8 września 2023, Stary Sącz, województwo MAŁOPOLSKIE
Trzeci rok z rzędu regionalny finał konkursu w województwie małopolskim odbył się w Diecezjalnym Centrum Pielgrzymowania im. Jana Pawła II w Starym Sączu. Zmagania konkursowe przebiegały podczas wystawy rolniczej ,,Agropromocja 2024”, która jest największym cyklicznym wydarzeniem poświęconym rolnictwu w Małopolsce. W trakcie konkursu swoje produkty tradycyjne i potrawy regionalne zaprezentowały Koła Gospodyń Wiejskich oraz producenci – właściciele serowarni, masarni, olejarni, pasiek, winnic, browaru i gospodarstw sadowniczych. Rywalizacja konkursowa ukazała w jednym miejscu dorobek kulinarny Małopolski. Wystawionych zostało 43 produkty i 10 potraw. Komisja nominowała do nagrody ,,Perła 2024” 5 produktów i 2 potrawy.
LAUREACI I WYRÓŻNIENI
NAJLEPSZY REGIONALNY PRODUKT ŻYWNOŚCIOWY
I. W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:
Podkategoria: produkty i przetwory mięsne
I nagroda: Danuta Jeruzalska i Andrzej Mądry ,,U Mądrego” spółka cywilna za pasztet pieczony z plastrami boczku
I nagroda: Janusz Zalarski Przetwórstwo Mięsne „Płatek” Spółka Jawna za szynkę wędzoną
Podkategoria: produkty i przetwory z ryb
I nagroda: nie przyznano
Podkategoria: produkty mleczne
I nagroda: Marek Bańka za ser Koziołek biały
I nagroda: Andrzej Lassak RHD za ser z mleka krowiego od rasy zachowawczej polskiej czerwono-białej ze śliwką sechlońską
Podkategoria: miody
I nagroda: Monika i Piotr Wożniak za miód ze spadzi iglastej
Wyróżnienia:
Szczepan Gawor Produkcja Wędlin ,,Jakość i Tradycja” za kiełbasę jałowcową
Natalia Drożdż ,,Naturalne” za kiełbasę wiejską tradycyjną
Dariusz Kmak Zakład Masarski za pieczeń z kamionki
Monika Kubik za bundz z kozieradką i czarnuszką
II. W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego:
Podkategoria: przetwory owocowe
I nagroda: Teresa Rygielska za kompot z wiśni łutówek
Podkategoria: przetwory warzywne
I nagroda: nie przyznano
Podkategoria: produkty zbożowe
I nagroda: nie przyznano
Podkategoria: wyroby cukiernicze
I nagroda: Aneta Pawłowska Gospodarstwo ekologiczne za kasiarza z suszoną śliwką
Wyróżnienia:
Anna Jasińska-Kruk za dynię w zalewie octowej
Manufaktura Żuru i Barszczu Sp. z o.o. Bracia Piskorkowie Adam i Antoni za barszcz biały na oryginalnym zakwasie
Władysław Gałgan Gospodarstwo Rolne za olej konopny
III. W kategorii napoje regionalne:
Podkategoria: napoje bezalkoholowe
I nagroda: Antoni Marcin Pawłowski Tłocznia soków ,,Pawłowski” za kwiaty lipy zalewane łososińskim sokiem tłoczonym z jabłek
Podkategoria: napoje alkoholowe
I nagroda: Sebastian Kuk Gospodarstwo Rolne „Winnica Bucze” za wino gorlickie białe
Wyróżnienia:
Aneta Pawłowska Gospodarstwo ekologiczne za syrop z kogutków
Uzdrowisko Wysowa S.A. za Franciszek – woda lecznicza mineralna
Zbigniew Krzyżak, Grażyna i Antoni Dudek Winnica ,,Chodorowa” za Hibernal – wino regionalne
Damian Kuc ,,Browar Stodoła” za piwo libuskie malinowe
Krzysztof Maurer Manufaktura Maurera spółka z o.o za nalewkę z pokrzywy
IV. Inne produkty regionalne:
I nagroda: Helena Kapcia za zalewajkę (zupa bida)
I nagroda: Natalia Drożdż ,,Naturalne” za bigos tradycyjny
Wyróżnienia:
Anna i Michał Sitek ,,Lavendziarnia Stoki 6” za hydrolat z kwiatów lawendy
Anna Poznańska ,,Zacisze Babci Ludwisi” za prawdziwkową sól
NAJLEPSZA POTRAWA REGIONALNA
I miejsce: Teresa Rygielska za rzodkie ziemnioki oraz gęś zatorską z dodatkiem karpiela
II miejsce: Stadnina Koni Huculskich „Gładyszów” – Karczma Huculanka za plaskankę serową oraz prażuchy po huculsku z baraniną i kapustą
III miejsce: Maria Dębińska „Babcia i Wnuki w Akcji” za pajdę furmana oraz pierogi ze świniobicia
Wyróżnienie:
KGW w Olchawie za zupę z zielonego groszku oraz pyzy nadziewane mięsem
KGW Popowice za krupnik oraz zawijańce wiejskie z ziemniakami i kapustą
Ponadto Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2024” następujące produkty:
- Boczek wiejski tradycyjny – Natalia Drożdż ,,Naturalne”
- Miód mniszkowo-spadziowy – Monika i Piotr Wożniak
- Żur – Manufaktura Żuru i Barszczu Sp. z o.o. Bracia Piskorkowie Adam i Antoni
- Muscari – wino białe półwytrawne – Zbigniew Krzyżak, Grażyna Dudek i Antoni Dudek Winnica ,,Chodorowa”
- Piwo pogórzańskie – Damian Kuc ,,Browar Stodoła”
oraz potrawy: rzodkie ziemnioki oraz gęś zatorską z dodatkiem karpiela – Teresa Rygielska