Facebook twitter
produkty regionalne produkty tradycyjne izba produktu regionalnego i lokalnego nasze kulinarne dziedzictwo

Perły 2018

XVIII edycja ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”

 

Nagroda „Perła 2018” – Produkt regionalny 

 

     
Woj. dolnośląskie

1. Golędzinowska sucha – Wyrób Wędlin Naturalnych „Pod Bukami” Piotr Czajkowski
2. Miód leśny z Masywu Śnieżnika – Igor Antolak
3. Sok z kiszonych buraków z Doliny Baryczy – Gospodarstwo Rolne Michał Sznajder

 

Woj. kujawsko-pomorskie 

1. Lody Cassate – Pracownia Lodów Tradycyjnych „Lody z Pasją” Daniel Żurkowski
2.Ser Hrabiny – Gospodarstwo Rolne Ślesin sp. z o.o.

 

Woj. lubelskie

1. Musztarda – Danuta Pietrusik i Paulina Pietrusik „Frykasy z Kodnia”
2. Twaróg tłusty klinek tradycyjny – OSM Bychawa
3. Twarożek babuni półtłusty z Michowa – SM „Michowianka”
4. Jabłecznik domowy cydr- Frux Solis

 

Woj. lubuskie

1. Salceson – PW Salcum Fixum Jarosław Szlachetko
2. Ryba dymiona – PPH Fisch-Net Małgorzata i Grzegorz Koza
3. Masło swojskie z mleka koziego – Qzko Kamila i Marcin Wojnowscy
4. Nalewka domowa tarninówka – Zygmunt Prętkowski Winnica u Michała

 

Woj. łódzkie

1. Buraki plastry 500 ml - ZPHU MORYŃ Włodarczyk i Moryń Sp. Jawna
2. Chleb żytni razowy ze słonecznikiem 400 g - Gminna Spółdzielnia "Samopomoc Chłopska" Ozorków
3. Sok jabłkowy z sokiem z owocu róży - Wiatrowy Sad - Grażyna Wiatr
4. Jogurt naturalny 9% - PPH Klimeko - Bogusław Klimczak

 

Woj. małopolskie

1. Salceson – Zakład Masarski Dariusz Kmak
2. Kiełbasa wieprzowo-cielęca – Przetwórstwo Mięsne „Płatek” s.j.
3. Bryndza sądecka – OSM Nowy Sącz
4. Piernik Kasztelański (Kasztelan Biecki) – Polskie Piekarnie Sp. z o.o. Iwona Rudek 
5. Cydr z Chodorowej – Winnica Chodorowa
 

Woj. mazowieckie

1. Galaretka z czarnej porzeczki – Anna Goliszewska
2. Powidła Olenderskie – Andrzej Ciołkowski

 

Woj. opolskie

1. Kiełbasa w krauzie – Gospodarstwo Rolne Anita i Jan Gorzelik 
2. Jeż – Józefa Horodecka KGW Kazimierz
3. Naturalny olej głubczycki z ostropestu – NAPUS OIL s.c.
4. Śmietanówka oleska – OSM w Oleśnie

 

Woj. podlaskie

1. Kindziuk – Masarnia Tadeusz Protasiewicz
2. Twarożek kozi – Augustowskie Smaki Natury Irena Och
3. Keks dojrzewający – Restauracja „Syta Panna” Beata i Tomasz Siergiejewiczowie
4. Miód pitny podlaski – Miodosytnia Podlaska Daniel Olesiuk

 

Woj. podkarpackie

1. Miód nawłociowy z Tanwi i Sanu – Pasieka na Ogrodzie Wacław Piędel
2. Napój ziołowy orzeźwiający – Leokadia Gugała
3. Kiełbasa sielska – Bogusław Szymański

 

Woj. pomorskie

1. Glómza kociewska – Radostowskie Rarytasy
2. Szpajza cytrynowa – restauracja Gryfon Anna i Piotr Lisakowscy
3. Sok z truskawki kaszubskiej – Zyta Górna
4. Szynka z tłuszczem ze szperkami – Rzeźnia Masarnia Jan Sychta
5. Żurawina z kaszub ucierana na surowo – Halina Rogińska

 

Woj. śląskie

1. Necówka – PPUH Stanisław Panek
2. Żuruś Dziadunia – „Ogródek Dziadunia” Czesław Ślusarczyk
3. Kołocz międzyrzecki – PPUH Cukiernia „Jagódka” 

