Perły 2007
W dniu 24.09.2009 Kapituła VII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” w składzie:
1. Izabella Byszewska – przewodnicząca, Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego
2. Marek Gąsiorowski – kierownik Programu AgroSmak2 Fundacji Fundusz Współpracy
3. Jakub Jasiński – Naczelnik Wydziału Oznaczeń Geograficznych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi
4. Krzysztof Karman – TVP Program1
5. Barbara Ogrodowska – etnograf
6. Grzegorz Russak – Prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego Lokalnego
7. Aleksandra Swulińska- Katulska – kierownik Pracowni Produktów Lokalnych Regionalnych i Tradycyjnych Akademii Rolniczej im. A Cieszkowskiego w Poznaniu
8. Jan Zwoliński – Polskie Radio Program1, PIPRiL
przyznała honorową nagrodę „Perła”2007 następującym produktom:
1. WOJ. DOLNOŚLĄSKIE
1. Karp milicki wędzony. Regina i Jan Raftowicze
2. WOJ. KUJAWSKO-POMORSKIE
1. Mace borowiackie. Zenobia Majka, Stowarzyszenie Gminna rada KGW w Tucholi
3. WOJ. LUBELSKIE
1. Malinóweczka. Regina Żyła
4. WOJ. LUBUSKIE
1. Wino gronowe. Kinga i Robert Koziarscy, winnica „Kinga”
5. WOJ. ŁÓDZKIE
1. Bakaliowy makowiec. Elżbieta Maniak
6. WOJ. MAŁOPOLSKIE
1. Redykołka. Kazimierz Furczoń
7. WOJ. MAZOWIECKIE
1. Miód Kurpiowski. Teresa Niedźwiedzka
8. WOJ. OPOLSKIE
1. Rodzinne Baby Kresowe. Wanda Błażejczyk, Chrzelice
9. WOJ.PODKARPACKIE
1. Szynka swojska pilzneńska. PPM sp. z o.o. TAURUS
2. Chleb flisacki. Maria i Mieczysław Łabęccy
10. WOJ.PODLASKIE
1. Mrowisko-kopiec. Biruta Zimnicka
2. Lipiec Białowieski. Anatol Filipczuk
11. WOJ. POMORSKIE
1. Kaczka po Pomorsku. Katarzyna Zacharewicz
12. WOJ. ŚLĄSKIE
1. Śląskie oblaty. Visa-Bell sp. z o.o Pszczyna
13. WOJ. ŚWIĘTOKRZYSKIE
1. Ser jabłeczny. Fundacja Domy Wspólnoty Chleb Życia
14. WOJ.WARMIŃSKO – MAZURSKIE
1. Gęś faszerowana po polsku. Krystyna Dziodko
15. WOJ. WIELKOPOLSKIE
1. Nalewka z wiśniowego drzewka. Maria Jeżyk
16. WOJ.ZACHODNIOPOMORSKIE
1. Gęsie pipki. Maria Kurkowska
Nagrodę honorową „Klucz do polskiej spiżarni” otrzymał
JAROSŁAW PAJĄKOWSKI
Dyrektor Zespołu Parków Krajobrazowych Chełmińskiego i Nadwiślańskiego.
Promotor i inspirator rozwoju produktu regionalnego w Dolinie Dolnej Wisły, współzałożyciel Towarzystwa Przyjaciół Dolnej Wisły. Organizator „wielkiego smażenia powideł” odtwarzającego tradycje powidlarskie w Dolinie Wisły. W ramach programu zachowania odmian lokalnych stworzył szkółkę i kolekcję kilkudziesięciu starych odmian jabłoni. Promotor lokalnej marki „Powidła z Doliny Dolnej Wisły”, uczestnik i laureat I edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”.
Organizator cyklicznych imprez „Festiwali Smaków”, promujących produkty lokalne z Doliny Dolnej Wisły: powideł śliwkowych, miodów, nalewek. Inspirator partnerstwa lokalnego (samorządy, organizacje społeczne, mieszkańcy) wokół produktów z Doliny Dolnej Wisły.