Perły 2004
Podczas Polagry Farm 2004 w Poznaniu, odbyło się po raz drugi podsumowanie konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo", a patronatu tegorocznej edycji udzielił Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Wojciech Olejniczak.
Najlepsze, wyróżniające się w regionach produkty były przez komisję konkursową nominowane do nagrody Perły, natomiast później Kapituła Konkursu zadecydowała o przyznaniu 16 PEREŁ:
-
Przysmak galicyjski – Zenon Matusiewicz, PPMG „Galicja”, województwo dolnośląskie
-
Miód pszczeli wielokwiatowy łąkowy z „Ujścia Warty” – Iwona i Remigiusz Dutkowiak, województwo lubuskie
-
Ser opalany łaski – Alicja Madej, województwo łódzkie
-
Chleb „Herbski” – GS „Samopomoc Chłopska” w Herbach, województwo śląskie
-
Ser twardy dojrzewający z mleka koziego – Krystyna Garbaciak, województwo śląskie
-
Kiełbasa wiejska z Markowej – Jan Fołta, województwo podkarpackie
-
Jabłko w płynie – Krzysztof Maurer, województwo małopolskie
-
Jagnięcina – Roman Wasylczak, województwo małopolskie
-
„Suski sechlońskie” (suszone śliwki) – Kazimiera Jonik, województwo małopolskie
-
Fasola Korczyńska - Stefan Jasiak. „Fasolex”, województwo świętokrzyskie
-
Koryciński ser żółty „swojski” – Krystyna Łukaszuk, województwo podlaskie
-
Wielkopolski udziec ze świni złotnickiej – Stefan Słociński,województwo wielkopolskie
-
Chleb razowy wiejski „Koprzywieński” – Kazimiera Kula, województwo zachodniopomorskie
-
Powidła Strzeleckie – Anna Iwanowska, województwo kujawsko-pomorskie
-
Salceson czarny - Kazimierz Roszkowski, województwo pomorskie
-
Grzaniec Marcina z Urzędowa – Rada Kobiet Powiatu Kraśnickiego, województwo lubelskie