Minikowo 12 maja 2024, województwo KUJAWSKO-POMORSKIE
Minikowo 12 maja 2024, województwo KUJAWSKO-POMORSKIE
Tradycją już się stało, że pierwszy finał konkursu został zorganizowany w Kujawsko-Pomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Minikowie w trakcie tragów kulinarnych ,,Lato na Wsi – Święto Smaku i Tradycji”. Przy słonecznej pogodzie tłumnie przybyli mieszkańcy z różnych części województwa, aby bezpośrednio kupować od lokalnych piekarzy, serowarów, rzeźników, browarników, właścicieli gospodarstw rybackich i sadowniczych, a także licznie zgromadzonych KGW ich wyjątkowe specjały kulinarne. W nowoczesnym Centrum Transferu Wiedzy i Innowacji zaprezentowano 62 produkty i 20 potraw. Nominacje do nagrody ,,Perła 2024” otrzymało 6 produktów i 2 potrawy.
LAUREACI I WYRÓŻNIENI w XXIII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” w finale województwa kujawsko-pomorskie
I. W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:
Podkategoria: produkty i przetwory mięsne
I nagroda: KGW Łodzia za wykwintny pasztet z królika
I nagroda: KGW „Nowinka” Nowy Ciechocinek za białą kiełbasę do żurku kujawskiego
Podkategoria: produkty i przetwory z ryb
I nagroda: OL-MAT Sp. z o.o. za węgorza wędzonego w zalewie octowej
Podkategoria: produkty mleczne
I nagroda: Spółdzielnia Mleczarska w Lisewie za ser „Lisewski Gospodarz”
Podkategoria: miody
I nagroda: nie przyznano
Wyróżnienia:
Beata Pietras za kujawską kiełbasę dziadka Zygmunta
Stowarzyszenie Aktywna Wieś Słup za kiełbasę słoikową
KGW w Nieżywięciu za śledzia ala puszka
Gospodarstwo Rolne Ślesin Sp. z o.o. za ser Czedar ślesiński
II. W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego:
Podkategoria: przetwory owocowe
I nagroda: Przedsiębiorstwo ELPOL Elżbieta Muzolf za przecier z owoców bzu czarnego
Podkategoria: przetwory warzywne
I nagroda: nie przyznano
Podkategoria: produkty zbożowe
I nagroda: nie przyznano
Podkategoria: wyroby cukiernicze
I nagroda: KGW Białe za szpajzę – leguminę
Wyróżnienia:
KGW „Polne Babki” w Bobrownickim Polu za powidła bez mieszania
KGW w Tupadłach za babkę gotowaną
Arleta Bruska za babkę ryżową z musem malinowym
Grażyna Gronczewska za ciasteczka kruche wyciskane
III. W kategorii napoje regionalne:
Podkategoria: napoje bezalkoholowe
I nagroda: Krzysztof Leśniewski za ziołowe herbaty pałuckie
Podkategoria: napoje alkoholowe
I nagroda: KGW Pturek za nalewkę jeżynową
Wyróżnienia:
Winnica Tulibowo Filip Kotarski za wino Haskap z jagody kamczackiej
IV. Inne produkty regionalne:
I nagroda: KGW w Brzeźnie „Żurawinki” za grzybki marynowane w zalewie słodko-kwaśnej
NAJLEPSZA POTRAWA REGIONALNA
I miejsce: KGW „Nowinka” Nowy Ciechocinek za szczawiówkę oraz żeberka w powidłach śliwkowych
II miejsce: Zespół Szkół Technicznych ze Żnina za zupę szczawiową z omletem oraz szynkę w cieście biszkoptowym
III miejsce: KGW w Mroczy za Dary lasu – polewkę grzybową i pieczeń z dzika
Wyróżnienie: KGW „Polne Babki” w Bobrownickim Polu za duszonego dzika z ciapkapustą
Ponadto Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2024” następujące produkty:
- Kiełbasa biała z weka – Masarnia Władysławowo Andrzej Zawistowski
- Przetarte powidła wiśniowe – Ewa i Mieczysław Chabowscy Gospodarstwo Sadownicze
- Chrzanowy chleb – KGW Czołówek Krystyna Grysiak
- Pączki ziemniaczano-dyniowe – KGW Jagna
- Brzozowskie serduszka – KGW w Brzozowie
- Piwo „Gruczniak” pils – „Gruczniak” Elżbieta Górska
oraz potrawy: szczawiówka oraz żeberka w powidłach śliwkowych – KGW „Nowinka” Nowy Ciechocinek