Facebook twitter
produkty regionalne produkty tradycyjne izba produktu regionalnego i lokalnego nasze kulinarne dziedzictwo

31 sierpnia 2024, Wrocław, województwo DOLNOŚLĄSKIE

Po rocznej przerwie finał wojewódzki konkursu na Dolnym Śląsku powrócił do Wrocławia. Odbył się na terenie Dolnośląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w trakcie imprezy ,,Dolnośląska Wieś Zaprasza”. Wydarzenie pokazywało kulinarne tradycje dolnośląskiej wsi, pielęgnowane przez Koła Gospodyń Wiejskich oraz lokalnych i regionalnych producentów żywności wysokiej jakości: pszczelarzy, serowarów, piernikarzy, sadowników, winiarzy, browarników, właścicieli gospodarstw rybackich oraz rolnych ukierunkowanych na hodowlę zwierząt gospodarskich, a także upraw ekologicznych. Zaprezentowanych zostało 56 produktów. Komisja nominowała do nagrody ,,Perła 2024” 6 produktów.

      

NAJLEPSZY REGIONALNY PRODUKT ŻYWNOŚCIOWY

        

I. W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:

Podkategoria: produkty i przetwory mięsne

I nagroda: nie przyznano

 

Podkategoria: produkty i przetwory z ryb

I nagroda: Raj Pstrąga za jesiotra wędzonego

 

Podkategoria: produkty mleczne

I nagroda: Lucyna Wańczyk ,,Wańczykówka” za Old Wańczyk

 

Podkategoria: miody

I nagroda: Pasieka Gutek za miód wrzosowy

I nagroda: Mirosław Dobrzański ,,Złoty Dar Natury” za miód ze spadzi liściastej

I nagroda: Pasieka Kubusia za miód lipowy

 

Wyróżnienia:

KGW w Nowym Waliszowie za mięso w wekach

   

   

II. W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego:

Podkategoria: przetwory owocowe

I nagroda: Małgorzata Masternak „Magia lawendy za mus malinowo-jeżynowy z nutą lawendy

 

Podkategoria: przetwory warzywne

I nagroda: nie przyznano

 

Podkategoria: produkty zbożowe

I nagroda: Gospodarstwo Rolne Majda za makaron orkiszowy

 

Podkategoria: wyroby cukiernicze

I nagroda: KGW w Nowym Waliszowie za korowol, korowaj

I nagroda: Stowarzyszenie Greków w Polsce za kurabiedes

 

Wyróżnienia:

Andrzej Gulej Gospodarstwo Rolne za buraczki marynowane w słoikach

Anna Kuśmierek-Rudy i Jacek Rudy Pierniki Wrocławskie – Piernikowe Dekoracje za śląskie chłopskie kęsy

 

          

III. W kategorii napoje regionalne:

Podkategoria: napoje bezalkoholowe

I nagroda: BM Bożena Pochodyła za bioJabłko jednoodmianowy sok jabłkowy odmiany Idared

 

Podkategoria: napoje alkoholowe

I nagroda: Tomasz Pilawka Gospodarstwo Rolne za solaris wino białe gronowe wytrawne

 

Wyróżnienia:

Maria Mazur za syrop z buraka cukrowego

Teresa Grudzień RHD ,,Maliny z Doliny” za sok malinowy naturalny 100%

Michał Sznajder Gospodarstwo Rolne Przetwórnia Warzyw za zakwas z kiszonego selera

Krzysztof Kozaczuk ,,Winnica Christopher” za COLONEL – wino gronowe czerwone wytrawne

BRS Barbara Harchala ,,Browar Świdnica” za pilsner świdnicki

           

IV. Inne produkty regionalne:

I nagroda: nie przyznano

Wyróżnienia: nie przyznano

 

Ponadto Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2024” następujące produkty:

  1. Wołowina sudecka dojrzewająca – Andrzej Szczypka Gospodarstwo Rolne ,,SZCZYPIORKI”
  2.  Ser podpuszczkowy dojrzewający „Maślany” – Igor Pietrzyk Przetwórstwo Farmerskie ,,Sery Ślubowskie”
  3. Miód wielokwiatowy – Rafał Klimkiewicz Pasieka „Gutek”
  4. Chleb ,,Vitafit ziarna” – Piotr Buszko RHD ,,Vitafit”
  5. Węgielek wałbrzyski – Anna Kuśmierek-Rudy i Jacek Rudy Pierniki Wrocławskie – Piernikowe Dekoracje
  6. ROMARLE – wino gronowe czerwone wytrawne – Krzysztof Kozaczuk ,,Winnica Christopher”