31 sierpnia 2024, Wrocław, województwo DOLNOŚLĄSKIE
Po rocznej przerwie finał wojewódzki konkursu na Dolnym Śląsku powrócił do Wrocławia. Odbył się na terenie Dolnośląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w trakcie imprezy ,,Dolnośląska Wieś Zaprasza”. Wydarzenie pokazywało kulinarne tradycje dolnośląskiej wsi, pielęgnowane przez Koła Gospodyń Wiejskich oraz lokalnych i regionalnych producentów żywności wysokiej jakości: pszczelarzy, serowarów, piernikarzy, sadowników, winiarzy, browarników, właścicieli gospodarstw rybackich oraz rolnych ukierunkowanych na hodowlę zwierząt gospodarskich, a także upraw ekologicznych. Zaprezentowanych zostało 56 produktów. Komisja nominowała do nagrody ,,Perła 2024” 6 produktów.
NAJLEPSZY REGIONALNY PRODUKT ŻYWNOŚCIOWY
I. W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:
Podkategoria: produkty i przetwory mięsne
I nagroda: nie przyznano
Podkategoria: produkty i przetwory z ryb
I nagroda: Raj Pstrąga za jesiotra wędzonego
Podkategoria: produkty mleczne
I nagroda: Lucyna Wańczyk ,,Wańczykówka” za Old Wańczyk
Podkategoria: miody
I nagroda: Pasieka Gutek za miód wrzosowy
I nagroda: Mirosław Dobrzański ,,Złoty Dar Natury” za miód ze spadzi liściastej
I nagroda: Pasieka Kubusia za miód lipowy
Wyróżnienia:
KGW w Nowym Waliszowie za mięso w wekach
II. W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego:
Podkategoria: przetwory owocowe
I nagroda: Małgorzata Masternak „Magia lawendy za mus malinowo-jeżynowy z nutą lawendy
Podkategoria: przetwory warzywne
I nagroda: nie przyznano
Podkategoria: produkty zbożowe
I nagroda: Gospodarstwo Rolne Majda za makaron orkiszowy
Podkategoria: wyroby cukiernicze
I nagroda: KGW w Nowym Waliszowie za korowol, korowaj
I nagroda: Stowarzyszenie Greków w Polsce za kurabiedes
Wyróżnienia:
Andrzej Gulej Gospodarstwo Rolne za buraczki marynowane w słoikach
Anna Kuśmierek-Rudy i Jacek Rudy Pierniki Wrocławskie – Piernikowe Dekoracje za śląskie chłopskie kęsy
III. W kategorii napoje regionalne:
Podkategoria: napoje bezalkoholowe
I nagroda: BM Bożena Pochodyła za bioJabłko jednoodmianowy sok jabłkowy odmiany Idared
Podkategoria: napoje alkoholowe
I nagroda: Tomasz Pilawka Gospodarstwo Rolne za solaris wino białe gronowe wytrawne
Wyróżnienia:
Maria Mazur za syrop z buraka cukrowego
Teresa Grudzień RHD ,,Maliny z Doliny” za sok malinowy naturalny 100%
Michał Sznajder Gospodarstwo Rolne Przetwórnia Warzyw za zakwas z kiszonego selera
Krzysztof Kozaczuk ,,Winnica Christopher” za COLONEL – wino gronowe czerwone wytrawne
BRS Barbara Harchala ,,Browar Świdnica” za pilsner świdnicki
IV. Inne produkty regionalne:
I nagroda: nie przyznano
Wyróżnienia: nie przyznano
Ponadto Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2024” następujące produkty:
- Wołowina sudecka dojrzewająca – Andrzej Szczypka Gospodarstwo Rolne ,,SZCZYPIORKI”
- Ser podpuszczkowy dojrzewający „Maślany” – Igor Pietrzyk Przetwórstwo Farmerskie ,,Sery Ślubowskie”
- Miód wielokwiatowy – Rafał Klimkiewicz Pasieka „Gutek”
- Chleb ,,Vitafit ziarna” – Piotr Buszko RHD ,,Vitafit”
- Węgielek wałbrzyski – Anna Kuśmierek-Rudy i Jacek Rudy Pierniki Wrocławskie – Piernikowe Dekoracje
- ROMARLE – wino gronowe czerwone wytrawne – Krzysztof Kozaczuk ,,Winnica Christopher”