Perły 2019
Laureaci XIX edycji ogólnopolskiego konkursu
NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO-SMAKI REGIONÓW
PRODUKTY REGIONALNE
Województwo dolnośląskie
- Ser podpuszczkowy dojrzewający tylżycki – Sery Ślubowskie Igor Pietrzyk
- Wino gronowe Sey – Winnica Świdnica
- Miód lipowy „Złoto Domaszkowa” – Pasieka Zuzia
Województwo kujawsko-pomorskie
- Ser Pielgrzym – Janusz Adamczyk, Sery Adamczyk
- Baba muślinowa (Sakramentka) – Agata Minda
Województwo lubelskie
- Bronicka szyneczka w skórze – Maria Kruk MZ Kruk
- Maślanka naturalna – OSM Bychawa
- Zsiadłe mleko – OSM Krasnystaw
- Sok jabłkowo-buraczkowy – Vita Natura Ekosusz Jolanta Chlebek
- Nalewka gruszkówka – Janina Bańka
- Szparagi konserwowe – F.H.U. Biogrim Grzegorz Maryniowski
Wojewdztwo lubuskie
- Szynka z sarny pieczona na dziko – Gospodarstwo Agroturystyczne ROMA Danuta Cieśla
- Udziec solony dojrzewający – PW Salcum-Fixum Jarosław Szlachetko
- Salceson wiejski – Przetwórstwo Mięsne Zbigniew Motyka
- Miód leśny z Malinówki – Gospodarstwo Rolne Malinówka Magdalena i Sylwester Świderscy
- Ser podpuszczkowy dojrzewający – gospodarstwo ekologiczne Agatka Edward Czerwonka
Województwo łódzkie
- Kiełbasa swojska w słoiku – Rolniczy Handel Detaliczny Jan Lisiecki
- Mini tarta owocowa – NITA Tomasz Niciński
- Napój „Jałowiec” z Piotrkowa Trybunalskiego – PPHU „DUNINEX II” s.c. T. Sakrajda, P. Sakrajda
- Groseran królewski – Monika Lasoń Groser
- Sok jabłkowy z Kałęczewa z truskawką – Wiatrowy Sad Grażyna Wiatr
Województwo małopolskie
- Szynka dziadka – Zakład Masarski Dariusz Kmak
- Kiełbasa polędwicowa – Szczepan Gawor Produkcja Wędlin Jakość i Tradycja
- Miodula tatrzańska – FHU u Bafii Anita Bafia
- Wino czerwone Rondo – Winnica Chodorowa
Województwo mazowieckie
- Smalec ze świni złotnickiej białej – GPHU „Kowalski” Krzysztof Kowalski
- Kiełbasa podsuszana z Karniewa – Wyrób Wędlin Tradycyjnych Adam Węgłowski
- Chleb żytni z ziarnem – Piekarnia Hanna Milewska
Województwo opolskie
- Masło extra z Olesna – OSM w Oleśnie
- Szpajza omy – Irena Wala
- Chrust (faworki) – Teresa Kamieniecka-Hreczaniuk
- Rolada makowa zapiekana – GS „SCh” w Praszce
- Ścierka – Krystyna Henzel
Województwo podkarpackie
- Ser biały w beczce – Bożena Wisła, Bukowiec
- Salceson w Maćku – Zygmunt Osip, Wierzawice
- Ser wólczan z kozieradką – Leda Ser Leszek Jakimowicz, Wólka Krowicka
Wojewdztwo podlaskie
- Miód majowy leśny – Małgorzata Ostapowicz Agroturystyka „Leśny Dworek”
- Kiełbasa biebrzańska podsuszana – Masarnia Biebrzańskie Smaki Małgorzata Wojtach
- Rejbak – Monika Kosiorek-Obryś zajazd Herbu Wielbut
- Sękacz – BITE GPHU „Kowalski”Terasa Biziewska
Województwo pomorskie
- Ser Werderkäse – Mleczarnia Skarszewy sp. z o.o.
