Gdańsk 26 maja 2024, województwo POMORSKIE
Przestrzeń restauracji „Gdańska Wytwórnia Historycznych Smaków” była miejsce, w którym kandydaci do nagrody „Perła 2024” byli wybierani w trakcie Konkursu o Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego. Członkowie Kapituły Krajowej konkursu ,,Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” są jednocześnie członkami Kapituły Laura, której idea wpisuje się w zasady naszego konkursu. W Konkursie „Pomorskie Smaki” oceniane są produkty, które powstają w regionie: przetwory mięsne, z ryb, mleczne, miody, owocowe, warzywne i z grzybami, zbożowe, cukiernicze oraz napoje. Do oceny przedstawiono 33 produkty, spośród których pięć nagrodzono Bursztynowym Laurem.
Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2024” następujące produkty:
- Ser dojrzewający „Czarna Perła” z Radostowa – Serowarnia „Radostowskie Rarytasy”
- Miód wytłaczany odsklepinowy – Mateusz Browarczyk Pasieka ,,Miodolandia”
- Masło sardelowe – Restauracja ,,Gryfon” Jastarnia Vitapress sp zoo
- Szynka Rzeźnika jak dawniej – Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska” w Żukowie
- Syrop z jagody leśnej – Fungopol sp. z o.o. sp.k.
- Beza z rokitnikiem – ,,Capuccino Cafe” Sopot
- Obwarzanki pomorskie – Karola Bober
- Machandel – Arkadiusz Onasch ,,Gdańska Wytwórnia Historycznych Smaków”
- Pasztet z kaczki z kasztanami – Stowarzyszenie ,,Kociewie je psiankne”
oraz potrawę: zupę rybną – rebionkę – Kaszubskie Stowarzyszenie Agroturystyczne ,,Kościerska Chata"