31 sierpnia 2024, Przelewice, województwo ZACHODNIOPOMORSKIE
W sierpniową, pogodną sobotę w Ogrodach przelewickich, w Centrum Kultury Obszarów Wiejskich i Edukacji Ekologicznej w Przelewicach odbył się finał regionalny XXIII edycji konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów. Od kilku już lat prezentowane i oceniane są produkty z różnych zakątków regionu.
Pięcioosobowa Komisja po degustacji zaprezentowanych produktów oceniła je i postanowiła przyznać następujące nagrody i wyróżnienia:
I. W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:
Podkategoria: produkty i przetwory mięsne
I nagroda:
Szynka Pradziada – Helena Florczak, Masar Sp. z o.o.
Podkategoria: produkty i przetwory z ryb
I nagroda:
Nie przyznano
Podkategoria: produkty mleczne
I nagroda:
Nie było produktów
Podkategoria: miody
I nagroda:
Miód Drahimski wrzosowy – Konrad Fujarski, Miody Fujarskich
Miód wytłaczany z odsklepin – Grzegorz Fujarski, Pasieka Fujarskich
Wyróżnienia:
Ryby wędzone – Tomasz Różak, Stary Młyn nad Tywą
Pasztet z dziczyzny – KGW w Strzyżewie
Miód wrzosowy – Łukasz Kłosowski, Miody z Puszczy Barlineckiej
II. W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego:
Podkategoria: przetwory owocowe
I nagroda:
Dżem z czerwonej porzeczki – Jolanta Łapińska
Podkategoria: przetwory warzywne
I nagroda:
Konfitura cebulowa zachodniopomorska – Witold Miśtak
Podkategoria: produkty zbożowe
I nagroda:
Kołacz woliński – Katarzyna Borko-Bukała, Manufaktura na Trygława
Podkategoria: wyroby cukiernicze
I nagroda:
Szarlotka wolińska – Krystyna Choroszkiewicz, Stowarzyszenie Sołtysów Ziemi Wolińskiej
Wyróżnienia:
Konfitura wiśniowa z płatkami róży – Bożena Jaszczowska, Gospodarstwo ekologiczne „Sedina”
Sernik gotowany – Anna Frymus, KGW „Wodzisławianki”
III. W kategorii napoje regionalne:
Podkategoria: napoje bezalkoholowe
I nagroda:
Podpiwek z Wyspy Wolin – Marzena Szulińska, KGW Dargobądz
Podkategoria: napoje alkoholowe
I nagroda:
Nalewka z czarnej porzeczki – Melania Prokopiak
Wyróżnienia:
Syrop z mięty – Iwona Budzińska, Towarzystwo Przyjaciół Karska i Okolic
Nalewka z białej i czerwonej porzeczki – Ewa Czerwińska
IV. Inne produkty regionalne:
I nagroda:
Pierogi z wędzonym linem – Jolanta Stańczyk, KGW z Linówka
Wyróżnienia:
Pierogi z fasolą i ziemniakami – Maria Rożuk. KGW w Cieszysławiu „Żabki”
Ponadto Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2024” następujące produkty:
- Szynka wędzona wieprzowa – Alicja i Jan Szpringer
- Dargobądzki paprykarz – Marzena Szulińska, KGW Dargobądz
- Miód gryczany – Maria i Jan Kołosowscy, Miody Puszczy Barlineckiej
- Chleb dębnowski – Aneta i Stanisław Dobropolscy
- Piwo połczyńskie – Browar Połczyn Zdrój Sp. z o.o.