Perły 2016
XVI edycja ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”
Nagroda „Perła 2016” – Produkt regionalny
Woj. dolnośląskie
- Ser górski sudecki – Lucyna i Sylwester Wańczyk „Wańczykówka”
- Korniszony – ZHiPO-W Ścinawa Marta Postoł, Teofil Szelwika, Tomasz Szelwika
- Likier karkonoski – Tomasz Łuszpiński, ABDITUS Sp. z o.o.
Woj. kujawsko-pomorskie
- Ciastka królewskie – Anna Florkiewicz
- Masło – Marlena Janik
Woj. lubelskie
- Twaróg półtłusty pergamin – OSM Opole Lubelskie
- Makowiec lubartowski – Maria Siej
- Syrop malinowy z Mikołajówki – Małgorzata Solis
- Pralina z Lublina – Tomasz Machoń Cukiernia Staropolska
Woj. lubuskie
- Chleb z eko historią – Ryszard Kapica
- Piernik Lubuski – Dorota i Jerzy Krzywda „Biały Tulipan Rękodzieło”
Woj. łódzkie
- Salceson z zagrody – Zakład Rzeźniczo-Wędliniarski Stanisław Katusza
- Ciasto drożdżowe z Nagawek – Elżbieta Krajewska
- Ser twarogowy „Twaróg chudy” – PPH Klimeko Bogusław Klimczak
- Sok pomidorowy z Kałęczewa – Wiatrowy Sad Grażyna Wiatr
Woj. małopolskie
- Kiełbasa piaszczańska z kija – „Gawor” Produkcja Wędlin Szczepan Gawor
- Ser Galuś – Wojciech Gal, F.P.U. SER-GAL
Woj. mazowieckie
- Ser turski – Tomasz Rachocki „Turska Dolina”
Woj. opolskie
- Kompot z kramlików – Teresa i Norbert Kern, Gosp. Agrot. „Zacisze Antoszka”
Woj. podlaskie
- Okoń w zalewie octowej – Monika Giczewska
- Lody tradycyjne – Nina Posławska
- Bankuchen R A G U O L I S – Regina Pik
Woj. podkarpackie
- Gołąbki pilzneńskie – Firma „Taurus”
- Farsz do pierogów z dudami – KGW Krzeszów
- Karp z Rudy Różanieckiej – KGW Ruda Różaniecka
Woj. pomorskie
- Syrop z kwiatów bzu czarnego – Fungopol Sp. J.
- Miód leśny z Biernatki – Ekologiczne Gospodarstwo Pszczelarskie Eko Barć 1954
- Nalewka ze świętojonki – Agroturystyka Łapalice
- Dziki łosoś bałtycki z warzywami w galarecie – Rest. Gryfon
- Konfitura z truskawek kaszubskich – Zyta Górna
Woj. śląskie
- Bryndza wiślańska – Barbara i Jan Kędzior
- Szynka wieprzowa z kością wędzona – Zakład Masarski Szczepan Bujak
- Piwo Raciborskie Miodowe – Browar Zamkowy sp. z o.o. Racibórz
Woj. świętokrzyskie
- Dziabana Bułka z Wąchocka – Sławomir Sajecki Piekarnia Wąchock
Woj. warmińsko-mazurskie
- Szynka wędzona – Zakład Wędliniarski Flis-Pol
- Miód wielokwiatowy z Margrabowa – Pasieka Hodowlana KRIR w Olecku
- Porter Warmiński – Browar Kormoran Sp. z o.o.
Woj. wielkopolskie
- Szamotulska konfitura czereśniowa – Beata Maria Peksa
- Olej z czarnuszki – SEMCO SGNiP Krystyna Just
Woj. zachodniopomorskie
- Węgorz pieczony w zalewie – Małgorzata i Piotr Kozłowscy, Gospodarstwo „Ryby Lubię”
- Masło ostrowieckie – Barbara, Andrzej, Kalina Przywęccy
- Piwo Colberg – Artur Małetka
Nagrody „Perła 2016” – potrawy regionalne
Dolnośląskie
- Gulasz z mięsa dzika i jelenia – Dworek Galosa w Strachocinie
Kujawsko-Pomorskie
- Krupnik na gęsinie oraz Gęsi pipek – Fundacja Hodowców Polskiej Białek Gęsi
Lubelskie
- Zupa chmielowa oraz Żeberka wieprzowe na kaszy z dudkami – Hotel MONTIS and Spa, Poniatowa; Andrzej Cygan i Beata Madej
Lubuskie
- Wojnowski sandacz w Wojnowskim serze – „Fish-Net” Małgorzata i Grzegorz Koza (Wojnowo) oraz „QZKO” Kamila i Marcin Wojnowscy (Siedlisko)
Małopolskie
- Pstrąg w borowikach – Natalia Skrabska i Joanna Spólnik, Zajazd „Pstrąg u Eda”, Łosie
- Polewka leśnego – Koło Gospodyń Wiejskich z Kościeliska
Mazowieckie
- Kurpiowska zupa kurkowa i Kugiel z żeberkami – Restauracja „Kugiel” z Ostrołeki, Aneta Kurpiewska i Wioletta Skrzecz
Opolskie
- Żur śląski oraz Rolada (zraz wołowy) z kluskami śląskimi – Restauracja „Niebo w gębie” w Opolu, Jacek Hajzyk
Pomorskie
- Gęś szmurowana – Restauracja „Zielona Brama” w Przywidzu, Tomasz Szydzikowski, Patryk Złoch
Śląskie
- Wodzionka oraz Karminadle z ciaper kapustą – Koło Gospodyń Wiejskich w Dębieńsku
Warmińsko-Mazurskie
- Karmuszka oraz Sandacz w ogrodzie warzyw – Ośrodek Wypoczynkowo-Szkoleniowy „Stary Folwark”, Tumiany
Wielkopolskie
- Parzybroda oraz Udko gęsie z szarymi kluskami i kapustą zasmażaną – Restauracja TASTE_it w hotelu HOT_elarnia, Puszczykowo
Zachodniopomorskie
- Kiełbasa jagnięca z puree ziemniaczanym i karmelizowanym jabłkiem – Park Hotel ze Szczecina, Tomasz Madera i Michał Wernio
- Staropolska sztufada z dziczyzny – Gosp. Ekologiczne „Folwark Biernów-Park” w Ostrym Bardo, Krystyna i Andrzej Hapka
Klucz do Polskiej Spiżarni 2016
1. Pani Elżbieta Sobolewska, województwo kujawsko-pomorskie
2. Pan Sławomir Struski, województwo lubelskie
3. Pani Anna Szpura, województwo mazowieckie
4. Pani Iwona Karwowska, województwo zachodniopomorskie
5. Pani Agnieszka Kołodziej, województwo zachodniopomorskie
6. Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Baszkowicach
1. Pani Elżbieta Sobolewska, województwo kujawsko-pomorskie
2. Pan Sławomir Struski, województwo lubelskie
3. Pani Anna Szpura, województwo mazowieckie
4. Pani Iwona Karwowska, województwo zachodniopomorskie
5. Pani Agnieszka Kołodziej, województwo zachodniopomorskie
6. Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Baszkowicach