Facebook twitter
produkty regionalne produkty tradycyjne izba produktu regionalnego i lokalnego nasze kulinarne dziedzictwo

Minikowo 12 maja 2024, województwo KUJAWSKO-POMORSKIE

Minikowo 12 maja 2024, województwo KUJAWSKO-POMORSKIE

Tradycją już się stało, że pierwszy finał konkursu został zorganizowany w Kujawsko-Pomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Minikowie w trakcie tragów kulinarnych ,,Lato na Wsi – Święto Smaku i Tradycji”. Przy słonecznej pogodzie tłumnie przybyli mieszkańcy z różnych części województwa, aby bezpośrednio kupować od lokalnych piekarzy, serowarów, rzeźników, browarników, właścicieli gospodarstw rybackich i sadowniczych, a także licznie zgromadzonych KGW ich wyjątkowe specjały kulinarne. W nowoczesnym Centrum Transferu Wiedzy i Innowacji zaprezentowano 62 produkty i 20 potraw. Nominacje do nagrody ,,Perła 2024” otrzymało 6 produktów i 2 potrawy.

 

LAUREACI I WYRÓŻNIENI w XXIII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” w finale województwa kujawsko-pomorskie

 

I. W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:

 

Podkategoria: produkty i przetwory mięsne

I nagroda: KGW Łodzia za wykwintny pasztet z królika

I nagroda: KGW „Nowinka” Nowy Ciechocinek za białą kiełbasę do żurku kujawskiego

 

Podkategoria: produkty i przetwory z ryb

I nagroda: OL-MAT Sp. z o.o. za węgorza wędzonego w zalewie octowej

 

Podkategoria: produkty mleczne

I nagroda: Spółdzielnia Mleczarska w Lisewie za ser „Lisewski Gospodarz”

 

Podkategoria: miody

I nagroda: nie przyznano

 

Wyróżnienia:

Beata Pietras za kujawską kiełbasę dziadka Zygmunta

Stowarzyszenie Aktywna Wieś Słup za kiełbasę słoikową

KGW w Nieżywięciu za śledzia ala puszka

Gospodarstwo Rolne Ślesin Sp. z o.o. za ser Czedar ślesiński

 

II. W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego:

 

Podkategoria: przetwory owocowe

I nagroda: Przedsiębiorstwo ELPOL Elżbieta Muzolf za przecier z owoców bzu czarnego

Podkategoria: przetwory warzywne

I nagroda: nie przyznano

 

Podkategoria: produkty zbożowe

I nagroda: nie przyznano

 

Podkategoria: wyroby cukiernicze

I nagroda: KGW Białe za szpajzę – leguminę

 

Wyróżnienia:

KGW „Polne Babki” w Bobrownickim Polu za powidła bez mieszania

KGW w Tupadłach za babkę gotowaną

Arleta Bruska za babkę ryżową z musem malinowym

Grażyna Gronczewska za ciasteczka kruche wyciskane

 

III.  W kategorii napoje regionalne:

 

Podkategoria: napoje bezalkoholowe

I nagroda: Krzysztof Leśniewski za ziołowe herbaty pałuckie

 

Podkategoria: napoje alkoholowe

I nagroda: KGW Pturek za nalewkę jeżynową

 

Wyróżnienia:

Winnica Tulibowo Filip Kotarski za wino Haskap z jagody kamczackiej

 

 

IV. Inne produkty regionalne:


I nagroda: KGW w Brzeźnie „Żurawinki” za grzybki marynowane w zalewie słodko-kwaśnej

 

 

NAJLEPSZA POTRAWA REGIONALNA

I miejsce: KGW „Nowinka” Nowy Ciechocinek za szczawiówkę oraz żeberka w powidłach śliwkowych

II miejsce: Zespół Szkół Technicznych ze Żnina za zupę szczawiową z omletem oraz szynkę w cieście biszkoptowym

III miejsce: KGW w Mroczy za Dary lasu – polewkę grzybową i pieczeń z dzika

 

Wyróżnienie: KGW „Polne Babki” w Bobrownickim Polu za duszonego dzika z ciapkapustą

 

Ponadto Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2024” następujące produkty:

  1. Kiełbasa biała z weka – Masarnia Władysławowo Andrzej Zawistowski
  2. Przetarte powidła wiśniowe – Ewa i Mieczysław Chabowscy Gospodarstwo Sadownicze
  1. Chrzanowy chleb – KGW Czołówek Krystyna Grysiak
  2. Pączki ziemniaczano-dyniowe – KGW Jagna
  3. Brzozowskie serduszka – KGW w Brzozowie
  4. Piwo „Gruczniak” pils – „Gruczniak” Elżbieta Górska

oraz potrawy: szczawiówka oraz żeberka w powidłach śliwkowych – KGW „Nowinka” Nowy Ciechocinek