Perły 2018
XVIII edycja ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”
Nagroda „Perła 2018” – Produkt regionalny
Woj. dolnośląskie
1. Golędzinowska sucha – Wyrób Wędlin Naturalnych „Pod Bukami” Piotr Czajkowski
2. Miód leśny z Masywu Śnieżnika – Igor Antolak
3. Sok z kiszonych buraków z Doliny Baryczy – Gospodarstwo Rolne Michał Sznajder
Woj. kujawsko-pomorskie
1. Lody Cassate – Pracownia Lodów Tradycyjnych „Lody z Pasją” Daniel Żurkowski
2.Ser Hrabiny – Gospodarstwo Rolne Ślesin sp. z o.o.
Woj. lubelskie
1. Musztarda – Danuta Pietrusik i Paulina Pietrusik „Frykasy z Kodnia”
2. Twaróg tłusty klinek tradycyjny – OSM Bychawa
3. Twarożek babuni półtłusty z Michowa – SM „Michowianka”
4. Jabłecznik domowy cydr- Frux Solis
Woj. lubuskie
1. Salceson – PW Salcum Fixum Jarosław Szlachetko
2. Ryba dymiona – PPH Fisch-Net Małgorzata i Grzegorz Koza
3. Masło swojskie z mleka koziego – Qzko Kamila i Marcin Wojnowscy
4. Nalewka domowa tarninówka – Zygmunt Prętkowski Winnica u Michała
Woj. łódzkie
1. Buraki plastry 500 ml - ZPHU MORYŃ Włodarczyk i Moryń Sp. Jawna
2. Chleb żytni razowy ze słonecznikiem 400 g - Gminna Spółdzielnia "Samopomoc Chłopska" Ozorków
3. Sok jabłkowy z sokiem z owocu róży - Wiatrowy Sad - Grażyna Wiatr
4. Jogurt naturalny 9% - PPH Klimeko - Bogusław Klimczak
Woj. małopolskie
1. Salceson – Zakład Masarski Dariusz Kmak
2. Kiełbasa wieprzowo-cielęca – Przetwórstwo Mięsne „Płatek” s.j.
3. Bryndza sądecka – OSM Nowy Sącz
4. Piernik Kasztelański (Kasztelan Biecki) – Polskie Piekarnie Sp. z o.o. Iwona Rudek
5. Cydr z Chodorowej – Winnica Chodorowa
Woj. mazowieckie
1. Galaretka z czarnej porzeczki – Anna Goliszewska
2. Powidła Olenderskie – Andrzej Ciołkowski
Woj. opolskie
1. Kiełbasa w krauzie – Gospodarstwo Rolne Anita i Jan Gorzelik
2. Jeż – Józefa Horodecka KGW Kazimierz
3. Naturalny olej głubczycki z ostropestu – NAPUS OIL s.c.
4. Śmietanówka oleska – OSM w Oleśnie
Woj. podlaskie
1. Kindziuk – Masarnia Tadeusz Protasiewicz
2. Twarożek kozi – Augustowskie Smaki Natury Irena Och
3. Keks dojrzewający – Restauracja „Syta Panna” Beata i Tomasz Siergiejewiczowie
4. Miód pitny podlaski – Miodosytnia Podlaska Daniel Olesiuk
Woj. podkarpackie
1. Miód nawłociowy z Tanwi i Sanu – Pasieka na Ogrodzie Wacław Piędel
2. Napój ziołowy orzeźwiający – Leokadia Gugała
3. Kiełbasa sielska – Bogusław Szymański
Woj. pomorskie
1. Glómza kociewska – Radostowskie Rarytasy
2. Szpajza cytrynowa – restauracja Gryfon Anna i Piotr Lisakowscy
3. Sok z truskawki kaszubskiej – Zyta Górna
4. Szynka z tłuszczem ze szperkami – Rzeźnia Masarnia Jan Sychta
5. Żurawina z kaszub ucierana na surowo – Halina Rogińska
Woj. śląskie
1. Necówka – PPUH Stanisław Panek
2. Żuruś Dziadunia – „Ogródek Dziadunia” Czesław Ślusarczyk
3. Kołocz międzyrzecki – PPUH Cukiernia „Jagódka”
Woj. świętokrzyskie
1. Kiełbasa wiejska od Bonarka - Zakład Przetwórstwa Mięsnego Wiesław Bonarek
