Perły 2009
DOLNOŚLĄSKIE
1. Musztarda z gruszek – Halina Przystupa
KUJAWSKO-POMORSKIE
2. Hieronim Błażejak- bulimączka (nalewka z kwiatów głogu)
LUBELSKIE
3. Szynka nadwieprzańska – GS Baranów
4. Chleb kodeński razowy żytni- Zofia Sacharczuk
LUBUSKIE
5. Lubuski miód pitny Trójniak Winogronowy – Przemysław Karwowski, Zielonogórskie Stowarzyszenie Winiarskie
MAŁOPOLSKIE
6. Jabłko Łąckie –Stowarzyszenie „Łącka Droga Owocowa”
7. Pasztet wieprzowy – Anna Mądra
MAZOWIECKIE
8. Polędwiczki wędzone podsuszane – Krystyna Marcyjańska
OPOLSKIE
9. Kołocz Śląski – Beniamin Godyla, Konsorcjum Producentów Kołocza Śląskiego
PODKARPACKIE
10. Powidło krzeszowskie – KGW Krzeszów
11. Ser kozi wołoski naturalny – Rodzinne Gospodarstwo Ekologiczne „Figa” Tomasz i Waldemar Maziejuk
PODLASKIE
12. Pasztet z sandacza z rakami – Tomasz Siergiejewicz
POMORSKIE
13. Borowiki marynowane – Fungopol sp. z o.o.
14. Śledź po kaszubsku – Bernadeta Puzdrowska
15. Żurawina meremecka – Dagmara Mazurek
ŚLĄSKIE
16. Warzonka żywiecka – Dominika Kos, KGW Kobienice
17. Jagnięcina beskidzka – Piotr Kohut
ŚWIĘTOKRZYSKIE
18. Polędwiczki świąteczne Prokopa – Bogusław i Anna Piotrowscy
WARMIŃSKO-MAZURSKIE
19. Węgorz wędzony w skórce – Jarosław Parol
WIELKOPOLSKIE
20. Kiełbasa nowotomyska – Stefan Słociński
21. Ser dojrzewający „Kreuzer” – Beata Futyma
ZACHODNIOPOMORSKIE
22. Niechorskie koreczki Neptuna – Aleksandra Budner Wachowiak
Nagrody „Perła 2009” w kategorii potrawa regionalna:
- Hotel i restauracja „Leliwa” – za zrazy z jelenia nadziewane grzybami (Dolnośląskie)
- Roman Hryniewicz - żur z gąską (Kujawsko-Pomorskie)
- „Graf-Marina” s.c., Agata i Mirosław Augustyniak – forszmak lubelski (Lubelskie)
- Gospodarstwo Agroturystyczne „Nad Bobrem”, Mirosława i Jerzy Stachurscy – za comber sarni z kładzionymi kluskami i borówkami (Lubuskie)
- KGW w Rudce – za golonkę faszerowaną z grzybami leśnymi (Mazowieckie)
- „Eco- turystyka” Danuta Majewska – królika duszonego w śmietanie (Opolskie)
- PHU „BILLAR”, Andrzej Ławniczak – za dorsza po gdyńsku z bobem na boczku (Pomorskie)
- Restauracja „Nad Potokiem” – za zupę grzybową (Śląskie)
- Ferma Jeleni „Rudzie” – stek z jelenia na miodzie z żurawiną (Warmińsko-Mazurskie)
- „Brasserie de l’Opera” w Hotelu Mercure – policzki z głowizny po bambersku (Wielkopolskie)