XVII edycja ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”
Nagroda „Perła 2017” – Produkt regionalny
Woj. dolnośląskie
1. Szynka gotowana z Jagodnika – Masarnia Dar-Vit, Dariusz Konarski
2. Masło tradycyjne – OSM Międzybórz
3. Miód leśny z Niemczy – Maciej Turek Pasieka „Miód od Turka”
4. Kasztany jadalne marony – Elżbieta Malinowskia, Gospodarstwo Pasieczne
Woj. kujawsko-pomorskie
1. Kujawskie powidła – Iwona Lorenc KGW Kościelna Wieś
2. Piołunówka tucholska – Marzena Przytarska, LGD Bory Tucholskie
3. Śliwki korzenne Aurelii – Aurelia Komorowska-Toporek
Woj. lubelskie
1. Bronicki salceson biały – M.Z. Kruk Maria Kruk
2. Oleje z Zabłocia – Jolanta i Eligiusz Pecio Gospodarstwo Ekologiczne Skarby Natury
3. Ptysie z bitą śmietaną – Tomasz Machoń Cukiernia Staropolska
4. Polędwica z Wisznic – Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska” w Wisznicach
Woj. lubuskie
1. Miód wielokwiatowy wiosenny – "Pasieka Wędrowna Debora" Jan Wróblewski
2. Szynka suszona lekko podwędzana – "Pałac Wiechlice"
3. Krupnik – Likiernia Agnieszka Senator
Woj. łódzkie
1. Nalewka z ałyczy „A łyczka możesz?” – Czesław Maszczyk
2. Mleko zsiadłe – PPH Klimeko Bogusław Klimczak
3. Pomidor suszony 100% – Amkez Food sp. z o.o.
Woj. małopolskie
1. Salceson – Zakład Masarski Dariusz Kmak
2. Kiełbasa wieprzowo-cielęca – Przetwórstwo Mięsne „Płatek” s.j.
3. Bryndza sądecka – OSM Nowy Sącz
4. Piernik Kasztelański (Kasztelan Biecki) – Polskie Piekarnie Sp. z o.o. Iwona Rudek
5. Cydr z Chodorowej – Winnica Chodorowa
Woj. mazowieckie
1. Kaszanka gryczana – Wyrób Wędlin Tradycyjnych Adam Węgłowski
2. Chleb Ratuszowy z Siedlec – Piekarnia Ratuszowa Dariusz Radzikowski Wojciech Radzikowski s.c.
3. Olej rzepakowy tłoczony na zimno – G.P-H-U "KOWALSKI" Krzysztof Kowalski
Woj. opolskie
1. Schab wiśniowy – Jerzy Wilk
2. Udziec Weselny – ZAKŁAD PRZETWÓRSTWA MIĘSNEGO "BOCIAN" Grzegorz Ptak i Jadwiga Chludzińska-Ptak
3. „Żniwo sadu” (ratafia) – Witold Hreczaniuk
Woj. podlaskie
1. Kiełbasa biebrzańska palcowa – Małgorzata Wojtach Masarnia Biebrzańskia Smaki
2. Szynka ze słoninką – Grażyna Putkowska, „Dażynka” Nadbużańskie Smaki
3. Chleb razowy – Władysław Gryka
4. Ciastka siemiatyckie – Zakład Cukierniczy Jolanta i Roman Posławscy
5. Mielnicki korowaj weselny – Helena Datczuk
Woj. podkarpackie
1. Ser podpuszczkowy z nutą leśną – Bożena Wisła Gospodarstwo Agroturystyczne Bukowiec
2. Ser dojrzewający „Wólczan” – LEDA-SER Leszek Jakimowicz
3. Szynka w rozmarynie – Anmar Anna Surmacz-Kałamarz
4. Nalewka jeżynowa leśna z Ulanowa – Maria i Mieczysław Łabęccy
Woj. pomorskie
1. Ikra ze śledzia z Mierzei Wiślanej – Restauracja Four Winds Karol Urbanowicz
2. Kiszka kaszubska – Jolanta Myszk
3. Chleb żytni razowy – Pracownia Wypieków Magdalena Kuczyńska
4. Pierogi z kaczką – Kółko Rolnicze-Koło Gospodyń Wiejskich w Nowej Karczmie
5. Pasztet z dorsza (pasztet z pomuchla) – Restauracja Gryfon Anna i Piotr Lisakowscy
Woj. śląskie
1. Olej słonecznikowy tłoczony na zimno – Gospodarstwo Rolne Pliczko
