Perły 2003
- Dżem czereśniowy z Gajowa – Józefa Burlita, województwo dolnośląskie
- Chleb razowy ze śruty żytniej – Krystyna Woźniak, województwo kujawsko-pomorskie
- Szynka staropolska – Elżbieta i Janusz Klimaccy, województwo kujawsko-pomorskie
- Sękacz podlaski – Wojciech Zaniewicz, województwo lubelskie
- Dołhobrodzki korowaj – Maria Kazimiera Sarnacka, województwo lubelskie
- Słonina solona „Sało” – Agnieszka Zdanowicz, województwo lubuskie
- Jagnięcina po krzętowsku – Urszula Pietruczuk, województwo łódzkie
- Miód spadziowy „Kamiańskie złoto” – Emilia i Jacek Nowak, województwo małopolskie
- Kiełbasa lisiecka – Stanisław Mądry, województwo małopolskie
- Obwarzanki krakowskie – Grzegorz Czaja, województwo małopolskie
- Piwo Jasne „Grybów Premium” – Zakład Piwowarski Browar ,,Grybów”, województwo małopolskie
- Kiełbasa jałowcowa nożem krojona – Elżbieta Bajszczak, województwo mazowieckie
- Sandacz z Jeziora Otmuchowskiego – Lucyna Beniowska, województwo opolskie
- Pierogi z kaszą jaglaną – KGW Wierzawice, województwo podkarpackie
- Ogórek herbowy z Kruszewa – Jolanta i Kazimierz Zagórscy, województwo podlaskie
- Konfitura z płatków róży – Alicja Borowiec, województwo zachodnio-pomorskie
- Boczek z hakiem – Maria i Robert Matyszczak, województwo śląskie
- Chleb bodzentyński – Felicja Harabin, województwo świętokrzyskie
- Węgorz ,,na biało'' – Mirosław Gworek, województwo warmińsko-mazurskie
- Ser smażony z kminkiem – OSM TOP Tomyśl, województwo wielkopolskie
- Konfitura z płatków róży - Alicja Borowiec, województwo zachodnio-pomorskie