Facebook twitter
produkty regionalne produkty tradycyjne izba produktu regionalnego i lokalnego nasze kulinarne dziedzictwo

31 sierpnia 2024, Przelewice, województwo ZACHODNIOPOMORSKIE

W sierpniową, pogodną sobotę w Ogrodach przelewickich, w Centrum Kultury Obszarów Wiejskich i Edukacji Ekologicznej w Przelewicach odbył się finał regionalny XXIII edycji konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów. Od kilku już lat prezentowane i oceniane są produkty z różnych zakątków regionu.

Pięcioosobowa Komisja po degustacji zaprezentowanych produktów oceniła je i postanowiła przyznać następujące nagrody i wyróżnienia:

 

I. W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:

 

Podkategoria: produkty i przetwory mięsne

I nagroda:

Szynka Pradziada – Helena Florczak, Masar Sp. z o.o.

Podkategoria: produkty i przetwory z ryb

I nagroda:

Nie przyznano

  
Podkategoria: produkty mleczne

I nagroda:

Nie było produktów


Podkategoria: miody

I nagroda:

Miód Drahimski wrzosowy – Konrad Fujarski, Miody Fujarskich

Miód wytłaczany z odsklepin – Grzegorz Fujarski, Pasieka Fujarskich

 

Wyróżnienia:

Ryby wędzone – Tomasz Różak, Stary Młyn nad Tywą

Pasztet z dziczyzny – KGW w Strzyżewie

Miód wrzosowy – Łukasz Kłosowski, Miody z Puszczy Barlineckiej

 

           

II. W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego:

Podkategoria: przetwory owocowe

I nagroda:

Dżem z czerwonej porzeczki – Jolanta Łapińska

Podkategoria: przetwory warzywne

I nagroda:

Konfitura cebulowa zachodniopomorska – Witold Miśtak

 

Podkategoria: produkty zbożowe

I nagroda:

Kołacz woliński – Katarzyna Borko-Bukała, Manufaktura na Trygława

 

Podkategoria: wyroby cukiernicze

I nagroda:

Szarlotka wolińska – Krystyna Choroszkiewicz, Stowarzyszenie Sołtysów Ziemi Wolińskiej

 

Wyróżnienia:

Konfitura wiśniowa z płatkami róży – Bożena Jaszczowska, Gospodarstwo ekologiczne „Sedina”

Sernik gotowany – Anna Frymus, KGW „Wodzisławianki”

 

III. W kategorii napoje regionalne:

Podkategoria: napoje bezalkoholowe

I nagroda:

Podpiwek z Wyspy Wolin – Marzena Szulińska, KGW Dargobądz

 

Podkategoria: napoje alkoholowe

I nagroda:

Nalewka z czarnej porzeczki – Melania Prokopiak


Wyróżnienia:

Syrop z mięty – Iwona Budzińska, Towarzystwo Przyjaciół Karska i Okolic

Nalewka z białej i czerwonej porzeczki – Ewa Czerwińska

 

IV. Inne produkty regionalne:

I nagroda:

Pierogi z wędzonym linem – Jolanta Stańczyk, KGW z Linówka

Wyróżnienia:

Pierogi z fasolą i ziemniakami – Maria Rożuk. KGW w Cieszysławiu „Żabki”

 

Ponadto Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2024” następujące produkty:

  1. Szynka wędzona wieprzowa – Alicja i Jan Szpringer
  2. Dargobądzki paprykarz – Marzena Szulińska, KGW Dargobądz
  3. Miód gryczany – Maria i Jan Kołosowscy, Miody Puszczy Barlineckiej
  4. Chleb dębnowski – Aneta i Stanisław Dobropolscy
  5. Piwo połczyńskie – Browar Połczyn Zdrój Sp. z o.o.