Lublin 22 czerwca 2024, województwo LUBELSKIE
Prawie tradycją konkursowa stało się, że kolejny rok z rzędu finał w woj. lubelskim odbył się przy kapryśnej, letniej pogodzie. Mimo ulewy, burzy i silnego wiatru to humor towarzyszył uczestnikom zmagań konkursowych przez cały dzień. Na Placu Teatralnym przed Centrum Spotkania Kultur w Lublinie zaprezentowali się m.in. przedstawiciele KGW, właściciele piekarni, serowarni, masarni, pasiek, gospodarstw ekologicznych i agroturystycznych, a także regionalnych browarów, winnic i destylarni wódki. Konkursowi towarzyszył dwudniowy ,,Festiwal Produktów Tradycyjnych”, gdzie była możliwość degustacji potraw regionalnych oraz produktów tradycyjnych, a także zakupu wystawionych specjałów przywiezionych z różnych części województwa. Lista regionalnych specjałów była, jak zawsze bogata na Lubelszczyźnie, czego dowodem jest pierwsze miejsce na Liście Produktów Tradycyjnych.
W konkursie NKD-SR 24 wystawionych zostało 83 produkty i 8 potraw. Komisja nominowała do nagrody ,,Perła 2024” 7 produktów i 2 potrawy.
NAJLEPSZY REGIONALNY PRODUKT ŻYWNOŚCIOWY
I. W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:
Podkategoria: produkty i przetwory mięsne
I nagroda: Krystyna Brzozowska Gminne Stowarzyszenie Aktywnych Kobiet z Fajsławic za tuszonkę po fajsławicku czyli mięso z weka
Podkategoria: produkty i przetwory z ryb
I nagroda: Olga Gawryluk KGW w Łobaczewie Małym za tatarski czurtan
Podkategoria: produkty mleczne
I nagroda: Jerzy Moń za ser z gorczycą
Podkategoria: miody
I nagroda: Dariusz Goralczyk za miód wrzosowy – cesarski
Wyróżnienia:
Swojskie wyroby od Jasia za słoninę wędzoną
Mieczysław Janik Pasieka Hodowlana za miód łąkowy
Ireneusz Kwaśniak Pasieka „Malinowa kraina” za miód spadziowy ze spadzi liściastej
II. W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego:
Podkategoria: przetwory owocowe
I nagroda: Tomasz Chlebek Gospodarstwo Ekologiczne za konfiturę z czarnej maliny
Podkategoria: przetwory warzywne
I nagroda: nie przyznano
Podkategoria: produkty zbożowe
I nagroda: nie przyznano
Podkategoria: wyroby cukiernicze
I nagroda: Janina Bańka za nadwiślański kołacz gruszkowy
Wyróżnienia:
Wioletta Michalska za dżem z czarnej porzeczki
Małgorzata Czerniak KGW Huta za włohacze
III. W kategorii napoje regionalne:
Podkategoria: napoje bezalkoholowe
I nagroda: Aleksandra Mazurkiewicz ,,Manufaktura Różana” za sok z pigwowca z Końskowoli
Podkategoria: napoje alkoholowe
I nagroda: Wojciech Ostrowski ,,Winnica Ostrowskich” za wino gronowe białe muscat odeski
I nagroda: Mirosław Sołyga Browar Rodzinny ,,Chmiele Nałęczowskie” za piwo ,,Klasztorne mocne”
Wyróżnienia:
Renata Kursa KGW w Kośminie za syrop z czarnej porzeczki
Irena Maryniowska ,,BiGrim” za cydr jabłkowy różany
IV. Inne produkty regionalne:
I nagroda: Marianna Płachta Gospodarstwo Agroturystyczne „Gościniec nad Wieprzem” za kanie w zalewie octowej
I nagroda: Urszula Nowicka Pracownia Kulinariów Regionalnych w Perkowicach GOK Biała Podlaska za kutię
Wyróżnienia:
Krystyna Sadowska za rydzyki poniatowskie
NAJLEPSZA POTRAWA REGIONALNA
I miejsce: Restauracja ,, Kuluary” w Lublinie za piróg biłgorajski z okrasą z gęsi i wędzoną śmietaną oraz pierś z kaczki po zamojsku, kluski z mąki orkiszowej, sałatkę z pieczonego buraka
II miejsce: KGW w Łobaczewie Małym za zupę kalia oraz fałszywe kasztany
III miejsce: Pracownia Kulinariów Regionalnych w Perkowicach za zupę grzybową z zacierkami oraz bliny nadziewane farszem mięsno gryczanym z zasmażką
Wyróżnienia:
KGW w Potoku Wielkim za barszcz szczawiowy z jajkiem oraz hreczniaki
Ponadto Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2024” następujące produkty:
- Sum z Buga w zalewie octowej – Marta Stefaniuk KGW w Łobaczewie Małym
- Ser dojrzewający krupski – Jerzy Moń
- Lody śmietankowe z Ostrowa Lubelskiego – Henryk Szkuat P.H.U. „Heszku”
- Syrop z płatków dzikiej róży– Aleksandra Mazurkiewicz, ,,Manufaktura Różana”
- Lędźwian z Zabłocia – Jolanta Pecio Gospodarstwo Ekologiczne ,,Skarby Natury” z Zabłocia
- Babka drożdżowa zaparzana – Urszula Nowicka Pracownia Kulinariów Regionalnych w Perkowicach GOK Biała Podlaska
- Piwo ,,Jasne goryczkowe” – Mirosław Sołyga Browar Rodzinny ,,Chmiele Nałęczowskie”
oraz potrawy: piróg biłgorajski z okrasą z gęsi i wędzoną śmietaną oraz pierś z kaczki po zamojsku, kluski z mąki orkiszowej, sałatkę z pieczonego buraka – Restauracja ,,Kuluary” w Lublinie