28 lipca 2024, Chorzów, województwo ŚLĄSKIE
Wojewódzki finał konkursu już kolejny rok z rzędu odbywa się na terenie Górnośląskiego Parku Etnograficznego w Chorzowie w trakcie ,,Jarmarku Produktów Tradycyjnych”. Śląska tradycja kulinarna to zbiór praktyk i przepisów sztuki kulinarnej, które są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Jest to kuchnia o bogatej historii, oparta na lokalnych składnikach i wpływach różnych kultur, takich jak polska, niemiecka, żydowska, czeska i austriacka. W trakcie tegorocznej edycji konkursu można było się przekonać się, co warto zjeść i wypić w poszczególnych mikroregionach województwa. Bogactwo śląskiej spiżarni zaprezentowały koła gospodyń wiejskich, właściciele gospodarstw agroturystycznych i ekologicznych oraz producenci żywności tradycyjnej: masarze, serowarze, piekarze, cukiernicy czy pszczelarze. Zaprezentowano 56 produktów i 18 potraw. Komisja nominowała do nagrody ,,Perła 2024” 6 produktów i 2 potrawy.
NAJLEPSZY REGIONALNY PRODUKT ŻYWNOŚCIOWY
I. W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:
Podkategoria: produkty i przetwory mięsne
I nagroda: Tadeusz Wantulak za kiełbasę baranią dojrzewającą
I nagroda: Sławomir Czekaj Rolniczy Handel Detaliczny za wołowinę wędzoną
Podkategoria: produkty i przetwory z ryb
I nagroda: nie przyznano
Podkategoria: produkty mleczne
I nagroda: Jakub Wątor „Dalidówka Sery Kozie i Krowie” za kwaśne mleko
Podkategoria: miody
I nagroda: Mariusz Zagała „Pasieka w Sercu Jury” za miód nawłociowy
Wyróżnienia:
Stanisław Panek PPHU za pasztetową w jelicie naturalnym
Aneta Nogowczyk „Zagroda Edukacyjna u Źródeł” za bundz wędzony
II. W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego:
Podkategoria: przetwory owocowe
I nagroda: KGW Golce za powidła agrestowe
Podkategoria: przetwory warzywne
I nagroda: nie przyznano
Podkategoria: produkty zbożowe
I nagroda: Stefan Friedek Wytwórnia Makaronów za nudle śląskie
I nagroda: Consonni Sp. z o.o. sp. k. za chleb z sabatnika
Podkategoria: wyroby cukiernicze
I nagroda: Ewangelickie Stowarzyszenie Maria-Marta za szulki
I nagroda: Aleksandra Rycharska i Michał Parkitny PPH „Aleksandra” s.c. za rogaliki częstochowskie
Wyróżnienia:
Tomasz Mrowiec ,,Agromrówka” za buchtę drożdżową z owocami i posypką
Ryszard Tkacz ,,Wyroby Cukiernicze” za będziński wianuszek dożynkowy
III. W kategorii napoje regionalne:
Podkategoria: napoje bezalkoholowe
I nagroda: nie przyznano
Podkategoria: napoje alkoholowe
I nagroda: Lech Sikora ,,Winnica Laguna” za wino Motyle
Wyróżnienia:
Ewa Zawadzka „Nawłociowa Pasieka” za herbatę z ogrodu „Skarby Biskupic”
Przemysław Rapacz za nalewkę z czarnego bzu
KGW Pradlanki za nalewkę z rokitnika
IV. Inne produkty regionalne:
I nagroda: Sylwia i Leszek Szczotka Gospodarstwo Rolne za pszczyńskie grzybki
Wyróżnienia:
Krystyna Halabowska za olej z ostropestu
Małgorzata Solich KGW Popielów-Radziejów za kłobuszki
NAJLEPSZA POTRAWA REGIONALNA
I miejsce: Gospodarstwo Rolne „Kudłaty Zakątek” za kartoffelsalat oraz tradycyjną roladę śląską z czornymi kluskami i modrą kapustą
II miejsce: KGW Popielów-Radziejów za germuszkę oraz schab sztygarski, kluski śląskie i modrą kapustę
III miejsce: Joachim Marczinski Gospodarstwo Ogrodniczo-Hodowlane „Zagroda na pograniczu” za zupę z młodzików oraz młodziki pieczone na maśle
Wyróżnienie:
KGW „Pradlanki” za polewkę oraz kućmok
Macierz Ziemi Cieszyńskiej koło Drogomyśl za kompot z pieczek oraz groch z pieczkami
Ponadto Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2024” następujące produkty:
- Szynka dojrzewająca z jagnięciny – Andrzej Pilch Gospodarstwo Rolne
- Miód leśny – Hanna i Karol Pniok ,,Pasieka Pszczela”
- Ogórki omy Hildy – Joachim Marczinski Gospodarstwo Ogrodniczo-Hodowlane „Zagroda na pograniczu”
- Pisarzowicki kołocz weselny – dożynkowy – Ilona Pudełko FEST-PARK Cukiernictwo
- Wiślańska herbata z zielin – Aneta Nogowczyk „Zagroda Edukacyjna u Źródeł”
- Miód pitny Starowiejski dwojniak jakościowy z mieszanki miodów – Aneta i Grzegorz Śliwka ,,Pasieka Skowronek”
oraz potrawy: zupa z młodzików i młodziki pieczone na maśle – Joachim Marczinski Gospodarstwo Ogrodniczo-Hodowlane „Zagroda na pograniczu”.