Perły 2010
LAUREACI NAGRODY „PERŁA 2010” kategoria Produkty:
- Dla Danuty Ćwikła, Pstrąg-Mar (woj. dolnośląskie) za
Pstrąga wędzonego - Dla Przedsiębiorstwa Uzdrowisko Ciechocinek Spółka Akcyjna (woj. kujawsko-pomorskie) za
Sól ciechocińską jodowaną warzoną - Dla Mieczysława Janika (woj. lubelskie) za
Miód malinowy - Dla Wiesława Wójcika (woj. lubelskie) za
Prosię pieczone faszerowane - Dla Anny Wołoszczuk (woj. lubuskie) za
Słoneczną Papierówkę Zimą - Dla Mariana Błaszczyka, Przetwórstwo Owoców i Warzyw „Dros” (woj. łódzkie) za
Ogórek Dros spod Wielunia - Dla Marcina Ostręgi (woj. małopolskie) za
Wino Zamkowe - Dla Wioletty i Dariusza Marcinowskich (woj. mazowieckie) za
Makaron Radziwiłłowski - Dla Fan-Agri S.C. (woj. opolskie) za
Ser domowy smażony z kminkiem - Dla PPM „TAURUS” Sp. z o.o. (woj. podkarpackie) za
Pasztet pieczony z dziczyzną - Dla Jana Niemczaka, Zakład Masarski Niem-Pol (woj. podkarpackie) za
Kiełbasę Wiejską Markowską - Dla Dariusza i Aldony Szupszyńskich (woj. podlaskie) za
Stuliściec – Sintalapis - Dla Anny Czarneckiej-Orpik (woj. podlaskie) za
Przecier z żurawiny surowej - Dla Brygidy i Andrzeja Kąkol (woj. pomorskie) za
Metkę mojuszewską - Dla Anny Sałata, KGW Górki (woj. pomorskie) za
Gruszkę gdańską „Gdańczonkę” - Dla Piotra Kohuta, Kolyba „Na Szańcach” (woj. śląskie) za
Bryndzę Wołoską Wędzoną - Dla Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Opatowie (woj. świętokrzyskie) za
Opatowską krówkę mleczną - Dla Jarosława Parola, Tradycyjna Wędzarnia Warmińska (woj. warmńsko-mazurskie) za
Węgorza smażonego w marynacie - Dla Krystyny i Jerzego Justów, SEMCO S.N.G. i P (woj. wielkopolskie) za
Olej lniany wielkopolski - Dla Ireny Śmiałek (woj. zachodniopomorskie) za
Kaziukowe serducha - Dla Małgorzaty i Piotra Kozłowskich, Gospodarstwo rolne „Ryby Lubie” (woj. zachodniopomorskie) za
Pstrąga po rybacku
Laureaci nagrody „Perła 2010” w kategorii Potrawy regionalne:
- Dla Renaty Jaworskiej „Smakowita Wieś” (woj. dolnośląskie) za
Polędwiczki z suma w lubczyku i roladę z suma warzywami nadziewaną - Dla Elżbiety i Michaliny Kloneckich „Zagroda pod lipami” (woj. kujawsko-pomorskie) za
Kurę kuropatwiankę gotowaną, podsmażaną w maśle - Dla Lucyny Mieciółka, Stowarzyszenie „Malina” (woj. lubelskie) za
Zupę sałaciankę na maślance i szulaki z kurkami w ziołach - Dla Gospodarstwa Agroturystycznego „Nad Bobrem” Mirosława i Jerzy Stachurscy (woj. lubuskie) za
Bigos myśliwski - Dla Heleny Wilk, Bogusławy Nowak i Genowefy Kozdrowickiej
Koło Gospodyń Wiejskich Dzierżysław (woj. opolskie) za
Biały barszcz babuni i pierogi dobre z sosem kresowym - Dla Kaszubskiego Stowarzyszenia Agroturystycznego „Kościerska Chata” (woj. pomorskie) za
Frykasy – kurę z rosołu z ryżem, w słodkim sosie - Dla Krystyny i Krystiana Kiełbasa. Gospodarstwo Agroturystyczne „Ranczo” (woj. śląskie) za
Wieprzka filowanego - Dla Katarzyny Rydzewskiej i Bożeny Grzegorczyk, Hotel Rydzewski (woj. warmińsko-mazurskie) za
Sandacza pieczonego w glinie - Dla Małgorzaty Kempy i Macieja Bartona, Dwór Myśliwski Ustronie (woj. wielkopolskie) za
Parzybrodę i roladki wieprzowe na plynzach - Dla Bolesława Sobolewskiego i Dariusza Majewskiego,
Restauracja „Na Kuncu korytarza” (woj. zachodniopomorskie) za
Zupę księżnej Anny Jagiellonki na sandaczu
Laureaci „Klucza do Polskiej Spiżarni 2010”:
- Woj. dolnośląskie: Wydział Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Dolnośląskiego;
- Woj. kujawsko-pomorskie: Laura Maciejewska;
- Woj. lubelskie: Rafał Floras i Rafał Serej;
- Woj. lubuskie: Jan Skałecki;
- Woj. małopolskie: Lucyna Kmak;
- Woj. mazowieckie – Maria Sudnik;
- Woj. opolskie: Henryk Zamojski;
- Woj. podkarpackie: Janina Kamińska, Dariusz Surma;
- Woj. podlaskie: Mirosław Lech;
- Woj. pomorskie: Kazimierz Sumisławski;
- Woj. śląskie: Pracownicy Wydziału Gospodarki Urzędu Marszałkowskiego Województwa Śląskiego;
- Woj. świętokrzyskie: Teresa Wąsik;
- Woj. wielkopolskie: Arkadiusz Błochowiak;
- Woj. zachodniopomorskie: Jan Krawczuk i Zdzisław Tararako.