Facebook twitter
produkty regionalne produkty tradycyjne izba produktu regionalnego i lokalnego nasze kulinarne dziedzictwo

2 czerwca 2024, Moszna, województwo OPOLSKIE

Drugi rok z rzędu wojewódzki finał konkursu został rozstrzygnięty podczas ,,Święta Województwa Opolskiego” w bajecznej scenerii Zamku w Mosznej. Mieszkańcy regionu po raz kolejny pokazali, że Opolszczyzna to prawdziwy tygiel kulinarny. Prezentowały się zarówno specjały śląskie, jak i kresowe. Wśród uczestników dominowały KGW, lokalni serowarze, masarze, piekarze, cukiernicy, pszczelarze, winiarze, browarnicy, nalewkarze oraz właściciele gospodarstw agroturystycznych i restauratorzy.

W strefie „Opolskie ze smakiem” odbywało się wiele ciekawych i smacznych wydarzeń, m.in. pokazy gotowania z degustacją, potraw przygotowanych na bazie produktów regionalnych z europejskim oznaczeniem geograficznym. Najmłodsi uczestnicy strefy mogli wziąć udział w warsztatach dekorowania ciasteczek, czy w warsztatach zielarskich. Podczas wydarzenia można było także zakupić żywność wysokiej jakości od producentów zrzeszonych w inicjatywie ,,Opolskie ze smakiem”.

Zaprezentowano 80 produktów i 18 potraw. Komisja nominowała do nagrody ,,Perła 2024” 8 produktów i 4 potrawy.

 

Wyniki:

NAJLEPSZY REGIONALNY PRODUKT ŻYWNOŚCIOWY

I.  W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:

Podkategoria: produkty i przetwory mięsne

I nagroda: Krystyna Henzel Gospodarstwo agroturystyczne „Ranczo w dolinie Odry” za kiełbasę z kozy w krauzie

 

Podkategoria: produkty i przetwory z ryb

I nagroda: KGW Kijów za sandacza otmuchowskiego

 

Podkategoria: produkty mleczne

I nagroda: Aneta Pająk Kozia ferma za dymioną kozę – ser kozi wędzony

I nagroda: OSM w Oleśnie za Klimek ser twarogowy w solance

 

Podkategoria: miody

I nagroda: Kewin Kroll Pasieka ,,Zapylone” za miód z sadu

 

Wyróżnienia:

Jan Gorzelik Gospodarstwo rolne za metkę

KGW w Dąbrowie za jesiotra opolskiego

Aleksandra Wierszak za ser twarogowy kozi

Piotr Paterok Wiejskie Dobroci za izbicki ser smażony

Szczepan Mały za miód ze spadzi iglastej

 

II. W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego:

 

Podkategoria: przetwory owocowe

I nagroda: nie przyznano

Podkategoria: przetwory warzywne

I nagroda: nie przyznano

 

Podkategoria: produkty zbożowe

I nagroda: nie przyznano

 

Podkategoria: wyroby cukiernicze

I nagroda: Maria Magosz Cukiernia Magosz za kraple – pączki

I nagroda: KGW w Bogdanowicach za tort Pani Rejentowej – weselny

I nagroda: KGW Głogówek Winiary za piernik z latwergą


Wyróżnienia:

Lidia Fronia za pflaumus

SKGW w Chróścinie za cykatę z rabarbaru

 

III. W kategorii napoje regionalne:

 

Podkategoria: napoje bezalkoholowe

I nagroda: KGW w Wawelnie za mjodek imbirowy Omy Hejdli

 

Podkategoria: napoje alkoholowe

I nagroda: Browar Opolski za piwo Hubertus Saison

 

Wyróżnienia:

Renata i Joachim Czichon za sok jabłkowy

SKGW Chrzelice za nalewkę miętową

 

IV.  Inne produkty regionalne:

 

I nagroda: KGW w Dąbrowie za murzin

 

Wyróżnienia:

nie przyznano

 

NAJLEPSZA POTRAWA REGIONALNA

I miejsce: Restauracja ,,Opolanka” za polewkę oraz roladę z karpia z kapustą czerwoną i kluskami

II miejsce: KGW w Zwanowicach za zupę fasolową z wędzoną śliwką i łazankami oraz królika w śmietanie z ziemniakami i buraczkami

III miejsce: KGW Zimna Wódka za żur na swojskiej maślance oraz polędwiczkę wieprzową w specjalnej otoczce z kudłatymi kluskami i młodą kapustą

 

Wyróżnienia: KGW Kuniów za zupę Omy Moni oraz kluski nadziane krupniokiem okraszane cebulką

 

Ponadto Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2024” następujące produkty:

  1. „Namysłowski złoty” – Anna Smreczak
  2. Rudnicki miód akacjowy – Andrzej Krzak PPHU Gospodarstwo Pasieczne „MAJA”
  3. Miód leśny nektarowo-spadziowy – Katarzyna Maryniak Pasieka ,,Opawska Barć”
  4. Chałka – Gminna Spółdzielnia ,,Samopomoc Chłopska” Praszka
  5. Krajanki z serem, makiem, jabłkiem – Maria Magosz Cukiernia Magosz
  6. Windbojtle – Lidia Fronia
  7. Tort śląski – Stowarzyszenie ,,Nasze Górki”
  8. Rumtopf – KGW Kazimierz

 

I potrawy: polewkę i roladę z karpia z kapustą czerwoną i kluskami – Restauracja Opolanka sp. z o. o, a także zupę fasolową z wędzoną śliwką i łazankami oraz królika w śmietanie z ziemniakami i buraczkami – KGW w Zwanowicach