Perły 2015
XV edycja ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”
Produkt
Woj. dolnośląskie
- Ser kozi goleszański – Adam Kudłaty,
- Ryczyński miód lipowy – Spiżarnia Miodowa Ewa Migocka,
- Piwo Sobótka Górka 16 – Browarnia Sobótka Górka Bartłomiej Bogdański,
- Cydr – jabłecznik z Trzebnicy – NOEL Henryk Nowakowski,
Woj. kujawsko-pomorskie
- Ser nieboszczyk – Hieronim Błażejak,
- Wędzonka domowa – Marek Klonecki,
Woj. lubelskie
- Chleb żytni wygnanowski – Barbara Krzyszczak FPHU Pola Zagroda Piekarza,
- Konfitura z owoców róży – Jolanta Mazurkiewicz Manufaktura Różana,
- Szarytka w marynacie – Janina Bańka,
- Masło Extra – Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Opolu Lubelskim,
Woj. lubuskie
- Naturalnie mętny sok tłoczony – Irena i Marek Szron,
- Miód pitny Trójniak pański – Lubuska Pętla Kulturalna, Adam Mocny,
- Wojnowski leszcz i sandacz na kwaśno (w zalewie) – PPH Fisch-Net,
- Miód akacjowy – Ignacy Żegleń,
Woj. łódzkie
- Masło extra – OSM Głuchów,
- Sok jabłkowy z Kałęczewa – Wiatrowy Sad Grażyna Wiatr,
Woj. małopolskie
- Kiełbasa wiejska z Podstolic – Szczepan Gawor Produkcja Wędlin Jakość i Tradycja,
- Marmolada z renklod – Elżbieta Zięba,
- Kapusta kiszona charsznicka – Agro-Wit Agnieszka Malinowska,
Woj. mazowieckie
- Skołatowska szynka dziedzica – Artur Zarzycki,
- Miód wielokwiatowy nadwkrzański – Gospodarstwo Pasieczne Wojciech Piotrkowski,
- Olej rzepakowy Kesslera – Gospodarstwo Rolne Franciszek Kessler,
Woj. opolskie
- Dżem ze szwestek – Teresa Kern,
- Kompot z kwity – Sabina Blaut,
- Wino z owoców dzikiej róży – Urszula Surzykiewicz,
Woj. podlaskie
- Ser owocowy/obaliu suris – Biruta Zimnicka,
- Szczupak faszerowany pieczony w tataraku – Tomasz Siergiejewicz,
- Ser nadbużański dojrzewający – Grażyna Putkowska,
- Pasztet z dzika – Małgorzata Ostapowicz,
Woj. podkarpackie
- Kiełbasa swojska z Wierzawic – Masarnia OSIP Wierzawice,
- Gruszki w syropie miodowym – Krystyna Żuczek, KGW Nockowa,
- Miód z facelii – Wacław Piędel, Bieliniec,
Woj. pomorskie
- Piwo starogdańskie – Sebastian Wawszczak,
- Wianuszek gdański – Halina Łuc,
- Polędwiczka wędzona kociewska – Marian Cieśliński,
Woj. śląskie
- Chleb pieczony w piekarnioku na liściach kapusty – Małgorzata Szyguła,
- Tradycyjne ciasteczka cieszyńskie – Kympa. Wypieki Tradycyjne Adam Omorczyk,
- Chleb wilamowicki – Piekarnia Wilamowice Sp. z o.o.,
Woj. świętokrzyskie
- Ser kozi zakamieński – Agnieszka Kobryń i Jacek Pietrasiewicz Farma JAGA,
- Powidła ze śliwki węgierki – Sad Danków Agata i Dawid Piechota,
- Kasza gryczana palona – Iwona Sulima F.P.H. JAMAG,
Woj. wielkopolskie
- Twaróg tradycyjny z mleka krowiego – Lila Nowaczyk,
- Keks angielski – Jan Vogt,
- Olej rzepakowy wielkopolski – PPHU Vitacorn Kazimiera Szymańska,
Woj. zachodniopomorskie
- Serek kozi – Lidia Ordysińska,
- Pierniki szczecińskie – Jan Tabiński.
Dania
Dolnośląskie
- Jagnięcina duszona z warzywami (potrawa) – Kaffe Bistro „Cynamonowa” Dariusz Słabicki, Dorota Słabicka,
Lubelskie
- Golasy z kaszy gryczanej z serem (potrawa) – Koło Aktywnych Kobiet z Łobaczewa Małego, Jolanta Gawryluk,
Lubuskie
- Pierś z gęsi macerowana w białym winie, zapiekana w liściach winnych z jabłkiem imbirowym (potrawa) – Winnica Kinga, Kinga i Robert Koziarscy,
Łódzkie
- Karczek babuni (potrawa) – Gminna Spółdziuelnia „SCh” Szadek,
Małopolskie
- Zupa korpielówka i kluski tarcioki – Janina Zborowska Gosp. Agrot. „U Janci” w Witowie,
Mazowieckie
- Medaliony z polędwiczek wieprzowych z kozim serem, wędzoną szynką i kaszą – Gospodarstwo agroturystyczne Zagroda Edukacyjna Ewa Mitowska,
Pomorskie
- Karaś w śmietanie z żurawiną (potrawa) – Halina Rogińska,
Śląskie
- Królik w śmietanie z podsmażanymi ziemniakami i buraczkami (potrawa) – Zakład Produkcji Spożywczej „Smok” Katarzyna i Jarosław Łyczko,
Wielkopolskie
- „Ślepe ryby” z borowikiem oraz pieczona perliczka w ziołach z jęczmienną kaszą (potrawy) – RSH HOTelarnia HOTEL & SPA,
Zachodniopomorskie
- Paprykarz szczeciński z sielawy (potrawa) – Hotel Park, Tomasz Madera, Michał Wernio oraz Mariusz Siwak, szef kuchni.
Klucz do Polskiej Spiżarni 2015
- Anna Augustyniak (woj. lubelskie)
- Maksencja Bestry (woj. wielkopolskie)
- Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu (woj. dolnośląskie)
- Grażyna Dereń (woj. lubuskie)
- Magdalena Głodek (woj. mazowieckie)
- Dorota Jamrozy (woj. podkarpackie)
- Bożena i Ryszard Jaszczowscy (woj. zachodniopomorskie)
- Janusz Lichocki (woj. łódzkie)
- Ewa Niedziałek-Szeliga (woj. podkarpackie)
- Dariusz Jan Siubdzia (woj. zachodniopomorskie)
- Piotra Walkowski (woj. wielkopolskie)