Facebook twitter
produkty regionalne produkty tradycyjne izba produktu regionalnego i lokalnego nasze kulinarne dziedzictwo

Lublin 22 czerwca 2024, województwo LUBELSKIE

Prawie tradycją konkursowa stało się, że kolejny rok z rzędu finał w woj. lubelskim odbył się przy kapryśnej, letniej pogodzie. Mimo ulewy, burzy i silnego wiatru to humor towarzyszył uczestnikom zmagań konkursowych przez cały dzień. Na Placu Teatralnym przed Centrum Spotkania Kultur w Lublinie zaprezentowali się m.in. przedstawiciele KGW, właściciele piekarni, serowarni, masarni, pasiek, gospodarstw ekologicznych i agroturystycznych, a także regionalnych browarów, winnic i destylarni wódki. Konkursowi towarzyszył dwudniowy ,,Festiwal Produktów Tradycyjnych”, gdzie była możliwość degustacji potraw regionalnych oraz produktów tradycyjnych, a także zakupu wystawionych specjałów przywiezionych z różnych części województwa. Lista regionalnych specjałów była, jak zawsze bogata na Lubelszczyźnie, czego dowodem jest pierwsze miejsce na Liście Produktów Tradycyjnych.

W konkursie NKD-SR 24 wystawionych zostało 83 produkty i 8 potraw. Komisja nominowała do nagrody ,,Perła 2024” 7 produktów i 2 potrawy.

 

NAJLEPSZY REGIONALNY PRODUKT ŻYWNOŚCIOWY

I. W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:

Podkategoria: produkty i przetwory mięsne

I nagroda: Krystyna Brzozowska Gminne Stowarzyszenie Aktywnych Kobiet z Fajsławic za tuszonkę po fajsławicku czyli mięso z weka

 

Podkategoria: produkty i przetwory z ryb

I nagroda: Olga Gawryluk KGW w Łobaczewie Małym za tatarski czurtan

 

Podkategoria: produkty mleczne

I nagroda: Jerzy Moń za ser z gorczycą

 

Podkategoria: miody

I nagroda: Dariusz Goralczyk za miód wrzosowy – cesarski

 

Wyróżnienia:

Swojskie wyroby od Jasia za słoninę wędzoną

Mieczysław Janik Pasieka Hodowlana za miód łąkowy

Ireneusz Kwaśniak Pasieka „Malinowa kraina” za miód spadziowy ze spadzi liściastej

 

II. W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego:

Podkategoria: przetwory owocowe

I nagroda: Tomasz Chlebek Gospodarstwo Ekologiczne za konfiturę z czarnej maliny

 

Podkategoria: przetwory warzywne

I nagroda: nie przyznano

 

Podkategoria: produkty zbożowe

I nagroda: nie przyznano

 

Podkategoria: wyroby cukiernicze

I nagroda: Janina Bańka za nadwiślański kołacz gruszkowy

 

Wyróżnienia:

Wioletta Michalska za dżem z czarnej porzeczki

Małgorzata Czerniak KGW Huta za włohacze

 

III. W kategorii napoje regionalne:

Podkategoria: napoje bezalkoholowe

I nagroda: Aleksandra Mazurkiewicz ,,Manufaktura Różana” za sok z pigwowca z Końskowoli

 

Podkategoria: napoje alkoholowe

I nagroda: Wojciech Ostrowski ,,Winnica Ostrowskich” za wino gronowe białe muscat odeski

I nagroda: Mirosław Sołyga Browar Rodzinny ,,Chmiele Nałęczowskie” za piwo ,,Klasztorne mocne”

 

Wyróżnienia:

Renata Kursa KGW w Kośminie za syrop z czarnej porzeczki

Irena Maryniowska ,,BiGrim” za cydr jabłkowy różany

 

IV. Inne produkty regionalne:

I nagroda: Marianna Płachta Gospodarstwo Agroturystyczne „Gościniec nad Wieprzem” za kanie w zalewie octowej

I nagroda: Urszula Nowicka Pracownia Kulinariów Regionalnych w Perkowicach GOK Biała Podlaska za kutię

 

Wyróżnienia:

Krystyna Sadowska za rydzyki poniatowskie

 

 

 

NAJLEPSZA POTRAWA REGIONALNA

I miejsce: Restauracja ,, Kuluary” w Lublinie za piróg biłgorajski z okrasą z gęsi i wędzoną śmietaną oraz pierś z kaczki po zamojsku, kluski z mąki orkiszowej, sałatkę z pieczonego buraka

II miejsce: KGW w Łobaczewie Małym za zupę kalia oraz fałszywe kasztany

III miejsce: Pracownia Kulinariów Regionalnych w Perkowicach za zupę grzybową z zacierkami oraz bliny nadziewane farszem mięsno gryczanym z zasmażką

 

Wyróżnienia:

KGW w Potoku Wielkim za barszcz szczawiowy z jajkiem oraz hreczniaki

 

Ponadto Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2024” następujące produkty:

  1. Sum z Buga w zalewie octowej – Marta Stefaniuk KGW w Łobaczewie Małym
  2. Ser dojrzewający krupski – Jerzy Moń
  3. Lody śmietankowe z Ostrowa Lubelskiego – Henryk Szkuat P.H.U. „Heszku”
  4. Syrop z płatków dzikiej róży– Aleksandra Mazurkiewicz, ,,Manufaktura Różana”
  5. Lędźwian z Zabłocia – Jolanta Pecio Gospodarstwo Ekologiczne ,,Skarby Natury” z Zabłocia
  6. Babka drożdżowa zaparzana – Urszula Nowicka Pracownia Kulinariów Regionalnych w Perkowicach GOK Biała Podlaska
  7. Piwo ,,Jasne goryczkowe” – Mirosław Sołyga Browar Rodzinny ,,Chmiele Nałęczowskie”

oraz potrawy: piróg biłgorajski z okrasą z gęsi i wędzoną śmietaną oraz pierś z kaczki po zamojsku, kluski z mąki orkiszowej, sałatkę z pieczonego buraka – Restauracja ,,Kuluary” w Lublinie