Facebook twitter
produkty regionalne produkty tradycyjne izba produktu regionalnego i lokalnego nasze kulinarne dziedzictwo

Perły 2005

Tegoroczna V edycja konkursu była szczególna gdyż jubileuszowa, z tego też powodu Kapituła Konkursu w drodze podziękowania za zasługi wniesione w ochronę dziedzictwa kulinarnego przyznała honorowe nagrody najbardziej zasłużonym i tak Klucz do Polskiej Spiżarni w 2005 r. otrzymali:

  • Fundacja Fundusz Współpracy
  • Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
  • Międzynarodowe Targi Poznańśkie
  • dr Barbara Ogrodowska
  • dr Aleksandra Swulińska Katulska




Nagrody PERŁY 2005, które Krajowa Kapituła Konkursu wyróżniła z produktów nominowanych do prestiżowej nagrody konkursu, otrzymali:

  • Udziec królewski-magnacki, SUR Łąki Nadburzańskie, woj lubelskie
  • Nalewka z aronii, Gospodarstwo Ekologiczne EKO AR, woj. dolnośląskie
  • "Smorodina"- nalewka z czarnej porzeczki, Zofia Klekocka, woj. dolnośląskie
  • Chrzan po staropolsku, Kazimierz Cieśla, woj. łódzkie
  • Sery podpuszczkowe, Honorata Cieślak, woj. mazowieckie
  • Krupniok śląski, GS "SCh" Zbrosławice, Sylwester Kowalski, woj. śląskie
  • Żymlok, Krystyna Linek, woj. opolskie
  • Ser dojrzewający, Gr. Prod. Produktów Lokalnych z gm. Wiżajny i Rutka Tartak, woj. podlaskie
  • Fasola "Piękny Jaś" tyczny, Janina Molek, woj. małopolskie
  • Bundz, Kazimierz Furczoń, woj. małopolskie
  • Suszona Śliwka Szydłowska, Stowarzyszenie Producentów Owoców "Dobry Sad", woj. świętokrzyskie
  • Ogórek Kołobrzeski, Elżbieta Kuczma, woj. zachodniopomorskie
  • Chleb Borowiacki od Heleny, Helena Pałkowska, woj. kujawsko-pomorskie
  • Kremowe malene (mus truskawkowy), Gabriela Blok, woj. pomorskie
  • Gomółki z białego sera, Towarzystwo Krzewienia Kultury Regionalnej w Boguchwale, woj. podkarpackie
  • Szynka ciastem okładana, Bernadetta Kruszyńska, woj. warmińsko-mazurskie
  • Olej rydzowy, Krystyna i Jerzy Just, woj. wielkopolskie
  • Andrut Kaliski, Lokalna Organizacja Turystyczna Ziemi Kaliskiej, woj wielkopolskie