Facebook twitter
produkty regionalne produkty tradycyjne izba produktu regionalnego i lokalnego nasze kulinarne dziedzictwo

Perły 2012

Dolnośląskie
1. ser kozi dojrzewający z kozieradką – Bożena i Daniel Sokołowska, G. E. „Kozia Łąka”
2. kiełbasa wołyńska z Niemczy – Maria Matusiewicz, PPMG „Galicja”
3. war ze zlepieńcami – „Karczma Łemkowska” Irena Bernagiewicz-Garbera, Mariusz Garbera, Łukasz Anusz (potrawa)

Kujawsko-Pomorskie
4. grzybowniczki – KGW Łosiny
5. fiut – Marzena Przytarska
6. śliwki na rożenkach – Hieronim Błażejak
7. zaklepunka z lubczykiem – KGW Gostycyn, Elżbieta Weyna (potrawa)

Lubelskie 
8. miętówka sarmacka – Parafia Rzymskokatolicka pw. Św. Anny w Kodniu 
9. schab suszony po dołhobrodzku – Małgorzata Kujawa
10. kordiał żurawinowy – Jolanta Dobrzyńska
11. kluski janowieckie – Maćkowa Chata w Janowcu (potrawa) 
12. kaczka po zamojsku na racuchach Marysi – Restauracja KONCERTOWA s.c. J. i Z. Wójcik (potrawa)

Lubuskie
13. syrop z płatków róż – Magdalena Dolata, Gospodarstwo Agroturystyczne „Dolatówka” 
14. jarzębiak na winiaku – Przemysław Karwowski, Fundacja na Rzecz Lubuskiego Dziedzictwa 
15. szynka w cieście chlebowym faszerowana kaszą – Stanisław Mikanowicz, „MADAKS” (potrawa)
16. rosół z prawdziwków – Maria Grom i Łucja Jesiółkiewicz, Stowarzyszenie Kobiet w Jarnatowie (potrawa)

Małopolskie
17. pasztet z dziczyzny – Bacówka Towary Tradycyjne sp. z o.o. Sp. k.
18. bryndza podhalańska – Kazimierz Furczoń, Bacówka u Kazka
19. ziemniaczana sakiewka dziadka w kapuście – Maria Olczyk, Dom Weselny „Akropol” (potrawa)

Mazowieckie
20. piwo CIECHAN miodowe – BROWAR CIECHAN Sp. z.o.o.
21. kiełbasa mazowiecka podsuszana – SURAŻ-POL Zakład Przetwórstwa Mięsnego Paweł Surażyński
22. zupa opieńkowa i gołąbki – Adriana i Jacek Machnacz „Młyn Gąsiorowo” (potrawa)

Opolskie
23. modziki - młode gołębie – Teresa i Norbert Kern, Gospodarstwo Agroturystyczne „Zacisze”, Antoszka
24. kiełbasa wiejska Ptaków – Zakład Przetwórstwa Mięsnego „BOCIAN” Grzegorz Ptak
25. sandacz po polsku – Restauracja „4BAS” w Opolu (potrawa)
26. śląskie niebo oraz szpajza – Marta Sikorska, Karczma u Karola Malajki (potrawa)

Podlaskie
27. wędzonka staropolska – Karolina Moniuszko
28. biebrzański leszcz w zalewie octowej – Małgorzata Ostapowicz
29. sielawa z weka – Marta Pieńczykowska

Podkarpackie
30. krupiak – Jolanta Tabor
31. pierogi z soczewicy – Towarzystwo Przyjaciół Wsi Bieliniec
32. kiełbasa markowska sucha – Jan Fołta, Zakład Uboju i Przerobu Mięsa Markowa

Śląskie
33. „Ogrodowe” ogórki kiszone (w firmowej zalewie) – Bożena Badora Z.P.H. „OGRÓD”
34. wino Siągarza „Hanna” – Winna zagroda” Katarzyna i Piotr Jaskóła, Katowice-Murcki
35. placki ziemniaczane na blasze – Kazimierz Juroszek, Gospodarstwo Agroturystyczne „Halny”, Jaworzynka (potrawa)

Świętokrzyskie
36. masło chmielnickie – Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Chmielniku
37. kazimierski miód akacjowy – Waldemar Słupik, Miodowa Spiżarnia,

Wielkopolskie
38. kiełbasa biskupiańska – PPUH Zakład Mięsny Marian Kaczmarek
39. benedyktynka – Opactwo Benedyktynów w Lubiniu
40. powidła śliwkowe – Marek Nyćkowiak, ZPR-S „Wiórek”

Zachodniopomorskie
41. pierniki norbertańskie z Trzebiatowa – Trzebiatowskie Towarzystwo Kultury
42. świeży sok owocowo-warzywny jabłko-rabarbar – Sebastian Piekarz
43. konfitury z pomidorów – Bożena i Ryszard Jaszczowscy
44. zupa krem z dyni z marynowanym dorszem i pianką marchewkową – restauracja Park Hotel (potrawa)
45. sandacz w ziarnach słonecznika na placku z kiszonej kapusty – restauracja Zamkowa (potrawa)


Klucz do polskiej spiżarni:

  1. KGW w Bronisławiu, gmina Dobre – woj. kujawsko-pomorskie
  2. Wieńczysława Piórkowska – woj. lubuskie
  3. Gminne Koło Aktywnych Kobiet z Fajsławic – woj. lubelskie
  4. Zdzisław Szymański – woj. mazowieckie
  5. Magdalena Mariola Szachowicz – woj. opolskie
  6. Mieczysław Kazimierz Baszko – woj. podlaskie
  7. Agnieszka Kotwa – woj. śląskie
  8. Elżbieta Zawadzka – woj. wielkopolskie
  9. Ireneusz Kostka – woj. zachodniopomorskie