2 czerwca 2024, Moszna, województwo OPOLSKIE
Drugi rok z rzędu wojewódzki finał konkursu został rozstrzygnięty podczas ,,Święta Województwa Opolskiego” w bajecznej scenerii Zamku w Mosznej. Mieszkańcy regionu po raz kolejny pokazali, że Opolszczyzna to prawdziwy tygiel kulinarny. Prezentowały się zarówno specjały śląskie, jak i kresowe. Wśród uczestników dominowały KGW, lokalni serowarze, masarze, piekarze, cukiernicy, pszczelarze, winiarze, browarnicy, nalewkarze oraz właściciele gospodarstw agroturystycznych i restauratorzy.
W strefie „Opolskie ze smakiem” odbywało się wiele ciekawych i smacznych wydarzeń, m.in. pokazy gotowania z degustacją, potraw przygotowanych na bazie produktów regionalnych z europejskim oznaczeniem geograficznym. Najmłodsi uczestnicy strefy mogli wziąć udział w warsztatach dekorowania ciasteczek, czy w warsztatach zielarskich. Podczas wydarzenia można było także zakupić żywność wysokiej jakości od producentów zrzeszonych w inicjatywie ,,Opolskie ze smakiem”.
Zaprezentowano 80 produktów i 18 potraw. Komisja nominowała do nagrody ,,Perła 2024” 8 produktów i 4 potrawy.
Wyniki:
NAJLEPSZY REGIONALNY PRODUKT ŻYWNOŚCIOWY
I. W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:
Podkategoria: produkty i przetwory mięsne
I nagroda: Krystyna Henzel Gospodarstwo agroturystyczne „Ranczo w dolinie Odry” za kiełbasę z kozy w krauzie
Podkategoria: produkty i przetwory z ryb
I nagroda: KGW Kijów za sandacza otmuchowskiego
Podkategoria: produkty mleczne
I nagroda: Aneta Pająk Kozia ferma za dymioną kozę – ser kozi wędzony
I nagroda: OSM w Oleśnie za Klimek ser twarogowy w solance
Podkategoria: miody
I nagroda: Kewin Kroll Pasieka ,,Zapylone” za miód z sadu
Wyróżnienia:
Jan Gorzelik Gospodarstwo rolne za metkę
KGW w Dąbrowie za jesiotra opolskiego
Aleksandra Wierszak za ser twarogowy kozi
Piotr Paterok Wiejskie Dobroci za izbicki ser smażony
Szczepan Mały za miód ze spadzi iglastej
II. W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego:
Podkategoria: przetwory owocowe
I nagroda: nie przyznano
Podkategoria: przetwory warzywne
I nagroda: nie przyznano
Podkategoria: produkty zbożowe
I nagroda: nie przyznano
Podkategoria: wyroby cukiernicze
I nagroda: Maria Magosz Cukiernia Magosz za kraple – pączki
I nagroda: KGW w Bogdanowicach za tort Pani Rejentowej – weselny
I nagroda: KGW Głogówek Winiary za piernik z latwergą
Wyróżnienia:
Lidia Fronia za pflaumus
SKGW w Chróścinie za cykatę z rabarbaru
III. W kategorii napoje regionalne:
Podkategoria: napoje bezalkoholowe
I nagroda: KGW w Wawelnie za mjodek imbirowy Omy Hejdli
Podkategoria: napoje alkoholowe
I nagroda: Browar Opolski za piwo Hubertus Saison
Wyróżnienia:
Renata i Joachim Czichon za sok jabłkowy
SKGW Chrzelice za nalewkę miętową
IV. Inne produkty regionalne:
I nagroda: KGW w Dąbrowie za murzin
Wyróżnienia:
nie przyznano
NAJLEPSZA POTRAWA REGIONALNA
I miejsce: Restauracja ,,Opolanka” za polewkę oraz roladę z karpia z kapustą czerwoną i kluskami
II miejsce: KGW w Zwanowicach za zupę fasolową z wędzoną śliwką i łazankami oraz królika w śmietanie z ziemniakami i buraczkami
III miejsce: KGW Zimna Wódka za żur na swojskiej maślance oraz polędwiczkę wieprzową w specjalnej otoczce z kudłatymi kluskami i młodą kapustą
Wyróżnienia: KGW Kuniów za zupę Omy Moni oraz kluski nadziane krupniokiem okraszane cebulką
Ponadto Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2024” następujące produkty:
- „Namysłowski złoty” – Anna Smreczak
- Rudnicki miód akacjowy – Andrzej Krzak PPHU Gospodarstwo Pasieczne „MAJA”
- Miód leśny nektarowo-spadziowy – Katarzyna Maryniak Pasieka ,,Opawska Barć”
- Chałka – Gminna Spółdzielnia ,,Samopomoc Chłopska” Praszka
- Krajanki z serem, makiem, jabłkiem – Maria Magosz Cukiernia Magosz
- Windbojtle – Lidia Fronia
- Tort śląski – Stowarzyszenie ,,Nasze Górki”
- Rumtopf – KGW Kazimierz
I potrawy: polewkę i roladę z karpia z kapustą czerwoną i kluskami – Restauracja Opolanka sp. z o. o, a także zupę fasolową z wędzoną śliwką i łazankami oraz królika w śmietanie z ziemniakami i buraczkami – KGW w Zwanowicach