2. Makrony – Piekarnia Cukiernia Łubowski
3. Nalewka z czornyj porzeczki z ołminego ogródka – Kornelia i Krystian Kiełbasa Gospodarstwo Agroturystyczne „Ranczo”
Woj. świętokrzyskie
1. Tort czekoladowo-orzechowy – Pracownia Tortów Artystycznych "Kraina Tortów" Monika Pasterczyk
2. Chleb żytni kielecki – Piekarnia R.Dobrowolski, Halina Dobrowolska
Woj. warmińsko-mazurskie
1. Kiełbasa kasztelana – Zakład Przetwórstwa Mięsnego Gołogóra
2. Udziec z dzika – Zakład Masarski Zbigniew Rolka
3. Ocet jabłkowy z linii „Ocet z Olsztynka” – Wytwórnia Octu i Musztardy OCTIM Sp. z o.o., Olsztynek
Woj. wielkopolskie
1. Olej z nasion ostropestu – SEMCO sp. z o.o.
2. Maślanka prosto z masielnicy – Średzka Spółdzielnia Mleczarska JANA
3. Miód akacjowy z Kopaszewa – Pasieka Chmielewscy
4. Nalewka z czeremchy – Wiesław Sałkiewicz
Woj. zachodniopomorskie
1. Jesiotr wędzony – Gospodarstwo Rybackie Zielenica Anna Skowrońska
2. Ser kozi widuchowski – Edyta Szczupak, Gospodarstwo Ekologiczne Frykas
3. Chleb szczeciński – Piekarnia Cukiernia Przemysław Wojciechowski
4. Wino z owoców róży dolickie – Gospodarstwo Ekologiczne „Sedina” Bożena i Ryszard Jaszczowscy
Nagrody „Perła 2016” – potrawy regionalne
Dolnośląskie
- Sum milicki z grzybową kaszą z Doliny Gryki, sosem z raków – Restauracja „Malarska 25” z Wrocławia, Arkadiusz Dziakowski
Lubelskie
- Karp w sosie grzybowym – Koło Gospodyń Wiejskich Janowice
Lubuskie
- Dania z kaczki (pasztet z kaczki oraz piersi z kaczki) – P.W. „Salcum-Fixum” Jarosław Szlachetko i Magdalena Pętlewska
Łódzkie
Małopolskie
-
Rolada z pstrąga „żmiąckiego” oraz pierogi z suską sechlońską z sosem na śliwowicy – Restauracja Przy Młynie w Żmiącej, Nowakowie
-
Placek z blachy – Stowarzyszenie KGW „Nasza Ziemia” z Zagorzyna
Opolskie
Pomorskie
Śląskie
-
Kaczka z jabłkami, siwe kluski i duszona kapusta – Gospodarstwo Agroturystyczne „Ranczo HAFLINGER” Alicja Podgórska, Michał Podgórski
-
Zupa pokrzywowa i warówki – Ilona Majętny-Bobowska
Warmińsko-Mazurskie
-
Karmuszka – Restauracja „Cudne Manowce”
-
Klopsiki rybne w sosie z wędzonego boczku – Obiekt Turystyki Wiejskiej „Siedlisko na Półwyspie”, Wierzba, Marianna i Kazimierz Koss
Wielkopolskie
Zachodniopomorskie
Klucz do Polskiej Spiżarni 2017
Kujawsko-Pomorskie – Krzysztof Leśniewski, nominowany przez Miasto i Gminę Barcin;
Lubelskie – Agata Domżał, kierownik biura LGD „Owocowy Szlak”, nominowana przez Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego;
Podlaskie – Mariusz Dawidziuk, nominowany przez Urząd Miasta w Drochiczynie;
Śląskie – Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie, nominowany przez Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego
Wielkopolskie – Krzysztof Grabowski, Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego, nominowany przez PIPRiL Oddział Wielkopolski;
Zachodniopomorskie – Książnica Pomorska im. Stanisława Staszica w Szczecinie, nominowana przez Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego.