Perły 2013
XIII edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”
„Perła 2013” – „PRODUKT”
Woj. dolnośląskie
- Makaron Witomari – Marzena i Leszek Ciastoń
- Ślężański olej rzepakowy – Krzysztof Dziaduch PPHU Ol-Vita
Woj. kujawsko-pomorskie
- Bania borowiacka – Zenobia Majka, KGW w Tucholi
- Kujawiok-wielkanocna baba drożdżowa – Anna Patyk
Woj. lubelskie
- Dzik pieczony w skórze z farszem – Wiesław Wójcik
- Piernik lubelski – Anna Sawa
Woj. lubuskie
- Chleb ze starego pieca – Ryszard Kapica
- Miód leśny wielokwiatowy z lasów lubuskich – Wiesław Dudek
- Piwo miodowe – Edward Wilk Browar „EDI”
Woj. łódzkie (laureaci Łódzkiego Tygla)
- Tatarczuch – Marcjanna i Sławomir Skalscy
- Wędzonki zaborowskie – Daniel Czapnik
Woj. mazowieckie
- Szynka dębowa z tynki – Martyna Częścik
- Słoneczny olej lniany – Krzysztof Kowalski
Woj. małopolskie
- Szynka Podstolego – Szymon Gawor
- Sadeckie lody tradycyjne – Bernadetta Argasińska, Dariusz Kopeć-Argasiński
- Fasolówka z fasoli „Piękny Jaś” – Janina Molek
Woj. opolskie
- Kandybał – Łucja Skalska
Woj. podkarpackie
- Ser kozi dojrzewający Pułanka – Lucyna Cwynar
- Sok różany – Stowarzyszenie „Kobiety Razem”
- Śliwowica krzeszowska – Joanna Polnicka
Woj. podlaskie
- Kindziuk sokólski dojrzewający – Łukasz Ancypo
- Klinek – Halina Raducha, Dąbrowskie Stowarzyszenie Produktów Regionalnych
- Napoleon (Napoleonas) – Regina Pik
Woj. pomorskie (laureaci Pomorskich Smaków)
- Czarny salceson ozorkowy „blutka” – Brygida i Andrzej Kąkol
- Chleb żytni na zakwasie i kozim mleku – Barbara Michalak, gosp. „Od Kaszuba”
Woj. śląskie
- Szplitry – Cukiernia i Piekarnia Bączkowiczów, Radzionkowo
- Pasztet szefa z Pniowa – Zakład Mięsny Pniów
- Pszczyński krupnik Frickego – Józef Przybyła, Pszczyna
Woj. świętokrzyskie
- Twaróg z Pierzchnicy – Gminna Mleczarnia Sp. Z o.o Pierzchnica
- Szynka dyszka – Agnieszka i Zdzisław Nowakowie, „Staropolska garmażerka”
- Miód nektarowo-spadziowy napękowski – Marta Bęben
Woj. wielkopolskie
- Babka królewska – Jan Vogt
- Olej z dyni, olej z korbola – Krystyna i Jerzy Just SEMCO
- Serek twarogowy witoldziński – Joanna Jarmuż
Woj. zachodniopomorskie
- Nalewka na owocach z czarnego bzu – Bożena i Ryszard Jaszczowscy
- Karp po dzwonowsku – M.B.H.U MODEHPOLMO
„Perła 2013” – POTRAWY
DOLOŚLĄSKIE
Agroturystyczne gosp. „Świerkowe siedlisko” Andrzej Jasieński – za kwasek włościciański i golce w sosie grzybowym
KUJAWSKO-POMORSKIE
Grażyna Jędrzejewska i Genowefa Grudnicka z Koła Gospodyń Wiejskich "Jagna" z Tłuchowa (jest Tołuchowa) – za faćkę i gugiel.
LUBELSKIE
Gminne Koło Aktywnych Kobiet w Fajsławicach – za pieczonego w ziołach karpia.
Elżbieta Wójcik z restauracji Koncertowa" w Lublinie – za zupę jabłkową i izbickie golasy zawinięte w liście chrzanowe z pierogami ze smażonych ziemniaków
LUBUSKIE
Gospodarstwo Agroturystyczne "Roma" (Zdroisko) – za zupę kurkową i szynkę z dzika pieczoną, podaną kluchami ziemniaczanymi, czerwoną kapustą z rodzynkami, gruszkami marynowanymi z nadzieniem z żurawin i śliwkami marynowanymi
MAŁOPOLSKIE
Gospodarstwo Agroturystyczne z Witowa, Janina i Józef Zborowscy – za "Obiad góralski": kartoflana zupa „zaporoska” z truflami górskimi i "hałuski z liskami” (kluseczki z kurkami) i kompotem z borówek i leśnych malin.
MAZOWSZE
Wspólnota Lokalna Powiatu Legionowskiego, Anna Gajewska, Teresa Krzyczkowska i Janina Jakubowska – za zupę grzybową z kluseczkami i zegrzyńskiego sandacza zapiekanego w śmietanie na warzywach z pietruszkową posypką
Jadwiga Dobaczewska, Teresa Foliszewska PPHU AKSAMIT-Gospodarstwo Agroturystyczne Rancho Aksamitka – za żurek babci Lodzi
OPOLSZCZYZNA
Restauracja "Złoty Kłos" z Rzędowa – za "niedzielny obiad": rosół z domowym makaronem oraz udko z kaczki z kluskami i kapustą czerwoną.
POMORSKIE
Gospodarstwo Agroturystyczne „Pod Jeleniem” Adam Pozorski – za roladę z jelenia z farszem z dziczyzny
ŚLĄSKIE
Restauracja Stara Piekarnia z Pszczyny – za Udko z gęsi na sposób piekarza, nadziane porem i jabłkiem, duszone w gęsim tłuszczu.
WIELKOPOLSKA
Jacek Nowicki – za kulki pasztetowe w sosie chrzanowym oraz policzki złotnickie w sosie musztardowym
ZACHODNIOPOMORSKIE
Krystyna i Andrzej Hapka z folwarku Biernów-Park, Połczyn Zdrój – za budyń z grzybów oraz sarnę duszoną z cebulą i suszona dynią
Restauracja DUNE ze Świnoujścia, Andrzej Waleczko i Karolina Szyrocka – za uznamską zupę rybną i dorsza na torciku z grillowanych warzyw w sosie
„Klucz do Polskiej Spiżarni”
- Kujawsko-pomorskie – Stowarzyszenie KGW Jagna w Tłuchowie
- Lubelskie – Przedsiębiorstwo Społeczne "Pro Bono"
- Lubuskie – Przemysław Karwowski, znawca i propagator tradycji winiarskich
- Mazowieckie – Wioletta i Dariusz Marcinowscy, rolnicy
- Wielkopolskie – Marek Gąsiorowski, ekspert w dziedzinie żywności tradycyjnej i naturalnej
- Zachodniopomorskie – Bolesław Sobolewski, restaurator