Olsztyn 16 czerwca 2024, województwo WARMIŃSKO-MAZURSKIE
Na terenie olsztyńskiej starówki odbyła się wojewódzka edycja konkursu na Warmii i Mazurach. W siedzibie Starego Ratusza – do zmagań konkursowych przystąpili właściciele lokalnych masarni, pasiek, gospodarstw rybackich i sadowniczych, okręgowej spółdzielni mleczarskiej, browaru, olejarni oraz regionalni restauratorzy. W trakcie konkursu na rynku odbywały się ,,Targi żywności regionalnej, naturalnej i tradycyjnej. Dziedzictwo Kulinarne Warmii i Mazur”. Na kiermaszu można było zakupić produkty tradycyjne i regionalne, uczestniczyć w warsztatach lub pokazach kulinarnych przygotowanych przez miejscowych restauratorów, które były połączone z degustacją warmińskich i mazurskich specjałów. Można był posłuchać muzycznych zespołów folklorystycznych i przyjrzeć się gotowaniu na żywo z Karolem Okrasą.
W konkursie wystawiono 30 produktów i 10 potraw. Komisja nominowała do nagrody ,,Perła 2024” 6 produktów i 2 potrawy.
NAJLEPSZY REGIONALNY PRODUKT ŻYWNOŚCIOWY
I. W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:
Podkategoria: produkty i przetwory mięsne
I nagroda: Jarosław Flis Zakład Wędliniarski ,,Flis-Pol” za wędzonkę flisacką
I nagroda: Milena Zalewska Swojskie Wędliny za schab dojrzewający
Podkategoria: produkty i przetwory z ryb
I nagroda: Jarosław Parol „Tradycyjna Wędzarnia Warmińska” za pstrąga tęczowego wędzonego
I nagroda: Mirosław Gworek H.U. „Gościniec” za płoć na królewski stół w zalewie domowej
Podkategoria: produkty mleczne
I nagroda: OSM Olecko za ser edamski Mazury Smak Natury
Podkategoria: miody
I nagroda: Marta i Tomasz Wysokińscy ,,Siedlisko Pasieka” za miód tłoczony nektarowy łąkowo-lipowy
I nagroda: Jacek Portalski ,,Różana Pasieka” za miód spadziowo-nektarowy
I nagroda: Katarzyna Maziec ,,Zagroda Warmińska Pszczoła” za miód mniszkowy
Wyróżnienia:
Masarnia z tradycją ,,Dreszler” za okrasę z gęsi wędzoną
Patryk Paszkiewicz „Dzika Wędzarnia” za smalec z dzika
Dariusz Tubis „Gospodarstwo rybackie Gady” za jesiotra wędzonego
Stanisław Truszczyński ,,Pasieka na Wzgórzach Dylewskich Truszczyński” za miód wiosenny leśny
II. W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego:
Podkategoria: przetwory owocowe
I nagroda: nie przyznano
Podkategoria: przetwory warzywne
I nagroda: nie przyznano
Podkategoria: produkty zbożowe
I nagroda: nie przyznano
Podkategoria: wyroby cukiernicze
I nagroda: nie przyznano
Wyróżnienia:
Joanna i Sebastian Walkiewicz Gospodarstwo ogrodnicze za skórki owocowe o smaku jabłka z maliną, truskawką, aronią i rokitnikiem
KGW w Nowym Monasterzysku za śniadaniową babkę ziemniaczaną
III. W kategorii napoje regionalne:
Podkategoria: napoje bezalkoholowe
I nagroda: Polka Warmia Sp. z o.o. za kwas chlebowy ,,Warmiak”
Podkategoria: napoje alkoholowe
I nagroda: Browar Kormoran Sp. z o.o. za Quince Queen – piwo z sokiem z pigwowca i miodem
Wyróżnienia:
Michał Kowalik „Dobre Pola” za agreściak
IV. Inne produkty regionalne:
I nagroda: Dominika Matyjas – Śledzik ,,Zielony Śledzik” za olej lniany złocisty
Wyróżnienia:
OSM w Olecku za cukierek krówkę olecką
NAJLEPSZA POTRAWA REGIONALNA
I miejsce: Karczma „Krys-Stan” za zupę rybną z lanymi kluseczkami oraz zrazy ze szczupaka nadziewane borowikami, cebulką i boczkiem w sosie chrzanowym na podkładzie jabłka i pomidora;
II miejsce: Gościniec ,,Ryński Młyn” za mazurską szczawiankę oraz kartacze z twarogiem;
III miejsce: KGW w Nowym Monasterzysku za powiślański zagraj oraz babę ziemniaczaną z sosem grzybowym;
Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2024” następujące produkty:
- Ser pełnotłusty gouda wędzona Mazury Smak Natury – Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Olecko
- Piwo „Kormoran Złoty – export lager” – Browar Kormoran Sp. z o.o.
- Chmielas z Ziemi Lubawskiej – Michał Kowalik ,,Dobre Pola”
- Ser twardy Olender – Grzegorz Łaski „Kozia Farma Złotna”
- Szynka mazurska – Jarosław Flis Zakład Wędliniarski ,,Flis-Pol”
- Sernik niebo – Ewa Jończyk ,,Tortolandia”
oraz potrawy: zupa rybna z lanymi kluseczkami i zrazy ze szczupaka nadziewane borowikami, cebulką i boczkiem w sosie chrzanowym na podkładzie jabłka i pomidora – Karczma „Krys-Stan”