- Mleko regionalne „Blisko od krowy 3.2%” – OSM Nowy Dwór Gdański
- Powiślańska śliwka w occie – Gospodarstwo Rolne Rakowiec Elżbieta i Ryszard Szczukowscy
- Likier jajeczny (advocat) – Zakład Produkcji Spożywczej Stefan Skwierawski
- Piwo Jopenbier – Browar PG4
Województwo śląskie
- Masło krzepickie – OSM w Krzepicach
- Miód rzepakowy – Krzysztof i Kacper Widuch
- Chleb żytni razowy – ZPHU „Ba-Ja” s.c. J.Babula D.Janicka
Województwo świętokrzyskie
- Rytwiański karp wędzony – Gospodarstwo Rybackie Rytwiański Karp
- Lody jagodowe ze Złotej – Zakład Cukierniczy Janusz Poniewierski
Województwo warmińsko-mazurskie
- Kiełbasa królewiecka krojona – Zakład Przetwórstwa Mięsnego Gołogóra
- Ser pełnotłusty gouda olecka – OSM w Olecku
- Miód pszczeli nektarowo-leśny z nostrzykiem – Pasieka Wędrowna Remigiusz Pleszkun
- Miód pitny trójniak nowowiejski – Pasieka Rancho w Kaczej Dolinie
Województwo wielkopolskie
- Gzik wrzesiński – SM we Wrześni
- Mus z gruszki cukrówki – Małgorzata Lempka
- Miód akacjowy „Noteckie miody” – Zbigniew Lisiński
Województwo zachodniopomorskie
- Polski łosoś jurajski – Jurassic Salmon sp. z o.o. Grzegorz Karapuda
- Chleb morski z Bobolic – GS „SCh” w Bobolicach
- Białe wino gronowe Sydonia – Winnica Sydonia, Sebastian i Dagmara Pilczukowie
POTRAWY REGIONALNE
Województwo kujawsko-pomorskie
- Zespół Szkół im. Powstańców Wielkopolskich w Bielicach (pod opieką p. Ewy Hardwich) – za żurek oraz kotleciki z kaszanki;
Województwo lubelskie:
- Paweł Gałecki, Hotel Restauracja PIANO – za chłodnik jabłkowy oraz roladę z polędwiczki wieprzowej nadzianą wątrobianą;
- KGW w Szopinku – za chłodnik z buraków czerwonych oraz kurczaka z młyna;
Województwo lubuskie:
- Winnica KINGA Kinga Kowalewska-Koziarska – za jesienne owoce marynowane w winie i zapiekane pod lokalnym pleśniowym serem z piecuchem lubuskim oraz szynkę winiarza duszoną w białym winie;
- Fundacja Lubuska Spiżarnia – za przywrócenie potraw z raków lubuskiej kuchni;
- Gościniec u Deców Magdalena i Mirosław Dec – za żeberka z dzika w pomidorach z miodem;
Województwo łódzkie
- KOWAL Aleksandra Kowalska – za gołąbki domowe
Województwo małopolskie
- Stowarzyszenie Gospodyń w Podwilku – za orawskie moskoliki z masłem chrzanowym oraz orawską krzonówkę;
Województwo mazowieckie
- „Fanaberia” Grażyna Leśniak – za barszcz chrzanowo-buraczany i sytochę;
Województwo opolskie
- P.H.U.P. Hotel Spałka – za gołąbki z kaszy gryczanej oraz pstrąga poliwodzkiego z buchtami i kiszonymi pomidorami;
Województwo pomorskie
- Kafëbë Coffee&Bistro, Host Mirosława Smilgin – za königsberger klopse, czyli klopsy królewieckie;
Województwo śląskie:
- KGW Popielów-Radziejów – za zupę z marchwi na mleku oraz wieprzowinę po śląsku z gałuszkami;
- KGW Ornontowice – za rosół z perliczki oraz chachor szałot z kotletem z kością;
Województwo warmińsko-mazurskie:
- Grupa Producentów Rolnych Marpol Sp. z o.o. – Lokal „Gęsia Chata” Krystyna Ziejewska – za dania z gęsiny;
- Gościniec „Ryński Młyn’ – za chrupiące stynki oraz mazurskie farszynki;
Województwo wielkopolskie
- KGW w Powidzu – za dania z ryb słodkowodnych z jeziora Powidzkiego;
Województwo zachodniopomorskie
- Zespół Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie (pod opieką p. Wioletty Skuratowicz) – za kremowy żurek na bursztynowym piwie z pierożkami z farszem z białej kiełbasy i powideł śliwkowych oraz pstrąga łososiowego w kapuście włoskiej.
KLUCZ do POLSKIEJ SPIŻARNI 2019
- Stowarzyszenie Partnerstwo Producentów Cebularza Lubelskiego – rekomendacja Stowarzyszenie Miłośników Tradycyjnego Dobra oraz Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Gminy Fajsławice
- Arkadiusz Dąbrowski – rekomendacja Fundacja Lubuska Spiżarnia
- Kamil Klekowski – rekomendacja Rybacka Lokalna Grupa Działania „Opolszczyzna”
- Piotr Pilch – wicemarszałek Województwa Podkarpackie – rekomendacja Stowarzyszenia na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”
- Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie – rekomendacja Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania „Brama na Podlasie”
- Piotr Borowski – Prezes Zarządu Spółdzielni Mleczarskiej Udziałowców w Strzałkowie – rekomendacja Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego
- Teresa Palacz – dyrektor Oddziału Terenowego Narodowego Instytutu Dziedzictwa – rekomendacja Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego
- Zespół Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie – rekomendacja Wydziału Rolnictwa i Rybactwa Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego