Facebook twitter
produkty regionalne produkty tradycyjne izba produktu regionalnego i lokalnego nasze kulinarne dziedzictwo
Nasze Kulinarne Dziedzictwo Jakość Tradycja

Oddział na Mazowszu

W Siedlcach, 20 października br., na terenie Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego odbyło się zebranie założycielskie  Oddziału Mazowieckiego Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Jest to siódmy oddział Izby, a czwarty posiadający osobowość prawną. W spotkaniu udział wzięli członkowie PIPRiL oraz firmy, które chcą wstąpić do Oddziału.

Wśród zaproszonych gości byli: dr hab. inż. Zbigniew Karczmarzyk, Prorektor UP-H w Siedlcach ds. Rozwoju; przedstawiciele Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego – Daniel Łaga, zastępca dyrektora Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich i Krzysztof Zaniewski (również z tego departamentu); Izabella Byszewska, prezes Zarządu PIPRiL. Po słowach powitania głos zabrała Izabella Byszewska prezentując cele, zadania i osiągnięcia Izby.

Po wyborze władz Oddziału Mazowieckiego, nowo wybrany jego prezes powiedział: Jestem przekonany, że nasze wspólne działanie w sposób zdecydowany podniesie na wyższą rangę produkty tradycyjne i regionalne Mazowsza oraz rozbuduje  świadomość społeczną co do ich wartości i wkładu w rozwój przedsiębiorczości i atrakcyjności kulturalno-turystycznej regionu i rozwinie dostępność tych produktów dla konsumentów.

Władze Oddziału Mazowieckiego Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego:

Zarząd:

  • Wojciech Radzikowski – Prezes Zarządu
  • Marek Czapski – Wiceprezes Zarządu
  • Adrian Pachnik – Członek Zarządu
  • Maria Wójcik – Członek Zarządu

Rada:

  • Zbigniew Durajczyk – Przewodniczący Rady
  • Rafał Dziliński
  • Krzysztof Kowalski
  • Adriana Machnacz
  • Bogusława Retkowska