Perły 2005
Tegoroczna V edycja konkursu była szczególna gdyż jubileuszowa, z tego też powodu Kapituła Konkursu w drodze podziękowania za zasługi wniesione w ochronę dziedzictwa kulinarnego przyznała honorowe nagrody najbardziej zasłużonym i tak Klucz do Polskiej Spiżarni w 2005 r. otrzymali:
- Fundacja Fundusz Współpracy
- Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
- Międzynarodowe Targi Poznańśkie
- dr Barbara Ogrodowska
- dr Aleksandra Swulińska Katulska
Nagrody PERŁY 2005, które Krajowa Kapituła Konkursu wyróżniła z produktów nominowanych do prestiżowej nagrody konkursu, otrzymali:
- Udziec królewski-magnacki, SUR Łąki Nadburzańskie, woj lubelskie
- Nalewka z aronii, Gospodarstwo Ekologiczne EKO AR, woj. dolnośląskie
- "Smorodina"- nalewka z czarnej porzeczki, Zofia Klekocka, woj. dolnośląskie
- Chrzan po staropolsku, Kazimierz Cieśla, woj. łódzkie
- Sery podpuszczkowe, Honorata Cieślak, woj. mazowieckie
- Krupniok śląski, GS "SCh" Zbrosławice, Sylwester Kowalski, woj. śląskie
- Żymlok, Krystyna Linek, woj. opolskie
- Ser dojrzewający, Gr. Prod. Produktów Lokalnych z gm. Wiżajny i Rutka Tartak, woj. podlaskie
- Fasola "Piękny Jaś" tyczny, Janina Molek, woj. małopolskie
- Bundz, Kazimierz Furczoń, woj. małopolskie
- Suszona Śliwka Szydłowska, Stowarzyszenie Producentów Owoców "Dobry Sad", woj. świętokrzyskie
- Ogórek Kołobrzeski, Elżbieta Kuczma, woj. zachodniopomorskie
- Chleb Borowiacki od Heleny, Helena Pałkowska, woj. kujawsko-pomorskie
- Kremowe malene (mus truskawkowy), Gabriela Blok, woj. pomorskie
- Gomółki z białego sera, Towarzystwo Krzewienia Kultury Regionalnej w Boguchwale, woj. podkarpackie
- Szynka ciastem okładana, Bernadetta Kruszyńska, woj. warmińsko-mazurskie
- Olej rydzowy, Krystyna i Jerzy Just, woj. wielkopolskie
- Andrut Kaliski, Lokalna Organizacja Turystyczna Ziemi Kaliskiej, woj wielkopolskie