 

Woj. świętokrzyskie

1. Kiełbasa wiejska od Bonarka -  Zakład Przetwórstwa Mięsnego Wiesław Bonarek 
2. Sandomierskie jabłko suszone w plastrach – Inkubator Przetwórczy w Dwikozach-Ośrodek Promowania Przedsiębiorczości w Sandomierzu
3. Krówka kielczanka – OSM Bidziny

 

Woj. warmińsko-mazurskie

1. Chleb żytnio-orkiszowy z kminkiem – GS Piekarnia Dźwierzuty
2. Warmińska szynka wołowo-wędzona – Zakład Przetwórstwa Mięsnego Gołogóra
3. Musztarda sarepska z linii „Musztard Mazurskich” – Wytwórnia Octu i Musztardy OCTIM Sp. z o.o., Olsztynek 
4. Polędwica w rozmarynie – Zakład Wędliniarski Flis-Pol
5. Miód wielokwiatowy – Pasieka „Ranczo w Kaczej Dolinie”
 

Woj. wielkopolskie

1. Maślanka wrzesińska – SM Września
2. Miód lipowy – Noteckie Miody
3. Rury wielkopolskie dachówki – Paulina Jerzyk

 

Woj. zachodniopomorskie

1. Ser bałtycki – Wojciech Adamski
2. Kiszone zielone pomidory na solance kołobrzeskiej –Bożena i Ryszard Jaszczowscy,  Gosp. „Sedina”
3. Wino czerwone gronowe Sydonia – Sebastian Pilczuk, Winnica Sydonia
4. Miód pitny trójniak woliński leśny – Stowarzyszenie Centrum Słowian i Wikingów Jomsborg-Vineta

 

 

 

Nagrody „Perła 2018” – potrawy regionalne

 

woj. kujawsko-pomorskie

  • Zupa kurkowa z uszkami – KGW Białowieża, pow. Tuchola

woj. lubelskie

  • Filet z pstrąga w maku z pęczakiem i warzywami i szyjkami rakowymi – Stowarzyszenie Sokowirówka. 
  • Kakory – Koło Aktywnych Kobiet z Łobaczowa

woj. lubuskie

  • Wytrawny mus z sera zwarowego (z serwetki) z gąszczem z jagód cebuli i wina lubuskiego oraz Bobrzy plusk duszony ze słoniną i ziołami w maśle i czerwonym winie – Lubuska Spiżarnia, Adam Mocny i Marcin Wojnowski. 

woj. łódzkie

  • Domowe zrazy wołowe zawijane – KOWAL Aleksandra Kowalska

 

1.    woj. małopolskie 

  • Kulki z sera koziego – Gościniec Banica Jędrzej Jakubowski

 

woj. mazowieckie

  • Zupa z grzybów z kwasem z kiszonej kapusty oraz zawijak gęsi z opiekanymi warzywami z mocna nutą wiśni i jabłka – Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Pomiechówku, ekipa uczniów pod opieką Katarzyny Czarneckiej. 

 

 

woj. opolskie

  • Gołąbki ziemniaczane z sosem borowikowym – KGW w Chróścinie. 

 

woj. podkarpackie

  • Pierogi z farszem z bobu „bobolasy” – Zofia Wekiera

 

woj. pomorskie

  • Morenka (sielawa) w sosie musztardowym na duszonej pokrzywie – Restauracja Borowa Ciotka Paweł Gostomski 733 344 344
  • Udziec jeleni w sosie koperkowym – Gospodarstwo agroturystyczne POD JELENIEM. 

 

woj. śląskie

  • Fasola z boczkiem wędzonym – Gospodarstwo Agroturystyczne „Ranczo Haflinger” Alicja i Jerzy Podgórscy. 

 

woj. warmińsko-mazurskie

  • Sandacz podany na kaszy z kurkami – Restauracja „Łabędzi Ostrów”. 

 

woj. wielkopolskie

  • Zraz z dzika w sosie grzybowym z kaszą gryczaną – Restauracja Hyćka Marcin Sadowski. 

 

woj. zachodniopomorskie

  • Aksamitna zupa krem z kiszonych ogórków z wędzonym pstrągiem i kozim serem oraz Roladki wołowe z sosem wiśniowo-różanym, placuszki z kapusty kiszonej z beczki – Zespół Szkół Nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie.