Perły 2008
NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO.SMAKI REGIONÓW
Organizatorem centralnym Konkursu, odbywającego się pod Patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Marszałków Województw, jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego wspólnie ze Związkiem Województw RP. Partnerami merytorycznymi i organizacyjnymi finałów konkursu w regionach są urzędy marszałkowskie i wojewódzkie ośrodki doradztwa rolniczego.
W tegorocznej edycji – „Nasze Kulinarne Dziedzictwo. Smaki Regionów” – rozszerzyliśmy formułę konkursu, wprowadzając po raz pierwszy kategorię dań i potraw regionalnych, z wykorzystaniem lokalnych, tradycyjnych surowców oraz przyrządzanych według tradycyjnych receptur.
W trakcie finałów regionalnych pracowały dwie komisje konkursowe: jedna zajmująca się lokalnym i regionalnym produktem żywnościowym, druga – daniami i potrawami regionalnymi. Konkurs przebiegał dwuetapowo:
W pierwszym etapie – finały regionalne – wyłonieni zostali laureaci w czterech kategoriach: produktów pochodzenia roślinnego, zwierzęcego, napojów i mieszanych oraz danie i potrawa regionalna i tradycyjna.
Drugi etap konkursu to wybór dokonany przez Krajową Kapitułę Konkursową – spośród produktów nominowanych w regionach – najlepszych produktów oraz potraw i dań do prestiżowej nagrody konkursu „PERŁA 2008”.
Do tegorocznej edycji konkursu zostało zgłoszonych w części „Produkt” w pierwszym etapie ok. 900 produktów. Natomiast w części „Potrawa” komisja konkursowa oceniała ponad 60 ekip, prezentujących regionalne dania i potrawy.
Kapituła Konkursu wyłoniła laureatów nagrody „Perła 2008” spośród ok. 50. kandydatów. Uroczyste wręczenie tej prestiżowej nagrody odbyło się, podobnie jak w latach ubiegłych, w Poznaniu w czasie targów Farma.
Zdobywcami nagrody „PERŁA 2008” w tym roku są:
W części „Produkt”
1. „kaszanka boleścińska” RSP „Jedność”
2. „śliwki cynamonki” KGW Tuchola
3. „olej świąteczny roztoczański” Justyna i Tomasz Kostrubiec
4. „ogórki kiszone” Henryk Sondej
5. „jordanowska kiełbasa jałowcowa” Ar-Kos Sp. z o.o. Lucyna Korwin-Kochanowska
6. „jagnięcina podhalańska” Kazimierz Furczoń
7. „mazowieckie obwarzanki odrzywolskie” Jan Bińkowski
8. „piwo miodowe” Zygmunt i Gizela Kubina
9. „nalewka kresowa żenicha” Czesława Zawadzka
10. „kiełbasa pradziada” Paweł Krajmas Zakład Mięsny „Jasiołka”
11. „pierekaczewnik” Dżaneta Bogdanowicz
12. „Masło Extra Kociewskie” OSM Starogard Gdański
13. „Pierniki Żywieckie” Zakład Cukierniczo-Piekarniczy Kazimiera, Krzysztof, Marcin Bielewicz
14. „kasza jaglana gierczycka” Teresa Kmiecicka
15. „salceson ozorkowy wiejski” Paweł Nowak, Zakład wędliniarski
16. „podpłomyk” Grzegorz Winiarek
17. „chleb żytni wielkopolski” Damian Nowak
18. „produkty z róży fałdzistolistnej” Bożena i Ryszard Jaszczowscy
19. „Miód Drahimski” Krzysztof Fujarski, Gospodarstwo Pasieczne
W części „Potrawa”
1. „zupa z kalarepy zabielana śmietaną” Ośrodek Szkolenia i Wychowania w Ząbkowicach Śląskich
2. „zupa z suszu” PPHU „BRD”
3. Karczma „Kalina” za „soliankę i pielemieni”
4. „zalewajka” Inter Solar Buczek
5. „kapelusiki w sosie, kwaśnicę góralską z wędzonymi żeberkami” Karczma „U Borzanka”
6. „podglebiaki” Gospodarstwo Eko-turtstyczne, Małgorzaty Dabrowskiej
7. „rolada wołowa, kluski śląskie i modra kapusta” Danuta Majewska gosp. agrot. „Eco-turystyka”
8. „golonka podkarpacka z Pilzna, kapustą zasmażaną” Przed. Przemysłu Mięsnego „Taurus”
9. „węgorza w sosie koperkowym” PU „Siergiejewiczówka”
10. „bliny litewskie” Restauracja „Sodas”
11. „sledze na plince z modrą kapustą” PHU „Billar” Beata Różalska, Natalia Sawirska
12. „żołądki z gęsi po siwiersku” Oberża „Złota Gęś”
13. „parzybroda chłopska” Gospodarstwo Agroturystyczne „Wiejski Raj”
14. „krokiety ze szczupaka po mazursku” „Siedlisko na półwyspie”
15. „zupę rybną z węgorza” Firma Gastronomiczna Krys-Stan
16. „rumpuć kwilecki” Gospodarstwo Agroturystyczne „Przylesie”
Nagrodę honorową „Klucz do polskiej spiżarni” otrzymał:
DARIUSZ GOSZCZYŃSKI
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi