Facebook twitter
produkty regionalne produkty tradycyjne izba produktu regionalnego i lokalnego nasze kulinarne dziedzictwo

Perły 2009

DOLNOŚLĄSKIE
1. Musztarda z gruszek – Halina Przystupa

KUJAWSKO-POMORSKIE
2. Hieronim Błażejak- bulimączka (nalewka z kwiatów głogu)

LUBELSKIE

3. Szynka nadwieprzańska – GS Baranów
4. Chleb kodeński razowy żytni- Zofia Sacharczuk

LUBUSKIE

5. Lubuski miód pitny Trójniak Winogronowy – Przemysław Karwowski, Zielonogórskie Stowarzyszenie Winiarskie

MAŁOPOLSKIE

6. Jabłko Łąckie –Stowarzyszenie „Łącka Droga Owocowa”
7. Pasztet wieprzowy – Anna Mądra

MAZOWIECKIE

8. Polędwiczki wędzone podsuszane – Krystyna Marcyjańska 

OPOLSKIE

9. Kołocz Śląski – Beniamin Godyla, Konsorcjum Producentów Kołocza Śląskiego

PODKARPACKIE

10. Powidło krzeszowskie – KGW Krzeszów
11. Ser kozi wołoski naturalny – Rodzinne Gospodarstwo Ekologiczne „Figa” Tomasz i Waldemar Maziejuk

PODLASKIE

12. Pasztet z sandacza z rakami – Tomasz Siergiejewicz

POMORSKIE

13. Borowiki marynowane – Fungopol sp. z o.o.
14. Śledź po kaszubsku – Bernadeta Puzdrowska
15. Żurawina meremecka – Dagmara Mazurek

ŚLĄSKIE
16. Warzonka żywiecka – Dominika Kos, KGW Kobienice
17. Jagnięcina beskidzka – Piotr Kohut

ŚWIĘTOKRZYSKIE

18. Polędwiczki świąteczne Prokopa – Bogusław i Anna Piotrowscy

WARMIŃSKO-MAZURSKIE

19. Węgorz wędzony w skórce – Jarosław Parol

WIELKOPOLSKIE

20. Kiełbasa nowotomyska – Stefan Słociński
21. Ser dojrzewający „Kreuzer” – Beata Futyma

ZACHODNIOPOMORSKIE

22. Niechorskie koreczki Neptuna – Aleksandra Budner Wachowiak


Nagrody „Perła 2009” w kategorii potrawa regionalna:

  1. Hotel i restauracja „Leliwa” – za zrazy z jelenia nadziewane grzybami (Dolnośląskie)
  2. Roman Hryniewicz - żur z gąską (Kujawsko-Pomorskie)
  3. „Graf-Marina” s.c., Agata i Mirosław Augustyniak – forszmak lubelski (Lubelskie)
  4. Gospodarstwo Agroturystyczne „Nad Bobrem”, Mirosława i Jerzy Stachurscy – za comber sarni z kładzionymi kluskami i borówkami (Lubuskie)
  5. KGW w Rudce – za golonkę faszerowaną z grzybami leśnymi (Mazowieckie)
  6. „Eco- turystyka” Danuta Majewska – królika duszonego w śmietanie (Opolskie)
  7. PHU „BILLAR”, Andrzej Ławniczak – za dorsza po gdyńsku z bobem na boczku (Pomorskie)
  8. Restauracja „Nad Potokiem” – za zupę grzybową (Śląskie)
  9. Ferma Jeleni „Rudzie” – stek z jelenia na miodzie z żurawiną (Warmińsko-Mazurskie)
  10. „Brasserie de l’Opera” w Hotelu Mercure – policzki z głowizny po bambersku (Wielkopolskie)