2. Sandomierskie jabłko suszone w plastrach – Inkubator Przetwórczy w Dwikozach-Ośrodek Promowania Przedsiębiorczości w Sandomierzu
3. Krówka kielczanka – OSM Bidziny
Woj. warmińsko-mazurskie
1. Chleb żytnio-orkiszowy z kminkiem – GS Piekarnia Dźwierzuty
2. Warmińska szynka wołowo-wędzona – Zakład Przetwórstwa Mięsnego Gołogóra
3. Musztarda sarepska z linii „Musztard Mazurskich” – Wytwórnia Octu i Musztardy OCTIM Sp. z o.o., Olsztynek
4. Polędwica w rozmarynie – Zakład Wędliniarski Flis-Pol
5. Miód wielokwiatowy – Pasieka „Ranczo w Kaczej Dolinie”
Woj. wielkopolskie
1. Maślanka wrzesińska – SM Września
2. Miód lipowy – Noteckie Miody
3. Rury wielkopolskie dachówki – Paulina Jerzyk
Woj. zachodniopomorskie
1. Ser bałtycki – Wojciech Adamski
2. Kiszone zielone pomidory na solance kołobrzeskiej –Bożena i Ryszard Jaszczowscy, Gosp. „Sedina”
3. Wino czerwone gronowe Sydonia – Sebastian Pilczuk, Winnica Sydonia
4. Miód pitny trójniak woliński leśny – Stowarzyszenie Centrum Słowian i Wikingów Jomsborg-Vineta
Nagrody „Perła 2018” – potrawy regionalne
woj. kujawsko-pomorskie
- Zupa kurkowa z uszkami – KGW Białowieża, pow. Tuchola
woj. lubelskie
- Filet z pstrąga w maku z pęczakiem i warzywami i szyjkami rakowymi – Stowarzyszenie Sokowirówka.
- Kakory – Koło Aktywnych Kobiet z Łobaczowa
woj. lubuskie
- Wytrawny mus z sera zwarowego (z serwetki) z gąszczem z jagód cebuli i wina lubuskiego oraz Bobrzy plusk duszony ze słoniną i ziołami w maśle i czerwonym winie – Lubuska Spiżarnia, Adam Mocny i Marcin Wojnowski.
woj. łódzkie
- Domowe zrazy wołowe zawijane – KOWAL Aleksandra Kowalska
1. woj. małopolskie
- Kulki z sera koziego – Gościniec Banica Jędrzej Jakubowski
woj. mazowieckie
- Zupa z grzybów z kwasem z kiszonej kapusty oraz zawijak gęsi z opiekanymi warzywami z mocna nutą wiśni i jabłka – Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Pomiechówku, ekipa uczniów pod opieką Katarzyny Czarneckiej.
woj. opolskie
- Gołąbki ziemniaczane z sosem borowikowym – KGW w Chróścinie.
woj. podkarpackie
- Pierogi z farszem z bobu „bobolasy” – Zofia Wekiera
woj. pomorskie
- Morenka (sielawa) w sosie musztardowym na duszonej pokrzywie – Restauracja Borowa Ciotka Paweł Gostomski 733 344 344
- Udziec jeleni w sosie koperkowym – Gospodarstwo agroturystyczne POD JELENIEM.
woj. śląskie
- Fasola z boczkiem wędzonym – Gospodarstwo Agroturystyczne „Ranczo Haflinger” Alicja i Jerzy Podgórscy.
woj. warmińsko-mazurskie
- Sandacz podany na kaszy z kurkami – Restauracja „Łabędzi Ostrów”.
woj. wielkopolskie
- Zraz z dzika w sosie grzybowym z kaszą gryczaną – Restauracja Hyćka Marcin Sadowski.
woj. zachodniopomorskie
- Aksamitna zupa krem z kiszonych ogórków z wędzonym pstrągiem i kozim serem oraz Roladki wołowe z sosem wiśniowo-różanym, placuszki z kapusty kiszonej z beczki – Zespół Szkół Nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie.