluski kudłate z gęsią w sosie borowikowym.

 

Woj. mazowieckie

  1. Smalec ze świni złotnickiej białej – Krzysztof Kowalski
  2. Salceson czosnkowy z Karniewa – Wyrób Wędlin Tradycyjnych Adam Węgłowski  
  3. Miód pitny trójniak Urzęcki – Gospodarstwo Pasieczne Księżycowa Pasieka Renata Rudolf

Danie regionalne: Koło Gospodyń Wiejskich w Niemojkach za Zupę letnią ogórkową i serowniki słowiańskie.


Woj. Opolskie

  1. Salami z jelenia z zielonym pieprzem – Leśniczówka Gościejowice Sp. z o.o.
  2. Karp Markowy wędzony – Gospodarstwo Rybackie Markowe Elżbieta Bartosik
  3. Sery białe z mleka koziego z dodatkami – Gospodarstwo Rolne ‘”Kozi dar” Małgorzata i Roman Famuła
  4. Miód lipowy – Pasieka Gucio Niezdrowice Agnieszka i Adam Urbańczyk
  5. Kordiał z szyszek sosny – Gerard Kosytorz
  6. Ciasto z suszoną śliwką – Lidia Fronia

Danie regionalne: Opolanka sp. z o.o. sp. k. Pstrąg marynowany i Panczkraut.


Woj. podkarpackie

  1. Kiełbasa wiejska kamieńska – CIAK Zakład Mięsny Wyroby Tradycyjne Mariusz Ciak
  2. Polędwica wędzona z Nowego Sioła – Wyrób Wędlin Bogusław Szymański
  3. Ser bieszczadzki z ziołami – Bożena Wisła, Gospodarstwo Agro Eko Bukowiec
  4. Ciastka moczone w wodzie – Wiesława Jednacz

 

Woj. podlaskie

  1.  Szpikowany udziec z dzika – Małgorzata Ostapowicz Agroturystyka „Leśny Dworek”
  2. Udziec z pieca chlebowego – Małgorzata Wojtach Masarnia „Biebrzańskie Smaki”
  3. Szczupak z angielki – Agnieszka Chrzanowska KGW w Radziłowie
  4. Kompot z rajskich jabłuszek – Władysław Gryka Agroturystyka Suszczy Borek
  5. Sok z kiszonego buraka – Marek Sienkiewicz „Kiszenie z Tradycją”

 

Woj. pomorskie

  1. Piwo Krollinger – Browar PG4,
  2. Miód żuławski – Pasieka Miodolandia
  3. Korzenny śledź w czerwonym winie – restauracja Kafëbë Mirosława Smilgin
  4. Marynowana morynka – Koło Gospodyń Wiejskich „Modraki” w Borzechowie
  5. Półgęsek (pierśnik) – Gospoda Swołowo Anna Gadomska
  6. Śledź mancowy po kaszubsku – Stowarzyszenie Dziedzictwo Kulturowe Szlakiem Północy

 

 Woj. Śląskie

  1. Pstrąg górski – Specjalistyczne Gospodarstwo Rybackie „Nałęże” Artur Bylok
  2. Chleb żytni na zakwasie – Gospodarstwo Rolne Ryszard Halabowski
  3. Piernik do moczki – „Cukiernia Meisel” FPHU Lucjan Meisel
  4. Bołla – Maria Mańka, KGW Popielów-Radziejów

Danie regionalne: Koło Gospodyń Wiejskich w Bujakowie za Hekele (hekerle) i kluski kładzione ze smażoną cebulką i boczkiem

Koło Gospodyń Wiejskich w Popielowie-Radziejowie za Garnuszek górniczy

 

  Woj. świętokrzyskie

  1. Kiełbasa klonowska hycowana – DEF Dariusz Furmańczyk
  2. Miód fasolowy – Gospodarstwo Pasieczne Mateusz Zygmunt
  3. Pan Paweł – piwo z Kurozwęk - Aurore Strapart Browar Kurozwęki,
  4. Szydłowianka śliwka w czekoladzie – Agnieszka Wierzbicka-Baxter PURPLE VALLEY Sp.z o.o.


Woj. warmińsko-mazurskie

  1. Szynka dylewska dojrzewająca – Kalinówka Wzgórza Dylewskie Barbara Gęstwińska
  2. Masło naturalne Olecko z Warmii i Mazur – OSM w Olecku
  3. Ocet jabłkowy 6% ekologiczny z Olsztynka – OCTIM Wytwórnia Octu i Musztardy Sp. z o.o.
  4. Chleb wieloziarnisty – GS „SCh” Dźwierzuty
  5. Miód lipowy nektarowo-spadziowy – Pasieka Ranczo w Kaczej Dolinie

  
Woj. wielkopolskie

  1. Smalec z mięsem z piekarnika – Grupa dla Rybna Wielkiego
  2. Serek śmietankowy ręcznie wyrabiany – SM Września
  3. Szparagi marynowane – Allium Spółdzielnia Rolników Grupa Producentów Warzyw
  4. Miód wielokwiatowy – Barbara Wawrzyniak „Żółty Parasol”
  5. Chleb żółwieniecki „Krzyca” – Manufaktura Rodzinna Jakub Buszko
  6. Olej z nasion wiesiołka – SemCo

Danie regionalne: Stowarzyszenie Tradycja i Regionalność, Piotr Klejna za rosół polski z ryżem na kapłonie i Kapłon pieczony na słodko w szafranie (za przywrócenie i promowanie kapłona)

Koło Gospodyń Wiejskich w Kurnatowicach za Pyrowiankę i Kaczkę nadziewaną z pyzami


Woj. zachodniopomorskie

  1. Faszerowany udziec z dzika – Justyna i Roman Kaweccy
  2. Miód lipowy – Maria i Jan Kołosowscy Miody Puszczy Barlineckiej
  3. Tort Mocca – Jan Tabiński PPH TAST
  4. Sok jabłkowy NFC 100% - Sady Rajewscy
  5. Salceson przelewicki – Ireneusz Jung