Facebook twitter
produkty regionalne produkty tradycyjne izba produktu regionalnego i lokalnego nasze kulinarne dziedzictwo

8 września 2023, Stary Sącz, województwo MAŁOPOLSKIE

Trzeci rok z rzędu regionalny finał konkursu w województwie małopolskim odbył się w Diecezjalnym Centrum Pielgrzymowania im. Jana Pawła II w Starym Sączu. Zmagania konkursowe przebiegały podczas wystawy rolniczej ,,Agropromocja 2024”, która jest największym cyklicznym wydarzeniem poświęconym rolnictwu w Małopolsce. W trakcie konkursu swoje produkty tradycyjne i potrawy regionalne zaprezentowały Koła Gospodyń Wiejskich oraz producenci – właściciele serowarni, masarni, olejarni, pasiek, winnic, browaru i gospodarstw sadowniczych. Rywalizacja konkursowa ukazała w jednym miejscu dorobek kulinarny Małopolski. Wystawionych zostało 43 produkty i 10 potraw. Komisja nominowała do nagrody ,,Perła 2024” 5 produktów i 2 potrawy.

 

LAUREACI I WYRÓŻNIENI

NAJLEPSZY REGIONALNY PRODUKT ŻYWNOŚCIOWY


I. 
W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:

Podkategoria: produkty i przetwory mięsne

I nagroda: Danuta Jeruzalska i Andrzej Mądry ,,U Mądrego” spółka cywilna za pasztet pieczony z plastrami boczku

I nagroda: Janusz Zalarski Przetwórstwo Mięsne „Płatek” Spółka Jawna za szynkę wędzoną

 

Podkategoria: produkty i przetwory z ryb

I nagroda: nie przyznano

 

Podkategoria: produkty mleczne

I nagroda: Marek Bańka za ser Koziołek biały

I nagroda: Andrzej Lassak RHD za ser z mleka krowiego od rasy zachowawczej polskiej czerwono-białej ze śliwką sechlońską

 

Podkategoria: miody

I nagroda: Monika i Piotr Wożniak za miód ze spadzi iglastej

 

Wyróżnienia:

Szczepan Gawor Produkcja Wędlin ,,Jakość i Tradycja” za kiełbasę jałowcową

Natalia Drożdż ,,Naturalne” za kiełbasę wiejską tradycyjną

Dariusz Kmak Zakład Masarski za pieczeń z kamionki

Monika Kubik za bundz z kozieradką i czarnuszką

 

II. W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego:

Podkategoria: przetwory owocowe

I nagroda: Teresa Rygielska za kompot z wiśni łutówek

 

Podkategoria: przetwory warzywne

I nagroda: nie przyznano

 

Podkategoria: produkty zbożowe

I nagroda: nie przyznano

 

Podkategoria: wyroby cukiernicze

I nagroda: Aneta Pawłowska Gospodarstwo ekologiczne za kasiarza z suszoną śliwką

 

Wyróżnienia:

Anna Jasińska-Kruk za dynię w zalewie octowej

Manufaktura Żuru i Barszczu Sp. z o.o. Bracia Piskorkowie Adam i Antoni za barszcz biały na oryginalnym zakwasie

Władysław Gałgan Gospodarstwo Rolne za olej konopny

 

 

III. W kategorii napoje regionalne:

Podkategoria: napoje bezalkoholowe

I nagroda: Antoni Marcin Pawłowski Tłocznia soków ,,Pawłowski” za kwiaty lipy zalewane łososińskim sokiem tłoczonym z jabłek

 

Podkategoria: napoje alkoholowe

I nagroda: Sebastian Kuk Gospodarstwo Rolne „Winnica Bucze” za wino gorlickie białe

 

Wyróżnienia:

Aneta Pawłowska Gospodarstwo ekologiczne za syrop z kogutków

Uzdrowisko Wysowa S.A. za Franciszek – woda lecznicza mineralna

Zbigniew Krzyżak, Grażyna i Antoni Dudek Winnica ,,Chodorowa” za Hibernal – wino regionalne

Damian Kuc ,,Browar Stodoła” za piwo libuskie malinowe

Krzysztof Maurer Manufaktura Maurera spółka z o.o za nalewkę z pokrzywy

               

IV. Inne produkty regionalne:

I nagroda: Helena Kapcia za zalewajkę (zupa bida)

I nagroda: Natalia Drożdż ,,Naturalne” za bigos tradycyjny

 

Wyróżnienia:

Anna i Michał Sitek ,,Lavendziarnia Stoki 6” za hydrolat z kwiatów lawendy

Anna Poznańska ,,Zacisze Babci Ludwisi” za prawdziwkową sól

 

NAJLEPSZA POTRAWA REGIONALNA

I miejsce: Teresa Rygielska za rzodkie ziemnioki oraz gęś zatorską z dodatkiem karpiela

II miejsce: Stadnina Koni Huculskich „Gładyszów” – Karczma Huculanka za plaskankę serową oraz prażuchy po huculsku z baraniną i kapustą

III miejsce: Maria Dębińska „Babcia i Wnuki w Akcji” za pajdę furmana oraz pierogi ze świniobicia

 

Wyróżnienie:

KGW w Olchawie za zupę z zielonego groszku oraz pyzy nadziewane mięsem

KGW Popowice za krupnik oraz zawijańce wiejskie z ziemniakami i kapustą

 

Ponadto Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2024” następujące produkty:

  1. Boczek wiejski tradycyjny – Natalia Drożdż ,,Naturalne”
  2. Miód mniszkowo-spadziowy – Monika i Piotr Wożniak
  3. Żur – Manufaktura Żuru i Barszczu Sp. z o.o. Bracia Piskorkowie Adam i Antoni
  4. Muscari – wino białe półwytrawne – Zbigniew Krzyżak, Grażyna Dudek i Antoni Dudek Winnica ,,Chodorowa”
  5. Piwo pogórzańskie – Damian Kuc ,,Browar Stodoła”

oraz potrawy: rzodkie ziemnioki oraz gęś zatorską z dodatkiem karpiela  – Teresa Rygielska