Facebook twitter
produkty regionalne produkty tradycyjne izba produktu regionalnego i lokalnego nasze kulinarne dziedzictwo

Olsztyn 16 czerwca 2024, województwo WARMIŃSKO-MAZURSKIE

Na terenie olsztyńskiej starówki odbyła się wojewódzka edycja konkursu na Warmii i Mazurach. W siedzibie Starego Ratusza – do zmagań konkursowych przystąpili właściciele lokalnych masarni, pasiek, gospodarstw rybackich i sadowniczych, okręgowej spółdzielni mleczarskiej, browaru, olejarni oraz regionalni restauratorzy. W trakcie konkursu na rynku odbywały się ,,Targi żywności regionalnej, naturalnej i tradycyjnej. Dziedzictwo Kulinarne Warmii i Mazur”. Na kiermaszu można było zakupić produkty tradycyjne i regionalne, uczestniczyć w warsztatach lub pokazach kulinarnych przygotowanych przez miejscowych restauratorów, które były połączone z degustacją warmińskich i mazurskich specjałów. Można był posłuchać muzycznych zespołów folklorystycznych i przyjrzeć się gotowaniu na żywo z Karolem Okrasą.

W konkursie wystawiono 30 produktów i 10 potraw. Komisja nominowała do nagrody ,,Perła 2024” 6 produktów i 2 potrawy.

       

 

NAJLEPSZY REGIONALNY PRODUKT ŻYWNOŚCIOWY

I. W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:

 

Podkategoria: produkty i przetwory mięsne

I nagroda: Jarosław Flis Zakład Wędliniarski ,,Flis-Pol” za wędzonkę flisacką

I nagroda: Milena Zalewska Swojskie Wędliny za schab dojrzewający

 

Podkategoria: produkty i przetwory z ryb

I nagroda: Jarosław Parol „Tradycyjna Wędzarnia Warmińska” za pstrąga tęczowego wędzonego

I nagroda: Mirosław Gworek H.U. „Gościniec” za płoć na królewski stół w zalewie domowej

 

Podkategoria: produkty mleczne

I nagroda: OSM Olecko za ser edamski Mazury Smak Natury

 

Podkategoria: miody

I nagroda: Marta i Tomasz Wysokińscy ,,Siedlisko Pasieka” za miód tłoczony nektarowy łąkowo-lipowy

I nagroda: Jacek Portalski ,,Różana Pasieka” za miód spadziowo-nektarowy

I nagroda: Katarzyna Maziec ,,Zagroda Warmińska Pszczoła” za miód mniszkowy

 

Wyróżnienia:

Masarnia z tradycją ,,Dreszler” za okrasę z gęsi wędzoną

Patryk Paszkiewicz „Dzika Wędzarnia” za smalec z dzika

Dariusz Tubis „Gospodarstwo rybackie Gady” za jesiotra wędzonego

Stanisław Truszczyński ,,Pasieka na Wzgórzach Dylewskich Truszczyński” za miód wiosenny leśny

 

II. W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego:

 

Podkategoria: przetwory owocowe

I nagroda: nie przyznano

 

Podkategoria: przetwory warzywne

I nagroda: nie przyznano

 

Podkategoria: produkty zbożowe

I nagroda: nie przyznano

 

Podkategoria: wyroby cukiernicze

I nagroda: nie przyznano

 

Wyróżnienia:

Joanna i Sebastian Walkiewicz Gospodarstwo ogrodnicze za skórki owocowe o smaku jabłka z maliną, truskawką, aronią i rokitnikiem

KGW w Nowym Monasterzysku za śniadaniową babkę ziemniaczaną

 

III. W kategorii napoje regionalne:

 

Podkategoria: napoje bezalkoholowe

I nagroda: Polka Warmia Sp. z o.o. za kwas chlebowy ,,Warmiak”

 

Podkategoria: napoje alkoholowe

I nagroda: Browar Kormoran Sp. z o.o. za Quince Queen – piwo z sokiem z pigwowca i miodem

 

Wyróżnienia:

Michał Kowalik „Dobre Pola” za agreściak

 

IV.  Inne produkty regionalne:

 

I nagroda: Dominika Matyjas – Śledzik ,,Zielony Śledzik” za olej lniany złocisty

 

Wyróżnienia:

OSM w Olecku za cukierek krówkę olecką

 

 


NAJLEPSZA POTRAWA REGIONALNA

I miejsce: Karczma „Krys-Stan” za zupę rybną z lanymi kluseczkami oraz zrazy ze szczupaka nadziewane borowikami, cebulką i boczkiem w sosie chrzanowym na podkładzie jabłka i pomidora;

II miejsce: Gościniec ,,Ryński Młyn” za mazurską szczawiankę oraz kartacze z twarogiem;

III miejsce: KGW w Nowym Monasterzysku za powiślański zagraj oraz babę ziemniaczaną z sosem grzybowym;

 

Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2024” następujące produkty:

  1. Ser pełnotłusty gouda wędzona Mazury Smak Natury – Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Olecko
  2. Piwo „Kormoran Złoty – export lager” – Browar Kormoran Sp. z o.o.
  3. Chmielas z Ziemi Lubawskiej – Michał Kowalik ,,Dobre Pola”
  4. Ser twardy Olender – Grzegorz Łaski „Kozia Farma Złotna”
  5. Szynka mazurska – Jarosław Flis Zakład Wędliniarski ,,Flis-Pol”
  6. Sernik niebo – Ewa Jończyk ,,Tortolandia”

oraz potrawy: zupa rybna z lanymi kluseczkami i zrazy ze szczupaka nadziewane borowikami, cebulką i boczkiem w sosie chrzanowym na podkładzie jabłka i pomidora – Karczma „Krys-Stan”