Facebook twitter
produkty regionalne produkty tradycyjne izba produktu regionalnego i lokalnego nasze kulinarne dziedzictwo

28 lipca 2024, Chorzów, województwo ŚLĄSKIE

Wojewódzki finał konkursu już kolejny rok z rzędu odbywa się na terenie Górnośląskiego Parku Etnograficznego w Chorzowie w trakcie ,,Jarmarku Produktów Tradycyjnych”. Śląska tradycja kulinarna to zbiór praktyk i przepisów sztuki kulinarnej, które są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Jest to kuchnia o bogatej historii, oparta na lokalnych składnikach i wpływach różnych kultur, takich jak polska, niemiecka, żydowska, czeska i austriacka. W trakcie tegorocznej edycji konkursu można było się przekonać się, co warto zjeść i wypić w poszczególnych mikroregionach województwa. Bogactwo śląskiej spiżarni zaprezentowały koła gospodyń wiejskich, właściciele gospodarstw agroturystycznych i ekologicznych oraz producenci żywności tradycyjnej: masarze, serowarze, piekarze, cukiernicy czy pszczelarze. Zaprezentowano 56 produktów i 18 potraw. Komisja nominowała do nagrody ,,Perła 2024” 6 produktów i 2 potrawy.

 

NAJLEPSZY REGIONALNY PRODUKT ŻYWNOŚCIOWY

I. W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:

Podkategoria: produkty i przetwory mięsne

I nagroda: Tadeusz Wantulak za kiełbasę baranią dojrzewającą

I nagroda: Sławomir Czekaj Rolniczy Handel Detaliczny za wołowinę wędzoną

 

Podkategoria: produkty i przetwory z ryb

I nagroda: nie przyznano

 

Podkategoria: produkty mleczne

I nagroda: Jakub Wątor „Dalidówka Sery Kozie i Krowie” za kwaśne mleko

 

Podkategoria: miody

I nagroda: Mariusz Zagała „Pasieka w Sercu Jury” za miód nawłociowy

 

Wyróżnienia:

Stanisław Panek PPHU za pasztetową w jelicie naturalnym

Aneta Nogowczyk „Zagroda Edukacyjna u Źródeł” za bundz wędzony

 

 

II. W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego:

Podkategoria: przetwory owocowe

I nagroda: KGW Golce za powidła agrestowe

 

Podkategoria: przetwory warzywne

I nagroda: nie przyznano

 

Podkategoria: produkty zbożowe

I nagroda: Stefan Friedek Wytwórnia Makaronów za nudle śląskie

I nagroda: Consonni Sp. z o.o. sp. k. za chleb z sabatnika

 

Podkategoria: wyroby cukiernicze

I nagroda: Ewangelickie Stowarzyszenie Maria-Marta za szulki

I nagroda: Aleksandra Rycharska i Michał Parkitny PPH „Aleksandra” s.c. za rogaliki częstochowskie

 

Wyróżnienia:

Tomasz Mrowiec ,,Agromrówka” za buchtę drożdżową z owocami i posypką

Ryszard Tkacz ,,Wyroby Cukiernicze” za będziński wianuszek dożynkowy

 

III. W kategorii napoje regionalne:

Podkategoria: napoje bezalkoholowe

I nagroda: nie przyznano

 

Podkategoria: napoje alkoholowe

I nagroda: Lech Sikora ,,Winnica Laguna” za wino Motyle

 

Wyróżnienia:

Ewa Zawadzka „Nawłociowa Pasieka” za herbatę z ogrodu „Skarby Biskupic”

Przemysław Rapacz za nalewkę z czarnego bzu

KGW Pradlanki za nalewkę z rokitnika

 

IV. Inne produkty regionalne:

I nagroda: Sylwia i Leszek Szczotka Gospodarstwo Rolne za pszczyńskie grzybki

 

Wyróżnienia:

Krystyna Halabowska za olej z ostropestu

Małgorzata Solich KGW Popielów-Radziejów za kłobuszki

 

   

NAJLEPSZA POTRAWA REGIONALNA

I miejsce: Gospodarstwo Rolne „Kudłaty Zakątek” za kartoffelsalat oraz tradycyjną roladę śląską z czornymi kluskami i modrą kapustą

II miejsce: KGW Popielów-Radziejów za germuszkę oraz schab sztygarski, kluski śląskie i modrą kapustę

III miejsce: Joachim Marczinski Gospodarstwo Ogrodniczo-Hodowlane „Zagroda na pograniczu” za zupę z młodzików oraz młodziki pieczone na maśle

 

Wyróżnienie:

KGW „Pradlanki” za polewkę oraz kućmok

Macierz Ziemi Cieszyńskiej koło Drogomyśl za kompot z pieczek oraz  groch z pieczkami

 

Ponadto Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2024” następujące produkty:

  1. Szynka dojrzewająca z jagnięciny – Andrzej Pilch Gospodarstwo Rolne
  2. Miód leśny – Hanna i Karol Pniok ,,Pasieka Pszczela”
  3. Ogórki omy Hildy – Joachim Marczinski Gospodarstwo Ogrodniczo-Hodowlane „Zagroda na pograniczu”
  4. Pisarzowicki kołocz weselny – dożynkowy – Ilona Pudełko FEST-PARK Cukiernictwo
  5. Wiślańska herbata z zielin – Aneta Nogowczyk „Zagroda Edukacyjna u Źródeł”
  6. Miód pitny Starowiejski dwojniak jakościowy z mieszanki miodów – Aneta i Grzegorz Śliwka ,,Pasieka Skowronek”

oraz potrawy: zupa z młodzików i młodziki pieczone na maśle – Joachim Marczinski Gospodarstwo Ogrodniczo-Hodowlane „Zagroda na pograniczu”.